11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe ce a devenit Clujul polul turistic al Transilvaniei

De ce a devenit Clujul polul turistic al Transilvaniei

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #b62fcb}p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #272c36; min-height: 12.0px}p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 22.0px; font: 32.0px Helvetica}p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 32.0px Helvetica; min-height: 38.0px}p.p9 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 34.0px Helvetica; color: #b62fcb}p.p10 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p11 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 11.0px Helvetica}span.s1 {font-kerning: none}span.s2 {color: #272c36}

Dacă în urmă cu 10 ani, singurul tip de turism care aducea vizitatori la Cluj era cel de afaceri, acum lucrurile s-au schimbat radical. Orașul a devenit acum unul dintre cele mai vizitate orașe din România, cu o creștere spectaculoasă. 

Turismul de afaceri s-a stabilizat, după ce a experimentat o prăbușire spectaculoasă în timpul crizei economice, care a dus la închiderea a numeroase hoteluri și pensiuni. În schimb, a crescut semnificativ cel cultural și cel generat de marile festivaluri, precum și turismul gastronomic și cel medical. 

Pilonii dezvoltării turismului din Cluj au fost reprezentați de investițiile în aeroport, care au permis creșterea numărului de curse aeriene low-cost, crearea unor mari festivaluri precum Untold sau Electric Castle, precum și de investițiile în infrastructura de concerte și sportivă. Sala Polivalentă și stadionul ClujArena reprezintă exemple foarte bune. De asemenea, Clujul a învățat să se promoveze mai bine la nivel internațional, prin intermediul unor publicații precum Lonely Planet, USA Today, Huffington Post sau Business Insider, dar și cu ajutorul unor reviste create pe plan local, editate în limbi de circulație internațională și difuzate la marile târguri de turism.

De la oraș provincial la capitală europeană

În doar un deceniu, imaginea Clujului s-a schimbat radical. În 2007, localitatea păstra ceva din aerul unui oraș provincial, care respiră internațional cu prilejul câtorva festivaluri de film sau de teatru. Acum Clujul are imaginea unei capitale europene în adevăratul sens al cuvântului. “Există fes-tivaluri pentru toate gusturile, concerte ale unor artiști internaționali, baruri și
pub-uri care au fost remarcate prin originalitatea lor de către mari publicații internaționale”, a explicat specialistul în turism Andrei Szanto.

Cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică nu au reușit să țină pasul cu realitatea. Direcția Județeană de Statistică folosește o rețetă învechită pentru a monitoriza activitatea unităților de cazare. Doar unele dintre acestea sunt incluse în rapoartele instituţiei, iar fiecare unitate hotelieră raportează ce vrea și când vrea. Însă și aceste cifre confirmă tendința de care vorbesc experții în turism. Astfel, în tot anul 2015, potrivit datelor oficiale, în Cluj au fost cazați aproape 429.000 de turiști. Este vorba de cea mai mare cifră oficială din istoria Clujului. 

Apoi, până la 31 iulie 2016, în oraș fuseseră deja cazate peste 275.000 de persoane, iar statisticienii estimau o rată de creștere de 7,4 la sută. Aproape 20% din turiștii din Cluj erau străini, însă, în realitate, numărul turiștilor este semnificativ mai mare. 

600.000 de vizitatori la Salina Turda

Doar pe aeroportul din Cluj au fost înregistrați aproape 1,9 milioane de pasageri, iar estimările pentru 2017 arată că aeroportul clujean va depăși cifra de 2,2 milioane de pasageri, potrivit directorului aeroportului, David Ciceo. 

Această creștere este consecința investițiilor masive în aeroport, concretizate în noi terminale și în prima pistă de aterizare – decolare construită în România după căderea comunismului. Aceste investiții au atras noi curse low-cost. 

Tot cu ajutorul investițiilor a reușit să crească și turismul în Salina Turda. După ce vechea mină de sare a fost modernizată cu ajutorul a aproximativ 6 milioane de euro, a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din România. La începutul lunii decembrie 2016, Salina a depășit pragul de 600.000 de vizitatori. “Ne bucură foarte mult faptul că 35 la sută dintre acești turiști vin din străinătate”, a precizat directoarea salinei, Simona Baciu. 

Salina Turda a beneficiat de o promovare internațională susținută. Ea a fost declarată de către Business Insider drept cel mai frumos loc subpământean din lume. De asemenea, Google a investit în promovarea locului, care a devenit singurul loc din lume care poate fi văzut cu ajutorul aplicației StreetView. 

Și tot cu ajutorul investițiilor concretizate în construirea Sălii Polivalente și a stadionului ClujArena, Clujul a devenit gazda celor mai importante festivaluri din România. “Ne-am bucurat ca de la prima ediție, cea din 2015, să primim titlul de Best Major Festival in Europe”, a explicat fondatorul Untold, Bogdan Buta. 

Untold a devenit, de altfel, cel mai important festival muzical din România. Ediția din 2016 a înregistrat peste 250.000 de spectatori. Interesul tinerilor a fost atât de mare încât, în 2015 și 2016, organizatorii Untold au trebuit să organizeze un camping și să închirieze cămine studențești pentru spectatori, pentru că nu mai era disponibil nici măcar un loc de cazare în hotelurile și pensiunile din oraș. De altfel, la Cluj, este organizat și cel mai mare festival de film din România, TIFF, care a avut în 2016 peste 120.000 de spectatori, cel mai mare festival european al filmelor de comedie, Comedy Cluj, cel de-al doilea mare festival muzical din România, Electric Castle, cel mai mare festival de jazz, Jazz in the Park, ori cel mai important festival de fotografie din Europa Centrală, Photo Romania Festival. Creșterea numărului de turiști este confirmată și de hotelieri. ”Gradul mediu de ocupare a fost unul record, de 75% în 2016”, a precizat Valentin Lungu, managerul hotelului Univers T, deținut de Consiliul Județean.  

Clujul va găzdui în 2017 cel mai important eveniment sportiv din România, Eurobasket-ul, dar și Campionatul European de Gimnastică Artistică și Campionatul European de Karate. ”Aceste evenimente atrag un mare număr de turiști. Clujul, care a atras numeroase meciuri ale echipelor naționale, a stabilit deja recorduri europene în privința celui mai mare număr de spectatori la un meci de tenis feminin, dar și la un meci de baschet feminin. Pe ClujArena, naționala de fotbal masculin a jucat cu casa închisă împotriva Spaniei. De aceea, evenimentele sportive ar putea duce la o creștere a numărului de turiști cu peste 10 la sută comparativ cu 2016”, a precizat Ana Luca, de la revista Cluj – The Heart of Transylvania.  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă