10.6 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialMarturii despre teatrele de razboi ale Revolutiei Romane

Marturii despre teatrele de razboi ale Revolutiei Romane

"Romania libera” se afla in posesia mai multor note si declaratii care indica, in cele mai multe cazuri cu precizie, locurile de unde s-a tras in Bucuresti dupa fuga dictatorului.
Declaratiile sunt date la cald de persoane implicate in angrenajul revolutiei, cei mai multi dintre acestia fiind ofiteri si subofiteri ai Securitatii.
Declaratiile acestora, continand referinte clare cu privire la teroristi ori locurile de unde s-a tras asupra armatei ori manifestantilor, sunt cu atat mai importante cu cat sunt date de profesionisti, oameni cu pregatire militara, nicidecum de civili haotici, "rataciti” intr-un poligon de trageri.
Marturiile indica cu predilectie zona Pietei Revolutiei, a fostului sediu al Ministerului Apararii Nationale (cartierul Drumul Taberei), Piata Victoriei si zona Televiziunii Romane (TVR).
Date fiind aceste indicii, regasite, suntem convinsi, si in multe alte marturii, este cu atat mai suspect ca nici pana astazi nu s-a facut dovada existentei macar a unui terorist, fapt ce sustine mai degraba teoria diversiunii (cu sange rece, dar cu mult sange) decat pe cea a terorismului.
Facem astazi inventarul concret al locurilor de unde exista declaratii ferme ca s-ar fi tras, in principalele teatre de razboi ale Revolutiei Romane, tocmai pentru a arata "izvoarele” haosului care a produs sute de victime. Precizam ca toate documentele care stau la baza acestui material poarta antetul "Ministerul Apararii Nationale – Serviciul informatii”.

S-a tras din blocurile aflate in constructie
Palatul si Piata Victoriei

Plt. PAUNA DUMITRU din serviciul 8 – Garzi (Palatul Victoria), declara:

In perioada cat s-a aflat la post, in afara sediului, a vazut mai multe schimburi de focuri intre TAB-uri si persoane care trageau de pe cupola Muzeului de Istorie si din blocurile in constructie care margineau Piata Victoriei, dar nu cunoaste cine tragea.

Plt. OLTEANU VIOREL din serviciul 8 – Garzi declara:

In ziua de 23 decembrie 1989, aflandu-se la sectorul Reprezentare din Aleea Alexandru nr. 45, impreuna cu mai multi colegi, dupa-amiaza, dintr-un TAB care a trecut pe alee s-a deschis foc asupra cladirii. Nu au ripostat. Inainte de a trage asupra cladirii in care se aflau, acelasi TAB a tras asupra cladirii unde a functionat Ateneul Tineretului, in sediul revistei “Aurora”.

Mr. OPROIU CONSTANTIN din serviciul 8 – Garzi dispersate declara:

In noaptea de 22/23 decembrie 1989, a auzit focuri de arma automata trase asupra cladirii in care se aflau. S-au deplasat la etajul 1, iar in momentul in care au deschis usa de la sala mare de sedinte au fost intampinati cu rafale de arme, care au spart geamurile aflate spre Piata Victoriei. A doua zi dimineata a aflat ca s-ar fi tras dintr-o incapere din aripa M.A.E.

Serg. maj. OLOGEANU AURELIAN din serviciul 8 – Garzi (Palatul Victoria) declara:

In perioada 22-25 decembrie 1989 s-a tras asupra obiectivului din blocurile in constructie din Piata Victoriei. De asemenea, s-a tras de deasupra cladirii palatului, aripa C.N.S.T., la ora 16,00 (nu rezulta ziua), iar m. m. MIHAI a vazut o persoana care fugea (in ziua de 24 decembrie).
In zilele de 23 si 24 decembrie 1989 s-a executat de mai multe ori foc de pistol mitraliera in Piata Victoriei. Nu a observat personal de unde se tragea, dar din discutiile cu unii din subofiterii care conduceau TAB-urile a inteles ca s-a tras atat dinspre Muzeul Antipa, cat si dinspre cladirile neterminate din Piata Victoriei.

CHIVU VICTOR, CTC, IMUAM, declara:

In noaptea de 22/23 decembrie 1989, aflandu-se in Piata Victoriei cu subunitatea de blindate condusa de lt. maj. sau cpt. TUDOR, care a ramas in piata pana in jurul orelor 24.00 (fiind inlocuita de o subunitate de blindate condusa de lt. maj. NICOLESCU), a auzit focuri de arma. Din discutiile cu militarii, lt. maj. (cpt.) TUDOR a inteles ca s-a tras asupra armatei cu rafale de arme automate din directia cladirii Ministerului de Externe. In aceasta situatie, martorul s-a deplasat la subunitatea inarmata de securitate, care asigura paza Ministerului de Externe si a luat un A.K.M. cu 30 de cartuse de la mr. IVAN DUMITRU, lasand in schimb adeverinta de identitate.
In aceeasi noapte, urcand cu plt. BURLACU ION de la subunitatea de securitate, pentru a controla terasa cladirii, s-a tras asupra sa (doua focuri de arma) din directia lateral-dreapta spatiului aripii Ministerului de Externe, unde se afla un garaj, si – din cate a auzit – acolo s-ar fi aflat o subunitate militara de securitate – filaj.
In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, impreuna cu un civil de la garzile patriotice al carui nume nu-l cunoaste, a verificat imprejurimile palatului. La un moment dat, in jurul orei 06.00, au ajuns in curtea unei cladiri cu trei etaje aflata in spatele palatului. In momentul in care s-a intors cu spatele spre aceasta cladire, s-a tras o rafala scurta asupra sa. Nici atunci si nici mai tarziu nu a verificat aceasta cladire in interior.
In aceeasi dimineata, in jurul orelor 08.30-09.30, impreuna cu mai multi militari (un subofiter MOLDOVAN, lt. maj. ARAPU si doi militari in termen – toti din subordinea lt. maj. NICOLESCU), urcand pe acoperisul palatului, aripa MAE, s-au tras doua-trei focuri de arma dinspre partea laterala a aripii MAE sau dinspre coltul din fata.
In seara zilei de 24 decembrie 1989, in momentul in care un militar din piata le-a spus ca se trage din palat, impreuna cu subofiterii de paza MOLDOVAN, BERCU si BURLACU au urcat pe acoperisul palatului.
Au iesit afara doar martorul si mecanicul liftului (al carui nume nu-l cunoaste), ceilalti ramanand la iesire pentru a-i acoperi. Cand a ajuns in apropierea aripii C.N.S.T., s-a tras o rafala scurta de arma automata, gloantele ricosand intr-o casa a lifturilor si intr-o cada metalica de langa ea. A reusit sa vada o mica flacara de la blocul aflat in constructie intre Calea Victoriei si Bdul Ana Ipatescu, fara a sesiza de la ce inaltime s-a tras. A executat mai multe focuri de arma in directia blocului respectiv (foc cu foc).

Serg. maj. ENACHE CONSTANTIN din serviciul 8 – Garzi declara:

In perioada 23-25 decembrie 1989 s-a aflat in Palatul Victoria, participand la masurile de paza impreuna cu militarii in termen. In aceasta perioada s-au tras in repetate randuri focuri de arma in zona, dar nu a vazut niciodata de unde. De multe ori militarii din garda Ministerului Afacerilor Externe afirma ca se trage din aripa lor de cladire. Cu ocazia controalelor efectuate in cladire, nu au fost identificate persoane care sa fi tras sau tuburi de cartuse. Din randul celor aflati in cladire nu s-au inregistrat morti sau raniti.

Teroristii au tras dupa 22 de pe pozitiile lunetistilor din 21 decembrie
Piata Revolutiei

Lt. col. CRAILA GHEORGHE din fosta Directie a V-a, serv. 4+5, declara:

In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, in jurul orei 08,00, aflandu-se la intersectia strazilor Stirbei Voda si Luterana, a vazut tragandu-se, de la geamurile superioare ale Consiliului de Stat (n.r. Palatul Regal, vizavi de Comitetul Central), foc de arma automata si se raspundea cu foc de pe tancurile si blindatele asezate in dispozitiv in intersectie si pe Stirbei Voda, pana la Atheneul Roman.

Lt. maj. PRVU TEODOR, din Serviciul 2 al fostei Directii a V-a, declara:

In seara zilei de 22 decembrie 1989, in jurul orei 18,00, in timp ce se afla in sediul fostului CC al PCR, a vazut ca se tragea cu arme de foc asupra multimii din piata, din toate incaperile situate la ultimul nivel al cladirii fostului Consiliu de Stat.
In noaptea de 22/23 decembrie 1989 s-a tras din cladirea in care se afla sediul Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare (C.P.C.P.), situata vis-'-vis de sediul fostului CC al PCR.

POSTOLACHE VASILE, proiectionist la ICMB, declara:

Intr-una din noptile de 23 sau 24 decembrie 1989, auzind focuri de arma in apropierea apartamentului in care locuieste, din directia blocului din strada Golescu nr. 5, a iesit din apartament si a observat ca de la etajul 4 al blocului sus mentionat de tragea inspre strada Golescu rafale scurte de arma automata, la diferite intervale de timp. Focul a continuat si in noptile urmatoare.
Din discutiile cu locatarii din acel bloc a inteles ca cei care locuiau la etajul 4 pe partea restaurantului “Cina”, din al carui balcon a observat ca se trage (este vorba de apartament), ar fi plecati de acasa in perioada respectiva.

Televiziunea Romana si cartierul Primaverii
Imprejurimile TVR au fost “de foc”

Cpt. EREMIA STEFAN, fost insotitor al lui TOTU IOAN, declara:

In ziua de 23 decembrie 1989, in jurul orelor 05.00, in timp ce ofiterul impreuna cu sotia se afla la punctul de control situat in strada Pangratti, s-au pornit o serie de focuri de arma.
In aceeasi zi, intre orele 11.00 si 11.30, s-au declansat din nou focuri de arma intre cladirile din strada Pangratti si din Calea Dorobanti.

Mr. IGNAT VIOREL din fosta Directie a V-a, serviciul 8, garda Primaverii, declara:

S-a executat foc cu trasoare de pe hotelul “Tolstoi”(n.r. Ð astazi, Sediul Curtii de Conturi) spre Televiziune si spre trupele de infanterie ce se gaseau pe aliniamentul strada Armindenului. A auzit ca s-a tras spre fosta resedinta si de pe B-dul Primaverii nr. 49 si de pe strada Amiral Balescu, al doilea bloc pe stanga cand se sta cu fata spre complexul de la Televiziune (foto). Stie ca hotelul “Tolstoi” a fost cercetat de cadre de la USLA si armata pe data de 25 sau 26 decembrie 1989.

Lt. maj. SUTA SORIN, din fosta Directie a V-a, serviciul 8, declara urmatoarele:

In perioada cat s-a aflat la resedinta din Primaverii, a constatat ca s-a tras pe Hotelul “Tolstoi” si din vilele din imprejurimi, mai ales seara si pe timpul noptii.
In primele zile au fost atacati cu grenade ofensive. Doua grenade au fost aruncate in timpul serii, una exact la intrarea secundara in obiectiv, unde se afla si ofiterul impreuna cu alte persoane.
De asemenea, ca urmare a unui apel al Televiziunii, intr-una din zile au fost atacati de un elicopter, fara a se inregistra victime.
Din discutiile avute cu unii colegi a aflat ca doua A.B.I.-uri ale USLA si un TAB al M.AP.N. au deschis foc asupra posturilor de paza, crezand ca aici se dau lupte.
Nota: Atacul executat de elicopter se confirma prin declaratiile altora (lt. Daskalu).

Spitalele, magazinele si parcurile au fost in centrul atentiei
Alte locatii din care s-a tras

Lt. col. STANCIU ALEXANDRU din fosta Directie a V-a, serviciul 3+6, declara:

In cursul noptii de 22/23 decembrie 1989 din locuinta sa a vazut instalate trei mitraliere in curtea M.Ap.N. cu care se tragea catre cimitirul Ghencea. Din cavourile cimitirului Ghencea se trageau focuri de pistol-mitraliera inspre M.Ap.N.

Lt. mr. APOSTOL M. ANTON, fost ofiter in serviciul 1 declara:

In ziua de 29 decembrie 1989 a aflat de la vecinul PIPOI REMUS, care locuieste la etajul 2, sub apartamentul lui, ca a vazut mai multe persoane tragand spre Ministerul Apararii Nationale, despre care era convins ca nu erau romani. I s-a parut ca ar fi arabi. Trageau cu niste pistoale automate mici.

Cpt. MARINESCU DOREL din Serviciul 2 al fostei Directii a V-a declara:

In ziua de 23 decembrie 1989, impreuna cu mr. CALIMAN de la vanatori de munte si un colonel, a efectuat o recunoastere in jurul Academiei Militare, constatand ca:
– s-a tras de pe strada Paduri, intre o policlinica si un chiosc de ziare parasit, unde au gasit urme proaspete de bocanc cu un desen mai deosebit pe talpa, intr-o curticica;
– la cladirile unde se aflau caminele studentesti din Panduri, au luat legatura cu un fost ofiter, pensionar, administrator, care le-a spus ca a observat in cursul noptii precedente niste semnale suspecte, facute de la blocul din spatele caminelor, la ultimul nivel al acestuia aflandu-se un bec care servea pentru semnalizare. In urma semnalelor se aduna grupuri de 2-3 persoane langa biserica dintre camine si gardul Palatului “Cotroceni”. Anterior, vazuse in zona bisericii niste masini suspecte si indivizi care descarcau ceva din acestea.
Nota: Mr. CALIMAN VIOREL este profesor de strategie si arta operativa la Academia Militara.

Lt. maj. DUMITRU ROMEO (insotitorul lui Oprea Gheorghe) declara:

In ziua de 23 decembrie 1989, in jurul orelor 10.00, s-au auzit impuscaturi in preajma blocului in care locuieste. Dupa primele impuscaturi au aparut militari, militieni si garzi patriotice, iar unul dintre militari a fost ranit pe acoperisul blocului de la adresa sus-mentionata.
Administratorul blocului i-a relatat ca in acel bloc a existat o persoana care a tras focuri de arma asupra lui (a administratorului) si asupra unui ofiter de militie. Administratorul i-a mai spus ca a urcat pe terasa blocului si a vazut un individ cu arma, care, dupa ce a tras asupra lor, a coborat pe alta scara. (Este vorba de blocul situat in Sos. Stefan cel Mare nr. 1.)

Lt. DINCULESCU IONEL -EDMOND din fosta Directie a V-a declara:

In noaptea de 23/24 decembrie 1989, fiind inclus intr-un pluton de garzi patriotice ale UCECOM, a fost vis-a-vis de Spitalul de Urgenta, la CIRE (un anume DUMITRESCU era seful formatiunii de garzi patriotice la UCECOM). Acolo a fost ranit VACARESCU DANIEL si ucis un alt luptator din garda respectiva. VACARESCU DANIEL nu stia cine a tras asupra lui, dar credea ca a fost ranit de militarii care asigurau paza la Spitalul de Urgenta.

Cpt. PIRVU NICOLAE din fosta Directie a V-a, declara:

In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, trecand cu mr. MANOIU ION prin dreptul Parcului Cismigiu, spre centru, au vazut militari in termen, dupa copaci, tragand cu armament spre cladirea Arhivelor Statului. Intr-o alta declaratie metioneaza ca militarii erau imbracati in uniforme gri-bleu, i-a vazut in pozitie de tragere, dar nu i-a vazut tragand. (Acest ultim aspect este confirmat si de mr. MANOIU ION, domiciliat in Bucuresti.)
Plt. maj. BIRLEANU FLOREA din Serviciul 8 – garzi obiective dispersate (I.A. Baneasa) declara:

Din seara zilei de 22 decembrie 1989, in toate noptile in care a fost de serviciu la I.A. Baneasa (in perioada 22-25 decembrie 1989) s-a tras asupra intreprinderii din directia Padurii Baneasa si din padurea situata in spatele intreprinderii. Desi militarii din paza, intrati in subordinea UM 01829, au ripostat, nu s-au inregistrat raniti sau morti. Armamentul din dotare a fost preluat de mr. Popescu de la unitatea militara sus-mentionata inca din ziua de 22 decembrie 1989.

Lt. col. SIMIONESCU VASILE din fosta Directie a V-a, serviciul 1, declara:

In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, deplasandu-se pe Calea Victoriei, spre sediul Ministerului de Interne, a vazut executandu-se focuri de arma din cupola magazinului “Victoria”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă