5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialInvestigație RISE Project: 1 milion de dolari de la Lukoil pentru apropiații...

Investigație RISE Project: 1 milion de dolari de la Lukoil pentru apropiații lui Ponta

Un milion de dolari, într-un singur an. Asta a fost principala afacere din 2013 a unei firme de ecologizare controlate de gruparea lui Sebastian Ghiță – deputat de Prahova, prieten asumat al premierului Victor Ponta și aspirant la președinția executivă a PSD -, se arată într-o investigație RISE Project. 

Societatea Vitalia Servicii pentru Mediu este înregistrată la București, dar prestează tot în Prahova pentru rafinăria Petrotel, aflată în portofoliul Lukoil România, dirijată din Moscova și anchetată la noi într-un mega-dosar de evaziune fiscală care s-a lăsat cu percheziții, mascați, sechestru și scandal tv între președintele și premierul țării, se precizează în articolul RISE Project.

Contractul de prestări servicii încheiat cu Lukoil i-a asigurat firmei Vitalia venitul principal în 2013, adică 3.458.621 RON, ceea ce înseamnă un milion de dolari. Celelalte tranzacții ale Vitalia sunt semnificativ mai mici, multe dintre ele derulându-se cu alte firme ale grupării Ghiță.

Informațiile se găsesc în raportările depuse de Vitalia la Fisc și obținute de RISE Project. Documentele scot la iveală plăți lunare, dispuse de Lukoil, în sume aproximativ egale, care adunate ating suma menționată mai sus.

Banii rușilor de la Lukoil, pompați în firma de ecologizare Vitalia, ajung, concret, la o companie IT fondată de Ghiță, dar și la unul dintre clienții societății de contabilitate fondată de mama premierului Victor Ponta.

Firma IT a crescut prin contracte publice la nivelul actual de corporație cu sediul pe platforma Semănătoarea din București și stăpânii reali ascunși în paradisuri fiscale. RISE Project a scris sistematic despre legăturile lui Sebastian Ghiță cu această companie numită inițial XOR IT, rebotezată recent Expert Search Consulting – ce este acționară în Vitalia Servicii pentru Mediu.

Clientul mamei lui Ponta, adică celălalt acționar din Vitalia, este afaceristul Octavian Morariu. Acesta participă în afacere printr-o suveică de tip firmă-în-firmă, extinsă din Luxembourg până în România, și, în paralel, mai ocupă postul de mananger al Vitalia.

Fost rugbist de performanță, Octavian Morariu a fost până de curând preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), rămâne membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) și preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER). Banii îi vin însă din afacerile cu deșeuri, iar apetența pentru domeniu se trage din trecutul său de angajat al multinaționalei franceze Veolia Group – cel mai puternic brand european pe piața serviciilor comunitare. La sfârșitul anilor ’80, în plin comunism, Octavian Morariu a emigrat în Franța unde și-a început cariera lucrând pentru concernul Vinci și reprezentanțele sale din Europa Centrală și de Est, apoi pentru Veolia. În 2003, Morariu a fost numit șeful Agenției Naționale de Sport – funcție cu rang de secretar de stat în guvernul Năstase.

Octavian Morariu a controlat și compania Viarom Construct, abonată la contracte edilitare prin toată țara, dar și la serviciile asigurate de Exfin 2000 SRL, societatea de contabilitate și audit fondată de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, și preluată mai târziu de sora premierului, Alexandra Herțanu.

RISE a arătat în primăvara acestui an că Vitalia Servicii pentru Mediu SA gestionează și sistemul integrat de management al deșeurilor din Prahova, cel mai industrializat județ al țării, în urma unei decizii controversate a baronului PSD, Mircea Cosma, judecat pentru corupție împreună cu fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD.

Cele mai citite

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

Putin spune că atentatul de vineri de la Moscova a fost comis de „islamiști radicali” ce au vrut să fugă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea...

Momente de panică pentru Alexandra Stan. Artista a rămas fără haine, în Finlanda

Cu toții ne-am confruntat cu aventuri neașteptate în călătorii, iar recent, Alexandra Stan a avut parte de o experiență de neuitat în Finlanda, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă