21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum a scris magnatul Ioan Niculae cinci cărţi în închisoare în timp...

Cum a scris magnatul Ioan Niculae cinci cărţi în închisoare în timp record

O notă internă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din 25 august 2015, aflată la dosarul prin care magnatul Ioan Niculae încearcă să iasă din penitenciar pe 22 ianuarie 2016, dezvăluie condiţiile “grele” în care acesta îşi ispăşeşte pedeapsa de 2 ani şi 6 luni, primită în dosarul finanţării ilegale a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009. Potrivit notei ANP, citată de portalul romaniacurata.roNicuale are în penitenciar sute de convorbiri telefonice, zeci de vizite şi a scris cărţi în timp record. A elaborat “lucrări ştiinţifice” în timp ce dormea, vorbea la telefon şi primea vizite. O carte de 122 de pagini cu 35 de referinţe bibliografice a fost documentată, redactată şi publicată  în 7 zile.

Miliardarul a fost încadrat la regimul deschis pentru că procurorul de la Parchetul Judecătoriei sectorului 4 care se ocupă de penitenciarul Jilava, unde se afla în acel moment Niculae, nu a contestat decizia judecătorului de supraveghere a privării de libertate. După condamnarea din 2 aprilie, Niculae a ajuns la Jilava. După perioada de carantină, pe 28 aprilie, a fost plasat în regim de detenţie semideschis şi avea posibilitatea de a face cerere pentru a trece la regimul deschis abia după 30 septembrie. Niculae a contestat însă decizia comisiei de individualizare a pedepsei la judecătorul de supraveghere care i-a dat dreptate. Potrivit notei ANP, decizia a rămas definitivă prin necontestare de către procuror.

Conform sentinţei de condamnare, Niculae a fost arestat pe 2 aprilie 2015 şi ar urma să iasă din penitenciar la termen pe 10 ianuarie 2017. Numai până la data întocmirii acestui raport – 24 august – deci în 5 luni de detenţie, Niculae a reuşit să îşi reducă pedeapsa cu 167 de zile: 150 prin elaborarea a 5 lucrări ştiinţifice şi 17 zile ca urmare a muncii prestate în penitenciarele Jilava şi Găeşti.

Magnatul a reuşit să scrie 5 lucrări considerate ştiinţifice:

“Bioetanolul, combustibilul viitorului”

“Biodieselul, motorina ecologică”

“Valorificarea energetică a biomasei”

“Orientări moderne în producţia vegetală”

“Tehnologii moderne în producţia vegetală”

Toate cele 5 lucrări au fost publicate anul trecut la editura Aius din Craiova. Editura este recunoscută de CNCSIS, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice pentru Învătământul Superior, din 2011, pentru 4 ani.

Carte scrisă în 22 de ore şi 40 de minute pontate. Spre exemplu, lucrarea “Biotenaolul, combustibilul viitorului” are 122 pagini, 82 scrise şi 40 anexe cu scheme şi tabele mici explicate sub ele şi 35 de referinţe bibliografice. 

“Comisia de selecţionare la muncă a penitenciarului Jilava din 29 aprilie a propus programul luni – vineri 16 – 18 la club S4 (…) Persoana menţionată a fost pontată pentru elaborarea lucrării de penitenciarul Jilava în zilele de 1, 4-8, 11-15, 18-20 mai 2015 (total 22 ore 40 min.)”, se arată în nota ANP. Pentru această lucrare, Nicuale a câştigat 30 de zile reduse din pedeapsă. Potrivit legii, o lucrare ştiinţifică publicată echivalează cu 30 de zile reduse.

Carte “scrisă” după ce a terminat şi predat lucrarea.  Alte cărţi au fost scrise în 16 sau 18 ore, însă un alt caz atrage şi mai tare atenţia. Potrivit inspectorilor ANP, tabelul de pontaj pentru lucrarea “Orientări moderne în producţia vegetală” conţine pontaj pentru zilele 15-17 iulie, în condiţiile în care comisia de liberare condiţionată a analizat lucrarea în data de 14 iulie 2015.

“Referitor la acest aspect, persoana care a înscris în tabel orele lucrate la elaborarea acestei lucrări, agent şef Camelia Filip a declarat că pontajul din perioada 15-17 a fost înscris din eroare, acesta neinfluenţând numărul zilelor considerate ca executate”, arată raportul ANP.

Inspectorii au descoperit această situaţie miraculoasă atât la penitenciarul Jilava, cât şi la Găeşti. “Având în vedere numai volumul şi complexitatea lucrărilor publicate, fără a analiza caracterul ştiinţific sau originalitatea acestora, apreciem că aceste lucrări nu pot fi realizate în mod obişnuit de persoane cu aptitudini într-un timp de maxim 23 ore.”

Carte scrisă în timp ce a dormit, muncit, vorbit la telefon şi primit vizite. Inspectorii admit că există posiblitatea ca Niculae să fi redactat lucrările şi în celulă, nu doar la sala educativă. De exemplu, lucrarea “Bioetanolul, combustibilul viitorului” a fost documentată, redactată şi publicată de Nicuale între 28 aprilie şi 11 mai 2015, deci în 14 zile, adică 336 de ore.

“Scăzând 7 ore pe zi pentru odihnă, obţinem un total de 238 de ore. În perioada menţionată, persoana privată de libertate a participat la 4 activităţi educative, a muncit 49 de ore la punctul de lucru ateliere fort, a efectuat 99 convorbiri telefonice cu durata totală de 330 de minute, a primit 13 vizite şi a participat la activităţile zilnice ale penitenciarului (servitul mesei, îmbăiere, etc)”, arată inspectorii ANP.

Dacă scădem  cele 49 de ore muncite şi 6 ore vorbite la telefon, dacă socotim 10 minute alocate unei vizite şi 30 de minute alocate zilnic meselor şi îmbăierii, rezultă căi-au mai rămas în jur de 170 de ore, adică 7 zile să redacteze lucrarea “Bioetanolul, combustibilul viitorului”.

17 zile câştigate la spălătorie. Potrivit notei ANP, Ioan Nicuale a muncit la Penitenciarul Găeşti câte 6 ore pe zi în iulie şi 8 ore pe zi în august la “punctul de lucru deservire spălătorie”. Aşa a reuşit să îşi mai reducă pedeapsa cu alte 17 zile.

ANP a sesizat DNA. Avînd în vedere toate semnele de întrebare care se ridică, Administraţia penitenciarelor a sesizat DNA pentru verificări. Surse din cadrul DNA au precizat pentru Romănia Curată că aceste fapte nu sunt de competenţa DNA. Astfel, ar fi 3 soluţii:

– DNA să decline la un parchet competent, adică la un parchet de judecătorie, însă speranţele ca procurorii de acolo să facă ceva sunt minime

– ANP să ia măsuri administrative şi să îi anuleze lui Niculae zilele câştigate prin redactarea în condiţii şi termene neplauzibile a celor 5 cărţi

– judecătorul de la Tribunalul Dâmboviţa care va analiza pe 22 ianuarie cererea lui Niculae de eliberare condiţionată ar putea anula zilele câştig ale acestuia ca urmare a suspiciunilor legate de redactarea lucrărilor

ANP a sesizat şi comisia de disciplină a penitenciarului Găeşti în ce o priveşte pe agenta Camelia Filip, cea care l-a pontat pe Niculae la sala de lectură după ce îşi predase lucrarea.

ANP a cerut modificarea legislaţiei, dar Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic. Administraţia penitenciarelor, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, a făcut şi “propuneri de modificare a legislaţiei care reglementează elaborarea lucrărilor ştiinţifice de către deţinuţi şi de acordare a zilelor considerate a fi executate ca urmare a desfăşurării acestei activităţi”.

Din informaţiile România Curată, încă din ianuarie 2015, ANP a cerut MJ să modifice legislaţia care le permite deţinuţilor să îşi reducă pedeapsa scriind cărţi. În primăvara anului trecut, DNA a cerut şi ea modificarea legislaţiei, iar CSM a trimis propunerea de modificare legislativă la MJ.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă