16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea a esuat in trecerea administratiei in mana baronilor locali

Liviu Dragnea a esuat in trecerea administratiei in mana baronilor locali

» Liviu Dragnea si-a dat demisia din functia de ministru al Administratiei si Internelor. Noul titular al MAI ar putea fi Dan Nica.

» Vicepresedintele PSD isi justifica gestul prin lipsa de bani pentru a-si pune in aplicare proiectele de descentralizare. Planurile sale prevedeau transferul de putere de la "centru" catre consiliile judetene, controlate, in mare parte, de baronii locali ai PSD.

» Demisia lui Dragnea nu poate fi scoasa nici din contextul presiunilor facute asupra sa de Marian Vanghelie si Mircea Geoana pentru numirea in functia de secretar de stat a controversatului general Mincu Silvestru, cunoscut protector al lumii interlope.

» Dragnea nu ar fi avut cale de intoarcere in conditiile in care afacerile controversate in care este implicat, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, il fac un om santajabil.

Ministrul administratiei si internelor Liviu Dragnea s-a retras din functie luni seara, lasand PSD intr-o situatie absolut delicata in cadrul guvernarii cu PDL. Aceasta demisie a survenit si intr-un moment tensionat pentru ministerul pastorit de Dragnea timp de numai 12 zile: crima de la Brasov, neelucidata inca, si cazul "Serghei Gordunov", care a demonstrat, in plus, si ineficienta relatiei dintre politie si justitie. Dragnea a declarat ca proiectul de buget rezervat MAI  nu-l poate multumi, sustinand ca nu poate asista tacit la diminuarea resurselor financiare. "Atat timp cat structurile ministerului nu sunt sustinute, nu pot atinge tintele asumate.

Mi-am asumat o serie de obiective cand am preluat mandatul MAI", a spus Dragnea. El a afirmat ca intelege constrangerile bugetare, dar se retrage pentru a nu  crea tensiuni in cadrul aliantei de guvernare. Potrivit bugetului de stat care urmeaza sa ajunga in Parlament, MAI a primit 9,981 miliarde lei, cu doar 3,45 % mai mult decat anul trecut. Insa pentru a-si pune in aplicare planurile, ministerul are nevoie de foarte multi bani si pentru partea de administratie locala, care sa fie dirijati catre sefii judeteni.

Proiectele anuntate de Dragnea vizeaza descentralizarea administratiei, astfel incat institutiile deconcentrate sa ajunga sub autoritatea consiliului judetean. Acest fapt ar duce la dirijarea unor mari sume de bani catre autoritatile judetene, dar cum bugetul este mic, nu s-au gasit resursele cerute de Dragnea. Potrivit planurilor liderului PSD, directii judetene cum ar fi Finantele, directiile de munca si protectie sociala, inspectoratul scolar, cadastrul, regiile locale ar fi trebuit sa treaca la consiliul judetean, institutii care se afla in acest moment in subordinea prefecturilor sau a ministerelor de resort. Toate aceste planuri au fost puse pe hartie de Liviu Dragnea si colegii sai din cadrul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene acum doi ani si promovate in PSD.

 

De altfel, presedintele Consiliului Judetean Constanta confirma faptul ca Dragnea s-a retras de la MAI din motive financiare : "Noi suntem foarte buni prieteni si pot sa declar ca imi spusese chiar ieri (n.r. – luni) ca are de gand sa demisioneze din cauza ca nu are suport bugetar pentru a-si atinge obiectivele din Programul de descentralizare administrativa pe care si-l asumase si care era de fapt programul elaborat si aprobat  in cadrul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene", a afirmat Constantinescu. Acesta a dezvaluit si faptul ca Dragnea a avut discutii "inversunate" pe proiectul de buget "si nu a reusit sa obtina banii pentru a aplica proiectul de descentralizare a deconcentratelor".

Demisia lui Dragnea pune, pentru a doua oara, PSD intr-o situatie penibila, dupa scandalul iscat de cazul Gabriel Oprea. Mircea Geoana s-a declarat "mahnit" de decizia lui Dragnea, spunand ca nu a putut sa-l convinga sa ramana in minister. "Nu este usor pentru partid sa explice opiniei publice aceste demisii", a spus liderul PSD. El a afirmat ca motivul gestului lui Dragnea este legat de ambitia prea mare a acestuia de a obtine cat mai multi bani pentru ministerul sau. Presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, recunoaste ca demisia ministrului de Interne reprezinta un moment delicat pentru Guvern si pentru PSD. La randul sau, Victor Ponta sustine ca va fi greu pentru partid sa gaseasca un inlocuitor la MAI. Premierul Emil Boc a afirmat ca demisia lui Dragnea este un act unilateral si personal.

 

In acelasi timp, fostul premier Calin Popescu Tariceanu considera ca "penibilul situatiei de la Interne nu are egal nici in lumea a treia". Functia de ministru interimar al MAI a fost ocupata de acelasi Dan Nica, vicepremier. Surse PSD sustin ca Nica este si favoritul lui Mircea Geoana pentru a ocupa acest post, acesta urmand sa-si pastreze si functia de vicepremier. Pe lista candidaturilor s-ar mai afla Doru Ioan Taracila, Marian Saniuta sau Ilie Sarbu, ultimul refuzand aceasta pozitie. Miron Mitrea anunta ca postul ar putea, la o adica, sa fie preluat si de Marian Oprisan. Un alt candidat este Ioan Rus, care si-a exprimat ieri disponibilitatea de a ajuta partidul prin revenirea sa in fruntea Internelor. Spre deosebire de Gabriel Oprea, care a ramas fara conducerea filialei Ilfov, Liviu Dragnea se intoarce la sefia Consiliului Judetean Teleorman (ieri era ultima zi in care ar fi putut renunta la sefia locala daca decidea sa ramana ministru).

 

Adrian Nastase spunea ca demisionarul, liber de minister, ar putea sa aspire la functia de secretar general al PSD, insa ideea nu si-a mai gasit adepti in randurile partidului, multi pesedisti fiind de parere ca, o data cu demisia de la Interne, Liviu Dragnea "si-a impuscat" singur ascensiunea politica.

» Mitrea isi face reclama
Desi, in cursul diminetii, Miron Mitrea, marginalizat in partid, il propunea pentru functia de ministru pe Marian Oprisan, amicul sau de la Vrancea, in timpul dupa-amiezii s-a aflat despre o campanie pro-Mitrea. Mai multi parlamentari au primit ieri, prin SMS, un mesaj de sustinere a lui Miron Mitrea pentru functia de ministru al Internelor. "In actualul context, aveti sansa de a pune o roata motrice PSD in Guvern: Miron Mitrea. Politistii adevarati au nevoie de un ministru puternic", acesta este continutul mesajului transmis catre mai multi lideri ai PSD, mesaj cu care Mitrea spune ca n-ar avea legatura.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă