21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFiscul are de recuperat 105 miliarde de lei de la Otelul Galati

Fiscul are de recuperat 105 miliarde de lei de la Otelul Galati

Scandalul evaziunii fiscale din fotbalul romanesc a izbucnit la Galati in urma cu doi ani, Otelul fiind printre primele cluburi la care a fost descoperita evaziunea fiscala. Controlul efectuat in noiembrie 2003 de Administratia Fiscala la Clubul de Fotbal Otelul Galati a descoperit o evaziune fiscala de 15,66 miliarde de lei vechi, din care 13,44 miliarde erau datorate statului pentru impozite la veniturile din salarii.

Datoria totala a ajuns la 105 miliarde de lei. Raportul de control a fost trimis la Inspectoratul Judetean de Politie pentru cercetarea aspectelor penale ale acestei tarasenii, dar cercetarile au trenat iar evaziunea a continuat. Acum, dupa ce “modelul Becali” a fost pus in practica si la Galati, administratia fiscala incearca sa recupereze datoriile, dar este o problema: patron al noului FC Otelul nu este Mittal Steel, ci o mana de directori din combinat.

Salvat de PSD

In decembrie 2003 DGFPCFS Galati s-a constituit ca parte civila, transmitand o prima somatie de plata pentru recuperarea sumei de 17,83 miliarde de lei si a demarat executarea silita prin blocarea conturilor clubului. Conducerea Otelului a incheiat cu Finantele Publice un angajament de plata esalonata pe care, evident, nu l-a respectat, sumele datorate statului crescand constant, concomitent cu vraful de somatii si amenintari transmise clubului de Finantele Publice. In mai 2004 DGFPCFS Galati anunta continuarea masurilor de executare silita, dar pentru ca Otelul devenise o piesa de baza in campania PSD pentru alegerile locale bineinteles ca a fost vorba de o “executare de catifea”. Intre timp presedintia Otelului fusese preluata de Niculae Boghici, finul liderului PSD Galati, Dan Nica, iar in campania electo-rala unul dintre mesajele PSD a fost salvarea Otelului.

Datorii totale: aproape 3 milioane de euro

Pe data de 30 iunie datoriile totale ale clubului de fotbal Otelul Galati catre bugetul general consolidat al statului erau in valoare de 105,67 miliarde de lei, adica aproximativ 3 milioane de euro. La bugetul de stat Otelul datoreaza 57,7 miliarde, din care 4,4 miliarde nevirate la impozitul pe profit, 4,8 miliarde TVA, 39 de miliarde impozit pe venituri din salarii, 1,2 miliarde pentru alte impozite nevirate iar 12,6 miliarde cu titlul de penalitati si majorari de intarziere. La bugetul asigurarilor sociale de stat CF Otelul datoreaza in total 23,9 miliarde, din care 13,5 miliarde contributia angajatorului, 3,2 miliarde contributii ale angajatilor, 0,5 miliarde alte contributii ale angajatorului pentru accidente si boli profesionale iar 6,6 miliarde dobanzi si penalitati. La bugetul asigurarilor de somaj Otelul datoreaza 5,9 miliarde, din care 4 miliarde sunt contributii ale angajatorului iar 0,9 miliarde contributii ale angajatilor, nevirate. La bugetul asigurarilor de sanatate CF Otelul datoreaza 14,5 miliarde, din care 6,1 miliarde contributii ale angajatorului, 5,3 miliarde contributii ale angajatilor iar 3,07 miliarde pentru dobanzi si penalitati.

Vinovatii: Meme, Parvu & Boghici

Actuala conducere a clubului considera ca vinovatii pentru inglodarea clubului in datorii sunt cei trei presedinti pe care i-a avut Otelul in ultimii ani pana la preluarea sa de catre Mittal. Adica Mihai Stoica, Igor Parvu si Niculae Boghici. Cel mai vinovat dintre acestia este Boghici, sub conducerea caruia datoriile Otelului au crescut cel mai mult. In problema vinovatiilor este si un aspect ceva mai “sensibil”: din totalul de 105,7 miliarde 12,7 miliarde reprezinta contributii oprite angajatilor pe statul de plata si nevirate la bugetul statului iar cei care se fac vinovati de o asemenea plata se vor alege cu dosar penal.

Primul pas: tabela de marcaj, la licitatie!

Ar urma ca finantistii sa declare insolvabilitatea clubului datornic, ceea ce presupune vanzarea prin scoatere la licitatie a tabelei de marcaj. Acest pas a fost facut deja: “In cursul saptamanii trecute s-a pus sechestru pe tabela de marcaj a CF Otelul. Se va stabili un evaluator care va evalua tabela de marcaj, urmand ca aceasta sa fie scoasa la licitatie”, a declarat Maricica Badea, adjuncta a sefului administratiei fiscale. Daca se va gasi un cumparator pentru tabela, DGFPCFS Galati va putea declara insolvabilitatea vechiului club de fotbal. Ulterior finantistii urmeaza sa gaseasca in prevederile Codului de Procedura Fiscala baza legala prin care sa oblige noul club de fotbal, respectiv FC Otelul Galati SA, sa achite datoriile de 107 miliarde ale vechiului club, CF Otelul.

Mittal Steel se spala pe maini

Aici lucrurile se complica pentru ca intervine un joc de glezne al trustului Mittal Steel, despre care se spunea ca este noul patron al clubului de pe data de 14 ianuarie 2005, cand asociatia Clubul de Fotbal Otelul a fost dizolvata, echipa de fotbal fiind inscrisa si evoluand in Liga Profesionista de Fotbal ca FC Otelul, o noua societate, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului pe data de 30 martie 2005. Numai ca trustul magnatului indiano-britanic Lakshmi Mittal este patron al combinatului numai pe vorbe, hartiile spun altceva. Administratia Fiscala de la Galati a solicitat conducerii noului club de fotbal Otelul sa prezinte documentele societatii, statutul de infiintare si de organizare al societatii pe actiuni si au decoperit cateva ciudatenii. In acte actionar nu este proprietarul de facto al echipei, trustul Mittal Steel, ci cateva “persoane fizice” cu functii de directori in combinat: senior managerul Ionel Bors plus directorii Radu Nicu, Aurelian Mocanu, Mirela Gatin si Mihai Ungureanu, care au, fiecare, cate 19,2% din actiuni, defunctul CF Otelul detinand 4% din actiuni. “Miscarea” celor de la Mittal seamana cu cea a lui Gigi Becali. Presedintele FC Otelul, Marius Stan, a declarat recent ca noul club nu va achita cele 105,7 miliarde de lei decat daca Mittal Steel ii va da acesti bani.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă