15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMiza scandalului Chevron de la Vaslui: un teren concesionat americanilor pe care...

Miza scandalului Chevron de la Vaslui: un teren concesionat americanilor pe care Biserica Ortodoxă îl vrea înapoi

O comună extrem de săracă din judeţul Vaslui a devenit centrul revoluţiei româneşti împotriva exploatării gazelor de şist. După ce o parte dintre localnicii din Pungeşti s-au confruntat cu jandarmii, compania americană Chevron a renunţat să mai facă, cel puţin pentru moment, lucrări de explorare în zonă a acestei resurse din subsol.

Primarul, vânat de alegători

Retragerea americanilor i-a luat pe surprindere pe cei 200 de ţărani care s-au adunat joi dimineaţă lângă terenul unde ar fi trebuit să demareze şantierul. Oamenii se aşteptau la o nouă confruntare cu jandarmii – după ce, cu o zi înainte, autorităţile au încercat să elibereze drumul cu forţa. Dar platformele care au sosit în comună încă de la şase dimineaţa nu au adus alte utilaje, ci au luat cele două escavatoare descărcate miercuri de reprezentanţii Chevron.

Victoria de moment le-a dat curaj celor din Pungeşti, astfel încât ieri comuna era cuprinsă de agitaţie: majoritatea localnicilor au ieşit pe străzi, unii anunţau represalii împotriva primarului – considerat principalul vinovat pentru că ar fi cedat un teren al său către americani. De altfel, acesta a dispărut de luni, de când au început protestele, şi nu a fost prezent nici măcar la şedinţa Consiliului Local unde s-a pus în discuţie suspendarea sa prin referendum. Oricum, măsura a fost abandonată, consilierii invocînd faptul că nu ştiu suficient de bine legea administraţiei locale şi nu vor să greşească.

Speriaţi cu un film

“Aici e o calicie teroristă”, astfel ne descrie un sătean starea economică a locuitorilor din Pungeşti. “Mulţi nu au după ce bea apă, macină grăunţe de păpuşoi, le fierb şi pe alea le mănâncă. Şi ei nu vor acuma prosperitatea pe care ne-o oferă americanii”, crede acesta, în timp ce soarbe dintr-un pahar de vin ieftin la una din cele trei cârciumi din centrul satului Siliştea. Afirmaţia sa stârneşte o reacţie violentă din partea consătenilor de la celelalte mese.

Cei mai mulţi sunt convinşi că exploatarea gazelor de şist este un proces care le va otrăvi apele. “Noi trăim aici din agricultură, avem nevoie de apă. Ce mai dăm la animale, dacă e stricată?”, ne întreabă cârciumarul. “Am văzut noi un film în vară, la casa de cultură: ăştia fac groapă până la 4.000 de metri şi acolo bagă toată apa din comună, ca să scoată gazele. Şi în filmul ăla ne-au arătat cum s-a întâmplat în America: cădea carnea de pe cal, oamenii erau slabi şi totul era deşert”, ne-a povestit nea Marcel.

Terenul cu probleme

Filmul, am aflat ulterior, a fost prezentat la căminul cultural din comună la iniţiativa protopopului din Bârlad, Vasile Lăiu, care a admis că este principalul coordonator al campaniei anti-Chevron. “De doi ani noi încercăm să arătăm oamenilor din toată Moldova cât de toxice sunt gazele de şişt. Am mers peste tot, împreună cu colegii mei preoţii, ne-am documentat şi am pus filme în toate satele”, a precizat Vasile Lăiu, care a fost prezent joi la protestele din comuna vasluiană.

Secretarul Primăriei Pungeşti, Constantin Chiriac, acuză însă că miza reală a protopopul nu este siguranţa localnicilor, ci terenul de 2,5 hectare pe care o mănăstire din zonă l-ar fi dat în folosinţă către Chevron. “Acum vor să rezilieze contractul cu americanii, la cererea şefilor lor”, a afirmat reprezentantul autorităţii locale.

Vasile Lăiu a negat parţial acuzaţiile. „Este adevărat că o familie din Bucureşti a donat un teren Mănăstirii Mălineşti, teren pe care, ulterior, cineva din mănăstire l-a dat către Chevron. Cine a făcut asta va răspunde potrivit canoanelor bisericii, pentru că este ilegal. Nu acesta este însă motivul pentru care ne opunem exploatării. Domnul secretar este un om mic care nu vrea binele comunităţii”, a replicat protopopul. 

Joi seară, protestul nu încetase. Sătenii se temeau că retragerea Chevron e tocmai o mişcare strategică, menită să-i facă să plece. “Utilajele s-au oprit la 30 de kilometri de aici. Nu ştiu dacă acolo trebuie să fie sau aşteaptă să plecăm, ca să revină la noi în sat”, discuta un tânăr în faţa primăriei. Un grup de 20 de preoţi îi mobiliza pe ţărani, să rămână pe loc, cântând “Deşteaptă-te române” şi cântece religioase. Tot protopopiatul Bârlad le-a oferit ieri şi în zilele anterioare celor care manifestau mâncare, ceai şi cafea.

Chevron: Facem doar cercetare

Chevron a anunţat că deţine toate autorizaţiile pentru exploatarea perimetrului de la Pungeşti, dar a decis stoparea temporară a acestora. “Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati într-un mod sigur si responsabil fata de mediul înconjurator, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam”. Reprezentanţii consorţiului susţin că deocamdată nu se pune problema exploatarii acestei resurse, ci doar de efectuare a unor cercetări, “activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm.”

Referendum contra gaze

Tot în şedinţa de ieri, consilierii locali din Pungeşti au decis organizarea unui referendum local în urma cărora sătenii să decidă dacă vor sau nu explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, iar scrutinul ar putea fi organizat pe 24 noiembrie. Proiectul a fost votat de toţi cei 12 consilieri locali prezenţi în sală, din cei 13 aleşi din comuna Pungeşti. Pentru organizarea efectivă a referendumului iniţiatorii proiectului ar trebui să strângă semnături reprezentând 25 la sută din populaţia cu drept de vot din fiecare din cele şapte sate componente ale comunei Pungeşti.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă