12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNota de plata a fregatelor - 500 milioane euro

Nota de plata a fregatelor – 500 milioane euro

"Ceea ce se observa acum este doar varful aisbergului. In ultimii ani, pentru achizitia de tehnologii (pentru Ministerul Apararii Nationale, Jandarmerie, Ministerul de Interne, telecomunicatii etc.) s-au facut cheltuieli de aproximativ 5 miliarde dolari SUA”, a mentionat Costin. Despre contractul cu fregatele britanice, liderul sindical a mai mentionat ca erau prevazute, pe langa cumparare, unele servicii adiacente. Modernizarea navelor ar urma sa se faca in trei etape si sa se incheie in anul 2008. Pe langa cele 116 milioane de lire sterline, suma vehiculata de autoritati, ar trebui sa se mai plateasca alte sume pentru armarea si modernizarea fregatelor cumparate de la "BAE Systems”.
"Suma totala ce va fi platita in cadrul contractului pentru cele doua nave militare va ajunge la 500 milioane euro. Cheia intregii afaceri este detinuta de Ministerul Apararii Nationale si "Romtehnica", responsabilii de aici cunoscand amanuntele contractului de mai mult timp”, a precizat liderul BNS.

Comisionul secret s-ar fi putut imparti intre britanici si romani

“Sunt multe dovezi ca politicienii din Romania sunt corupti si este posibil ca unul sau mai multi politicieni corupti sa fi primit banii. Nu pot spune, dar in mod clar este vorba de un oficial inalt, din varf, iar Georgiana George pare sa aiba legaturi cu politicieni de varf”, a declarat pentru un post tv romanesc David Leigh, unul dintre jurnalistii de la “The Guardian” care au facut dezvaluiri despre afacerea fregatelor. Leigh nu exclude ideea ca o parte din comisionul de 7 milioane de lire sterline a ajuns si la politicieni britanici.
Atat guvernul roman, cat si cel britanic au iesit in paguba din afacere, “singurii in castig” fiind “compania BAE si persoana care a primit 7 milioane de lire sterline. Fregatele nu valorau nimic. Guvernul britanic a primit de la BAE aproximativ 100.000 de lire sterline pentru fiecare. Contribuabilii britanici nu au beneficiat de pe urma afacerii. Toti banii au fost incasati de BAE pentru redotare si modernizare. Nu stim daca a fost un pret corect. Stim ca au suprataxat Romania cu cel putin 7 milioane de lire sterline, pe care le-au folosit pentru un comision secret”, a mai declarat David Leigh. Jurnalistul a afirmat ca este posibil ca BAE Systems sa faca presiuni pentru oprirea investigatiilor intrucat este o companie extrem de puternica si de influenta.
Dar “anchetatorii si politia (din Marea Britanie) sunt independenti si s-au purtat ca atare”. Scandalul “este foarte stanjenitor pentru guvernul britanic. Premierul a tinut discursuri, a sfatuit Romania sa actioneze impotriva coruptiei si este foarte jenant sa se descopere posibile cazuri de coruptie in Marea Britanie si ca am supraevaluat fregatele vandute Romaniei”, sustine Leigh. Jurnalistul crede ca sotii George, care au intermediat afacerea, stiu cine a primit comisionul secret.
Celalalt ziarist care a scris despre afacerea fregatelor, Rob Evans, a declarat pentru acelasi post tv ca nu stie cine este beneficiarul comisionului secret si daca acesta a ajuns la o singura persoana. Evans a mai spus si ca nu stie nimic despre o posibila prietenie intre sotii George si Adrian Nastase.

PSD cere desecretizarea contractului pentru fregate

Liderii PSD au cerut ieri, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului, ca Guvernul sa dispuna desecretizarea contractului de achizitionare a celor doua fregate din Marea Britanie.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca astfel se va afla daca in contract este mentionat comisionul de 6 milioane de lire sterline despre care se spune ca ar fi fost incasat de un inalt demnitar. In sedinta Biroului Permanent al partidului, PSD-istii si-au facut insa reprosuri, acuzandu-se reciproc ca au facut declaratii “prostesti” in scandalul fregatelor, declaratii din care a reiesit ca se incrimineaza unii pe altii in legatura cu responsabilitatea incheierii contractului controversat.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă