9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMiniștrii Sănătății, Bănicioiu și Nicolăescu, executanții ordinelor baronului PSD Ciupercă?

Miniștrii Sănătății, Bănicioiu și Nicolăescu, executanții ordinelor baronului PSD Ciupercă?

 

Președintele Consiliului Județean Ialomița, baronul PSD Vasile Silvian Ciupercă, arestat preventiv, îi „convoacă”  la DNA pentru audieri pe ministrul în exercițiu al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, pe fostul ministru Eugen Nicolăescu, dar și pe deputatul PSD Mihăiță Găină, picat pe interceptări din care ar rezulta că îl ajuta pe baron pentru a  conduce județul ca pe propria moșie.

Cum se comandă un control dacă ești baron local

Fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a fost citat la DNA pentru că, la începutul anului 2014, a dispus un control la Spitalul Județean de Urgență Ialomița, la solicitarea președintelui CJ Silvian Ciupercă. Baronul PSD de Ialomița „comandase”, la ministerul condus atunci de Nicolăescu,  un control la spitalul județean, pentru a înlocui conducerea cu persoane din anturajul său.

Un astfel de control se face cu aprobarea ministrului. Ciupercă a făcut o ciornă, "în atenția domnului ministru", după cum rezultă din interceptări.

"Convorbirea telefonică purtată, la data de 10.01.2014, de către CIUPERCĂ VASILE – SILVIAN cu IONESCU ADRIAN-ROBERT, secretar, cu privire la întocmirea adresei către Ministerul Sănătății:  

CIUPERCĂ VASILE-SILVIANVreau să creezi o ciornă…(…)Fă o ciornă de adresă către ministerul Sănătății …

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN:…Prin care solicităm … da, Corpul de Control cum se numește… și Direcția în atentenția …Așa, în atenția Domnului Ministru …

IONESCU ADRIAN-ROBERTDa.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: ...Prin care îi solicităm un audit al Corpului de Control, da?

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: ...La Spitalul Județean de Urgență… în condițiile în care coroborăm ăă… toate informațiile privind o evaluare legată de momentului finalului de mandat al managerului, coroborăm  toate informațiile, deci inclusiv aceea…

IONESCU ADRIAN-ROBERTDa.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN : …Pentru a lua o decizie … da, față de viitorul, da, față de viitorul… contract de management. Viitoarea perioadă de conducere, de management…"

Nicolăescu ar fi recunoscut în fața procurorilor faptul că a trimis corpul de control acolo, dar că nu cunoaște rezultatele, nici ce s-a întâmplat cu raportul de control  deoarece el a plecat din funcție, locul lui fiind luat de Nicolae Bănicioiu.

Numele lui Bănicioiu, în interceptări 

Ministrul în exercițiu Nicolae Bănicioiu (PSD) a fost citat la audieri la DNA deoarece în perioada de început a mandatului său s-a întocmit raportul de control la Spitalul Județean de Urgență Ialomița așa cum l-a dictat baronul PSD Ciupercă. În plus, numele ministrului Bănicioiu apare în interceptări. Bănicioiu trebuie să explice dacă s-a întâlnit cu Ciupercă ( așa cum apare în interceptări), dacă a fost de acord cu modificarea raportului de control pentru a proteja interesele baronul PSD de Ialomița. Fragment din referatul în baza căruia Ciupercă a fost arestat: „După înlăturarea acestor menţiuni din raport ( așa cum a solicitat Ciupercă –nn) , pentru a se asigura de modul cum va arăta în final raportul de control, Ciupercă Vasile Silvian urma să se întâlnească cu Bănicioiu Nicolae, ministrul al Sănătăţii, pentru a discuta situaţia acestui raport.  

Relevantă în aceast caz este convorbirea telefonică purtată la data de 17.03.2014, de către CIUPERCĂ VASILE – SILVIAN, cu IONESCU MIHAI-IONUŢ (inspector al Ministerului Sănătății – nn)  aflat la postul telefonic 0724…..

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: Eu mă întâlnesc cu șeful tău mâine dimineață ( cu ministrul Bănicioiu -nn) , dar vreau să știu care e situația cu raportul.

IONESCU MIHAI-IONUŢ: Păi acum îl definitivăm, că l-am mai aranjat un pic.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: Mi-ai zis, da. Înseamnă că astăzi îl prezinţi întâi pe linie ierarhică, la un director, ceva, acolo. Nu?

IONESCU MIHAI-IONUŢDa, da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN :   De la Direcţia Juridică …

IONESCU MIHAI-IONUŢ: Da, da, da. Îl transmit la fete, la dumneavoastră, acolo.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN:  Cum, cum?

IONESCU MIHAI-IONUŢ: Şi după aceea îl dau la fete la dumneavoastră.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN :  Păi daţi-i drumul astăzi, ca să văd, că  eu mă întâlnesc cu BĂNICIOIU și vreau să discut și subiectul ăsta.

IONESCU MIHAI-IONUŢ: Da, da, da”.  

În interceptări, deputatul PSD Găină îl învață pe Ciupercă cum să botniță victimei

Schimbarea managerului Spitalului Județean, doctorul Vasile Olaru, a provocat nemulțumirea angajaților instituției medicale, care pregăteau un protest. Pentru a-l determina pe Olaru Vasile să renunţe la protest, Ciupercă Vasile Silvian  a fost  sfătuit de către deputatul PSD  Mihăiță  GĂINĂ să aibă o discuţie fermă cu  Olaru Vasile, prin care să-i  atragă atenţia că dacă nu încetează , poate să o ,,păţească mai rău” .   

Referat DNA:

„(…)Convorbirea telefonică purtată la data de 27.01.2014, de către CIUPERCĂ VASILE – SILVIAN cu MIHĂIŢĂ GĂINĂ, deputat în cadrul Parlamentului României şi membru al P.S.D. :

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: El ( victima, doctorul Olaru-nn) vrea să personalizeze. <<CIUPERCĂ sabotează spitalul.>> (…) poate nu vor participa mulţi, ştii cum se întâmplă la asemenea… Sau va fi şi o contramanifestaţie. (…)

MIHĂIŢĂ GĂINĂ:(…)Tre' să vorbiţi cu el clar. <<Bă băiatule, vezi de treaba ta dacă nu vrei să păţeşti mai rău! Da? Că poţi să păţeşti rău de tot. Vezi-ţi dracului de treaba ta acolo! Dacă vrei să faci scandal şi dup-aia să dai de dracu', de tot>>. Şi el ştie despre ce e vorba. Că nu… mi se pare ciudat să facă chestia asta.”

Ialomița, moșia baronului PSD Silvian Ciupercă

Președintele CJ Ialomița a fost arestat preventiv pentru că, între altele,  în luna  ianuarie 2014 și-a folosit influența și autoritatea conferită de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv asigurarea postului de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, pentru Adrian Berbece.

De asemenea, a instigat la abuzuri constând în aceea că, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea controlului de către Corpul de Control al ministrului Sănătății, l-a determinat pe un consilier al acestuia, Ionescu Mihai Ionuț, să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realității, în sensul eliminării din cuprinsul acestuia a unor dispoziții și a unor pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală.

Prin aceste fapte s-a adus atingere activității de control al Ministerului Sănătății și încrederii publice în realizarea unui astfel de control de către o instituție centrală a statului, obținând un folos necuvenit pentru sine și pentru Adrian Berbece prin înlăturarea riscului de a face obiectul unor cercetări penale Ciupercă este inculpat și pentru instigare la fals intelectual deoarece, în perioada martie-aprilie 2014, l-a determinat pe Mihai Ionuț Ionescu, consilierul  Corpului de Control al ministrului Sănătății să întocmească în fals raportul de control, prin omisiunea, cu știință, de a însera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuși controlului, printre care și Berbece Adrian.

Silvian Ciupercă este acuzat și de folosirea abuzivă a bugetului CJ.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă