12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEx-procuror general mituitor de marca

Ex-procuror general mituitor de marca

Fostul procuror general al Romaniei din perioada postdecembrista Cherecheanu Popa a fost partas la o infractiune de proportii. Acesta a incercat sa isi sporeasca averea prin achizitionarea unor imobile aflate in proprietatea Primariei Capitalei si a primariilor de sector, pentru care a dat spaga peste 30.000 de euro. Mai mult, Cherecheanu a inchis ochii atunci cand i s-a spus de catre “partenerii” sai ca, pentru ca treaba sa mearga ca unsa, va fi “indulcit un influent din Primaria Capitalei”. Numai ca dorinta lui Cherecheanu de a se imbogati in acest mod a fost sortita esecului.
Cand si-a pierdut banii si a inteles ca nu va putea sa “mosmondeasca” nimic, fostul procuror general a depus o plangere penala impotriva partenerilor sai, cerandu-le sa-i restituie suma. Culmea tupeului este ca Cherecheanu recunoaste ca au fost comise infractiuni, dar a gasit o scuza perfecta:

“Nu eram sanctionabil”

Mecanismul prin care fostul procuror general a fost “convins” sa dea 30.000 de euro spaga a fost unul extrem de simplu. Potrivit spuselor sale, Cherecheanu i-a cunoscut, prin intermediul unei vecine de bloc – o anume Filipciuc, pe sotii Gherghe Alexandru si Alexandrina si pe Razvan Dobrescu. Cei doi soti i-au facut procurorului o oferta pe care nu a putut-o refuza: 30.000 de euro “comision” pentru mai multe imobile din Capitala. Argumentul suprem: o persoana influenta de la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, un oarecare Mihai, care “rezolva actele”. Fostul procuror general nu le-a refuzat oferta. Intelegerea era simpla: clientul, in acest caz Cherecheanu, dadea cei 30.000 de euro sotilor Gherghe si lui Razvan Dobrescu. La randul lor, cei trei urmau sa imparta frateste banii respectivi cu “influentul” din Primarie. Acesta din urma nu trebuia sa faca altceva decat sa intocmeasca “in beneficiul spagarilor”, pe baza Legilor 550/2002 si 112/1995, contracte de vanzare-cumparare, “spagarii” devenind proprietari ai unor imobile si spatii comerciale aflate in patrimoniul primariilor de sector si in patrimoniul Primariei Capitalei. Daca cotizantii nu-si primeau imobilele in sase luni de la data la care dadeau banii, sotii Gherghe si Razvan Dobrescu se obligau sa le restituie integral suma. Afacerea parea a fi una extrem de profitabila.

“Am riscat si am pierdut!”

Ca atare, Cherecheanu bate palma cu cei trei si decide sa incheie afacerea. Da 30.000 de euro, este plimbat prin Capitala, unde isi cunoaste viitoarele proprietati, dintre care unele, dupa cum singur o recunoaste, “erau chiar ocupate”. Este linistit de cei trei parteneri de afaceri “ca ocuparea spatiilor nu este o problema”. Tot Cherecheanu sustine ca “nu am solicitat sa vad imobilele pe interior, si nici nu le-am verificat regimul juridic”. Sase luni mai tarziu, prima problema: Primaria sectorului 1 Bucuresti ii trimite fostului procuror un “raspuns nefavorabil” cu privire la achizitionarea unor imobile. A mai asteptat din septembrie 2004 pana in iulie 2005, pentru a-si primi banii inapoi. A depus plangere penala impotriva celor trei, dar fara a-si face un autodenunt pentru dare de mita. Inca o data, Cherecheanu se da lovit si se considera o victima a sistemului. El declara ca “am riscat si am pierdut”. Ba mai mult, acesta sustine, in declaratia sa de la Tribunalul Bucuresti ca “nu am facut un autodenunt pentru dare de mita si am considerat ca cumpararea influentei acelei persoane este un trafic de influenta, facut de ei (n.r. – inculpatii din acest caz), si nu de mine”.
Asta in ciuda faptului ca intreaga increngatura avea la baza doua infractiuni: dare-luare de mita si trafic de influenta. Infractiuni pe care fostul procuror general stia ca este aproape sa le comita. Tot in declaratia data in fata instantei, Cherecheanu recunoaste ca “tacit, acceptam ca noi nu respectam legea”. Incredibil, insa, nu este neaparat faptul ca un fost procuror general stie si admite ca a incalcat legea, ci scuza pe care acesta a oferit-o autoritatilor, pentru tacerea sa: “Nu eram sanctionabil!” Mai mult, pretextul pe care l-a oferit Cherecheanu anchetatorilor a fost unul cat se poate de penibil: “Nu cunosteam procedura de obtinere a unor spatii”. E greu de crezut ca un fost procuror general, si, ulterior, magistrat cu functii de conducere, nu are habar de principiul potrivit caruia necunoasterea legii nu te salveaza de consecintele incalcarii ei. In acest moment, dosarul este judecat de Sectia a II a Penala a Tribunalului Bucuresti. Cei trei inculpati au petrecut mai bine de sapte luni dupa gratii, in arest preventiv, in prezent ei fiind cercetati in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Cele mai citite

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă