8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDIICOT se joacă de-a presa și vardiștii

DIICOT se joacă de-a presa și vardiștii

O așa-zisă anchetă de presă a postului TV britanic Sky News a scos Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din amorțire. Astfel, procurorii anti-mafia s-au transformat în critici de presă și s-au arătat mai preocupați de cum se reflectă materialul Sky News în societate decât de descoperirea a zeci de arme dispărute din depozite ale armatei sau de adevăratele rețele de traficanți de arme de război.

Postul de televiziune britanic Sky News a difuzat un reportaj prin care a încercat să demonstreze că din România se pot cumpăra ilegal arme letale. Polițiștii români, însă, sub coordonarea DIICOT, vor să probeze că personajele care pozau în traficanți de arme au fost de fapt antamați pentru a regiza o scenetă desprinsă din filme de serie B.

Actorii de ocazie din „in­vestigația“ Sky News (Attila Csaba Pantics și Levente Pantics) au fost reținuți de procurori și acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicare de informații false. Cel de-al treilea personaj implicat în poveste este Aurelian Mihai Szanto, un român stabilit în orașul Birmingham, din Marea Britanie. Acesta lucra în Marea Britanie ca spălător de gea­muri și, printr-o conjunctură favorabilă, a intrat în grațiile unor jurnaliști englezi. Pentru că era un bun cunoscător al comunității românești din Marea Britanie, reporterii au început să-l folosească drept „fixer“ și translator pentru diverse materiale de presă des­pre românii din Londra. Așa a ajuns Aurelian Mihai Szanto să lucreze pentru echipa Sky News, care a realizat controversatul reportaj.

Anchetatorii consideră că materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune brita­nic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public, ar fi rezultat că faptele prezentate au generat pe de-o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării. „S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate“, susțin anchetatorii.

Expert în arme: „Nu sunt arme de război“

Pentru a stabili concret ce arme au prezentat cei trei „traficanți“ jurnaliștilor englezi, „România liberă“ a apelat la mai mulți specialist. Nici unul nu a confirmat că sunt arme de război. Astfel, Eugen Dima, instructor de tir, a arătat că, deși nu a analizat fizic arsenalul apărut în reportaj, poate spune totuși că este vorba despre un pistol neletal, o armă fabricată la UM SADU sau UM Cugir: „Este clar un model românesc semiautomat, model civil făcut pentru vânătoare, iar ulterior a fost trecut ca armă de colecție. Am mai văzut o armă cu lunetă Zeiss și mai erau două arme Boch. Dacă nu mă înșel, mai era un semiautomat Baikal, calibru 12 mm. Acestea sunt arme care în mod normal sunt deținute legal în România. Nu sunt arme de război“, a precizat Eugen Dima.

Tentativă de asasinat în București cu AK 47 și Makarov

Chiar dacă reportajul difuzat de Sky News reprezintă o poveste romanțată despre traficanții de arme din România, asta nu înseamnă că fenomenul nu există. Zeci de români și străini au fost uciși cu sânge rece de criminali sau bande criminale în posesia cărora se aflau arme automate.

În ianuarie 2012, pe o stradă din cartierul bucureștean Vitan, asasinul profesionist Vi­talie Proca l-a împușcat în cap și piept pe Răzvan Isăilă, pe atunci un tânăr de 26 de ani, cu o pușcă de război, model AK 47. Isăilă fusese confundat cu un interlop care trebuia ucis de Vitalie Proca la comandă. Tânărul împușcat a supraviețuit, dar și asasinul a scăpat. Ulterior, s-a stabilit că Vitalie Proca a fost angajat de clanul Măraru pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vita­lie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare“, au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei. Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Totodată, s-a descoperit că Vitalie Proca a fost implicat și în asasinarea magnatului rus Gherman Gorbunțov, împușcat în plină stradă în Canary Wharf, unul din centrele financiare ale Londrei. Și în acest caz victima a scăpat cu viață, iar atentatorul nu a fost prins.

26 de arme de război românești, dispărute

În urmă cu aproximativ șapte ani, au fost furate 62 de puști mitraliere și pistoale din depozitul armatei de la Ciorogârla. Anchetatorii au stabilit că jaful a fost pus la cale de grupa­rea interlopului Eugen Preda. În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă şi Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonţ – o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi – şi alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unităţii militare 01916 din Ciorogârla.

Anchetatorii, însă, au reușit să recupereze doar 36 de arme, restul fiind date în urmărire națională și internațională. De atunci nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu cele 26 de arme ale Armatei Române.

Traficant real de arme din România: Viktor Bout

Viktor Bout a fost, timp de 15 ani, principalul furnizor de arme pentru grupările armate din întreaga lume. El a aprovizionat cu arme grupările rebele africane, militanţii islamişti, ghe­rile sud-americane, dar şi pe lorzii drogurilor din diferite zone ale globului.  Fost ofiţer din forţele aeriene sovietice, el a fost arestat în martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care s-au dat drept membri FARC care încercau să cumpere rachete şi lansatoare de ra­chete. De atunci, a fost  deţinut în Thailanda, care timp de doi ani nu a acceptat cererea de extrădare a Statelor Unite.

Într-un final a fost extrădat, însă doar după ce  justiţia thailandeză şi-a aruncat un ochi pe acuzaţiile de spălare de bani şi fraudă. Mai mult, presa internaţională dezvăluia faptul că o parte din armele transportate de traficantul rus Viktor Bout în diferite zone de conflict, proveneau din România şi Bulgaria.

Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţii, Viktor Bout şi-a băgat coada şi în România. El a fost implicat în afacerile cu diamante prin intermediul altor personaje. Activitatea acestora a fost strâns legată de ţara noastră. Practic, fraţii ceceni Mutaliev, traficanţi de armament cu afaceri în România şi Republica Moldova, au pierdut, în decembrie 1997, un avion în Angola. Aeronava cargo, un AN 72, care aparţinea companiei Renan din Moldova, dar efectua zboruri pentru compania congoleză Air Pelikan, a fost forţată să aterizeze, iar echipajul a fost întemniţat de armata angoleză. Avionul avusese o serie de escale ciudate în Africa de Sud, Coasta de Fildeş (Abid­jan) şi Angola (Andula), dupa care ar fi trebuit să se întoarcă în Moldova.

Conform martorilor care au supravieţuit, avionul transportase arme în zonă şi plecase cu 5 pasageri libieni şi un transport important de diamante, motiv pentru care a şi fost arestat. Informaţiile neoficiale indicau că diamantele trebuiau transportate în România. 

Explicații

Trafic de arme ajuns în Parlament

În luna martie a anului 2007, într-una din halele închiriate de Uzina Mecanică Băbeni firmei vâlcene Brenox, s-a descoperit că se efectuează operațiuni de ansamblare, curățare și recondiționare cu arme militare. Numărul acestora, dar și calibrul lor, a produs îngrijorare în rândul polițiștilor care au inventariat 3.064 arme militare uşoare, dintre care 800 de puşti semiautomate cu lunete de calibru 7,63 mm şi 2.264 puşti mitralieră tip RPK – de calibrul 7,72 mm, în stare bună de funcţionare. Pe cutiile cu care au fost transportate armele, la Băbeni și de la Băbeni, existau inscripții care arătau că destinația lor finală era Afghanistanul.

Deputatul Ion Vlădoiu a cerut explicații despre acest caz de la tribuna Parlamentului, mai ales că polițiștii au constatat că firma nu era autorizată să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii. Mai mult, firma Metene SRL, cea care a efectuat transportul acestor arme nu era nici ea autorizată pentru acest lucru. La solicitarea deputatului Vlădoiu, ministrul Stănișoară a răspuns că acele armele au fost cumpărate de Guvernul SUA prin firma General Dynamic, care a acordat contractul firmei CIT Bahamas. Agentul local al firmei americane a fost firma Armexim Grup, care ar fi contractat societatea Brenox să se ocupe de curățarea și asamblarea armelor, ce urmau să ajungă la trupele americane dislocate în Afghanistan. „Ulterior, fără înștiințarea și acordul Romtehnica, armele au fost preluate de Brenox SRL, la solicitarea Armexim Grup SRL, în calitate de agent local al firmei americane cumpărătoare. În urma sesizării poliției, bunurile au fost returnate, prin grija Armexim Grup SRL și cu sprijinul Romtehnica, la fabrica de Arme Cugir“, anunța ministrul Apărării, Mihai Stănișoară, în 2009.

Interviu expert: Kalașnikov-ul Sky News este WUM românesc

Ce tipuri de arme s-au văzut în reportajul difuzat de Sky News?

Eugen Dima: Este un pistol Walter PP sau PPK neletal, una sau două arme Boch, un WUM românesc de colecție care nu poate fi reconvertit în armă militară. Această armă WUM este fabricată în România, dar nu este armă de război. Nu poate fi transformată în armă militară pentru că în procesul de fabricație au fost introduse niște restricții prin care nu poate fi transformată în armă militară. Pentru o părere mai avizată trebuie consultat un expert care le-a ținut efectiv în mână“.

Ce valoare au aceste arme pe piață?

E.D.: Prețul acestor arme este foarte mic. WUM costă în magazinele de specialitate în jur de 1.000 lei, un Walter PPK nu are preț pentru că au apărut arme mult mai bune. Să zicem că costă 2-300 lei. Cea care este interesantă este cea cu lunetă Zeiss.
O lunetă costă în jur de 1.000 euro, iar pușca în jur de 5-6.000 lei. O valoare ridicolă.

Cum poți cumpăra o asemenea armă?

E.D.: Ca să cumperi orice armă, cu excepția celor neletale, ai nevoie de timp. Durează de la doi ani în sus. În primul rând, cursul durează zece zile. În timpul acestui curs trebuie să dobândești o calitate de vânător sau de sportiv. Ca să devii vânător trebuie minim un an de zile să faci stagiatura. După acest an de zile urmează ca Ministerul Mediului să stabilească data examenului. După ce ai calitate de vânător, trebuie să te duci la poliție să aplici pentru autorizare. După aia, Poliția trimite un polițist de proximitate și un reprezentant de la serviciul armelor să te verifice. După ce vine acest raport care durează trei săptămâni, urmează ca în 30 de zile să primești autorizația de cumpărare. Cu autorizația de cumpărare poți să îți cumperi o armă. Toate acestea, puse cap la cap, durează cel puțin doi ani.

Considerați că armele se pot cumpăra ușor în România?

E.D.: Toată lumea spune că armele se iau prea ușor. Cum să se ia prea ușor? Armele nu se dau oricui. Mai întâi, trebuie să ai calitate. Pentru fiecare categorie de arme trebuie să ai calitatea respectivă. Numai pentru arme neletale, pentru autoapărare, durează mai puțin. 

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă