11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFiliera coruptiei de la SRI Prahova

Filiera coruptiei de la SRI Prahova

Instanta de noua judecatori ai Curtii Supreme a decis eliberarea din arest a generalului SRI Ovidiu Soare si a subordonatului sau, Gheorghe Dumitrache. Detaliile din dosar care pana acum fusesera tinute secrete au fost facute publice ieri, in cadrul sedintei de judecata.

Colonelul in rezerva Gheorghe Dumitrache si-a tesut o adevarata poveste pentru a gasi o scuza si a aratat ca intregul dosar instrumentat de anchetatori este o razbunare personala a procurorului Vasile Doana, care s-a ocupat de caz. “Totul este neadevarat. Este o razbunare personala a procurorului Doana care s-a exprimat in mai multe cercuri ca o sa ma aresteze deoarece SRI-ul si-a exprimat avizul negativ pentru numirea sa in functia de procuror-sef al parchetelor militare, aviz care a ajuns pe masa presedintelui”, a aratat, in fata instantei, Dumitrache. Intrebat imediat daca SRI-ul a facut un asemenea raport care-l privea pe procurorul Doana, colonelul a negat si si-a nuantat ideea, insa ceea ce era de comunicat a ajuns unde trebuia.

“Reciclarea” lui Dumitrache

El a mai aratat ca nu a fost subalternul generalului Soare decat din mai 2002 cand, la cerere, in interes de serviciu, s-a transferat de la Ploiesti la Bucuresti. Dumitrache a uitat, insa, sa aminteasca faptul ca a fost sanctionat cu avertisment in aprilie 2002 de un consiliu de judecata al SRI. Motivul hilar invocat de el: isi tinea pistolul in fiset, si nu in rastel! Aceasta ipoteza a colonelului a fost demontata de procurorul de sedinta, care a aratat ca, in aprilie 2002, Dumitrache era cat pe ce sa fie dat afara pentru fapte mult mai grave, insa a fost “reciclat” in ultimul moment si adus la Bucuresti, o luna mai tarziu, de generalul Soare. Dumitrache nu a fost singurul acolit al lui Soare. Este si cazul colonelului Ochea, adus la Bucuresti de acelasi general inculpat.
Patru avocati ai colonelului au incercat sa diminueze importanta probelor detinute de procurori si sa induca membrilor instantei descalificarea acestora ca persoane morale. Avocatii colonelului s-au aratat indignati de modul de lucru al procurorului Doana, care i-ar fi propus ofiterului SRI nici mai mult, nici mai putin decat sa devina colaboratorul sau! El a mai aratat ca a intuit ca tinta lui Doana ar fi generalul Soare.

Soare a testat o masina timp de trei ani!

Povestile SF ale celor doi au luat sfarsit in momentul in care procurorul de sedinta a aratat ca nu se poate pune problema incalcarii dreptului la aparare sau ca s-au dat declaratii in lipsa avocatilor, din moment ce aparatorii inculpatilor au refuzat sa semneze, sau ca Baroul a refuzat sa puna la dispozitie un avocat din oficiu, pe motiv ca aparatorul inculpatului nu se afla in localitate.
Avocatii generalului in rezerva Soare au mai aratat ca ceea ce scrie in rechizitoriul lui Doana referitor la o masina luata de la o firma si neplatita ar fi un fapt banal, la ordinea zilei. “Masina luata de la firma MIDOCAR SA a fost preluata pentru teste. Clientul meu era prieten cu patronul si nu i-a platit inca masina, deoarece intre timp i s-a stricat motorul. Pretul de catalog al masinii este de 21.000 de euro, dar nu stiu de unde a reiesit valoarea de 31.000 de euro, calculata de Parchet”, a incercat sa explice avocatul generalului.
Nu de aceeasi parere a fost si procurorul, care a aratat ca generalul a luat masina de la respectiva firma in urma cu trei ani! “Generalul Soare a primit in 2003 un autoturism de fabricatie germana, pe care l-a predat in 2006, un proces-verbal trimis prin fax de la mare”, a aratat procurorul DNA, Elena Cherciu. Reprezentantul Directiei a mai aratat ca generalul ar fi primit in total 750 milioane de lei si ar fi promis mai multor cunoscuti ca ii va angaja contra unor sume de bani. Este cazul lui Carpean Ion, caruia i-a promis ca ii angajeaza fiul in SRI. Tot Soare ar fi trebuit sa intervina pe langa Ovidiu Tender, cu care se cunoaste, pentru a plati o polita de asigurare de 450 de milioane lei pentru un autovehicul al unei alte cunostinte, masina fara asigurare si implicata intr-un accident.

“Relatii” la Parchet
si in CSM?

Despre colonelul in rezerva Dumitrache, procurorul a aratat ca nu a fost provocat, nici pe departe, pentru a i se organiza un flagrant. “Dumitrache a primit 2,5 miliarde de lei de la Alesu Mihai, om de afaceri din Ploiesti. Dumitrache i-a facilitat relatiile de afaceri cu alti oameni de afaceri. S-a laudat ca are relatii si poate apela oricand la magistrati din Parchetul General si din Consiliul Superior al Magistraturii. Mai mult, a intervenit chiar pe langa procurorul Gheorghe Muscalu si pe langa un politist”, a aratat procurorul Cherciu.
Procurorul Vasile Doana a instrumentat cazul celor doi ofiteri spagari si este cel care in aprilie 2004 a refuzat o mita-record de 100.000 de euro, 35.000 de dolari si o masina Audi S8.

Adjunctul SRI Bucuresti, promovat pe mita

Colonelul Ochea Lionete, adjunctul sefului SRI Bucuresti, a fost promovat pe baza de mita data generalului maior SRI Ovidiu Soare, fost membru in conducerea centralei SRI ca sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, arestat preventiv pentru mai multe infractiuni. Potrivit documentelor din dosarul judecat ieri de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, adjunctul SRI Bucuresti si-ar fi cumparat postul cu o echipa de muncitori, pe care a dus-o sa lucreze la vila generalului Soare din localitatea Calinesti – Prahova. Un alt protejat si promovat de catre generalul SRI Soare ar fi si colonelul Ioan Savu, seful SRI Campina, care a coordonat si platit alte doua echipe de muncitori la aceeasi vila. Aceste fapte ar reprezenta “bunuri si servicii in valoare de peste 700 de milioane de lei vechi”, incluse in infractiunea de luare de mita de care este acuzat generalul Soare. Dupa ce a inceput cercetarea sa penala, generalul Soare a incercat sa scape de alte invinuiri prin falsificarea actelor unei masini Volkswagen Golf 4, primita cadou de la firma SC Midocar SRL Bucuresti, firma care a incheiat cu conducerea SRI contracte penntru innoirea parcului de masini.
Potrivit inregistrarilor operative din 2005, depuse la dosar de procurorii anticoruptie, colonelul Gheorghe Dumitrache, un alt protejat al generalului Soare, arestat alaturi de el, se lauda atat cu prietenia sefului sau direct, generalul Soare, cat si cu protectia magistratului Marcel Sanpetru, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, care ar detine suficiente parghii pentru distrugerea procurorului anchetator Vasile Doana.
Gheorghe Dumitrache a fost trecut in rezerva, prin pensionare, in 2005. In anul 2002, insa, Dumitrache a fost judecat pentru trafic de influenta, de catre Consiliul de Judecata al SRI, si propus pentru trecerea in rezerva. Era vorba, intre altele, de incercarea de a-l salva de la arest pe prietenul sau, colonelul Dumitru Tarnovschi, fost adjunct al UM 0215 Prahova, arestat pentru mita. Atunci, Radu Timofte, seful SRI, nu a aprobat pedeapsa, la sugestia generalului Ovidiu Soare, sustin surse judiciare.

Prahova, cuibul coloneilor corupti

Potrivit documentelor de la Instanta Suprema, arestarea colonelului Gheorghe Dumitrache, fost adjunct al sefului SRI Prahova, a fost necesara deoarece acesta a incercat sa cumpere schimbarea unei declaratii care il inculpa, declaratie data de martorul Simona Aida Alesu. Cu alte cuvinte, Dumitrache a platit-o pe Simona Alesu pentru marturie mincinoasa, fapta ce atrage dupa sine arestarea preventiva, deoarece duce la influentarea anchetei.
Generalul Soare si colonelul Dumitrache s-au aparat ieri in fata instantei de judecata, sustinand ca Vasile Doana, unul dintre procurorii anchetatori, s-a razbunat deoarece SRI a intocmit anul acesta, in luna martie, o nota negativa din cauza careia procurorul nu a fost promovat in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare. Potrivit unor surse SRI, apararea nu se sustine deoarece cercetarile penale ale celor doi inalti ofiteri erau in toi inca de anul trecut, iar sectiunea “Dumitrache-Soare” este o disjungere dintre cele 11 facute in rechizitoriul de trimitere in judecata a fostului sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea. Aceleasi surse sustin ca SRI detine inregistrari compromitatoare si cu alti inalti ofiteri si chiar magistrati, care se straduiesc sa-i scoata basma curata pe ofiterii SRI arestati de DNA, asa cum au reusit sa-l spele de pacate pe fostul sef al UM 0215 Prahova, colonelul Dumitru Tarnovschi. In acest ultim caz, magistratii de la Curtea Militara de Apel i-au dat colonelului Tarnovschi o pedeapsa de 10 ani inchisoare, dar Curtea Suprema de Justitie a restituit cauza pentru rejudecare, deoarece la dosar nu ar fi existat o fisa clara a postului, de unde sa rezulte daca ofiterul putea sau nu sa ia mita ca fost adjunct al sefului UM 0215 Prahova. Ulterior, Tribunalul Prahova, care a rejudecat dosarul, l-a spalat de pacate pe colonelul Tarnovschi, iar de acest lucru este suspectat tot colonelul Gheorghe Dumitrache, care ar fi avut multi “prieteni” acolo, deoarece a avut in supraveghere, potrivit fisei postului, intreaga Justitie prahoveana, inclusiv Tribunalul Prahova.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă