12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLukoil a dat bani pentru campania lui Băsescu

Lukoil a dat bani pentru campania lui Băsescu

Directorul general al Lukoil România, Constantin Tampiza, ne-a explicat: „Eu nu l-am sponsorizat pe Traian Băsescu, ci am dat bani la PDL.  A venit un om de la ei, de la partid, la mine şi mi-a spus că au o acţiune. Dacă banii daţi de compania noastră i-au folosit în campania electorală a lui Traian Băsescu, atunci bravo lor”. Constantin Tampiza a ţinut să mai adauge că „Lukoil România nu a primit nici o facilitate de la preşedintele Traian Băsescu”. „Fiecare are o simpatie personală. A mea poate să fie Băsescu, poate să fie Videanu… E opţiunea mea”, a conchis Tampiza.

Vă mai amintiţi Loganul de 70.000 de euro?

Printre firmele care au donat bani pentru campania preşedintelui Băsescu figurează şi
Ager Business Tech. Peste 90% din acţiunile acestei firme sunt deţinute de către Bogdan Mihail
Savin, patronul firmei Ager Leasing, cea care a vândut Poliţiei Române 6.000 de maşini Logan (preţul cerut iniţial a fost de 70.000 de euro pe bucată). Contactată telefonic, conducerea acestei firme nu a dorit să facă nici o declaraţie.

Cu 135.000 de lei a contribuit şi Sebastian Ghiţă, patronul firmelor Asesoft şi Teamnet Internaţional. Întrebat care e motivul donaţiei, Sebastian Ghiţă ne-a declarat: „Am avut încredere în generaţia tânără, formată din Roberta Anastase şi Andrei Voloşevici (primarul PDL al Ploieştiului – n.r.), dar m-am înşelat, pentru că tot ce-au promis nu au respectat”.

Primarul Poteraş a băgat 200.000 de lei în puşculiţa PDL

Conform situaţiei publicate de PDL în Monitorul Oficial, anul 2009 a adus la vistieria partidului 27,65 milioane de lei, la care s-au adăugat 13,26 milioane de lei cu titlul de cotizaţii. Cel mai darnic donator a fost anul trecut primarul sectorului 6, Cristian Poteraş: 200.000 lei. Cu sume importante au venit şi parlamentarii şi miniştrii PDL: de la vice-preşedintele Senatului Alexandru Pereş (26.000 lei donaţii şi 10.600 lei cotizaţii) la deputatul William Brânză (94.000 lei) şi de la Monica Iacob Ridzi (15.000 lei) la Sorina Plăcintă (48.000 lei).

Pragmatici din fire, democrat-liberalii au preferat banii, dar nu au refuzat nici bunurile donate. O astfel de donaţie, în valoare de 58.000 de lei, a făcut de pildă Gheorghe Măndilă, fost  preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNG-CD Constanţa, trecut la PDL în preajma alegerilor parlamentare din 2008 şi recompensat ulterior cu o funcţie de conducere la Agenţia  Domeniile Statului – filiala Constanţa.

PNL a avut donaţii şi cotizaţii de „opoziţie”

Sumele încasate de PNL în 2009 au fost: 5,98 milioane lei din donaţii şi 3,38 milioane lei din cotizaţii. Adică de peste patru ori mai puţin decât a primit PDL.
Topul spon-sorilor generoşi este condus la PNL de fostul primar general al Capitalei Crin Halaicu. Acesta a dat în 2009 partidului 255.360 lei. Pentru a nu încălca însă plafonul maxim legal (200 de salarii minime pe economie şi 400 de salarii minime pe economie într-un an cu
mai multe scrutine), Halaicu a împărţit suma în cotizaţii (25.360
lei) şi donaţii (230.000 lei).

Deschişi la pungă au fost şi Mihail Bălăşescu (reprezentant al PNL în Biroul Electoral Central, 200.000 lei), Aristotel Căncescu (preşedinte CJ Bra-şov, 127.500 lei), dar şi unii foşti miniştri, precum Eugen Nicolăescu, Va-rujan Vosganian şi Teodor Atanasiu.  

După cum am scris ieri, Sorin Oprescu a fost sponsorizat cu 5,4 milioane de lei. Cinci firme şi un deputat au făcut donaţii mai mari decât cele pre-văzute de lege.  Monitorul Oficial nu a publicat încă lista donatorilor PSD.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă