20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialOmul-cheie din scandalul mitei de la Consiliul Județean Cluj

Omul-cheie din scandalul mitei de la Consiliul Județean Cluj

Scandalul arestării președintelui PNL al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a scos la iveală conexiunile subterane dintre mediul politic și oameni de afaceri controversați din județul Cluj.

Motivarea Curții de Apel Cluj în cazul arestării lui Horea Uioreanu și a oamenilor de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean arată unele amănunte care frizează ridicolul. Horea Uioreanu a folosit o parte și șpaga primită pentru a cumpăra un… bec, pentru a testa dacă banii primiți nu sunt cumva inscripționați cu cuvântul ”mită”, pentru că se temea de un flagrant din partea procurorilor. O parte din banii încasați îi dădea fostei soții, deputatul Elena Uioreanu, alți bani erau folosiți pentru plata ratelor la unele credite contractate de mama sa, iar alți bani erau folosiți pentru a renova cabana de la munte a președintelui Consiliului Județean. La rândul său, consilierul județean Ioan Petran, care are calitatea de suspect în acest dosar, ar fi folosit o parte din bani ca să își cumpere un iPhone 5 Gold și ar fi cerut șpagă trei scaune de birou și un chioșc de grădină. Dincolo de numele politicienilor implicați în acest dosar, cei doi oameni de afaceri arestați par să fie personajele-cheie ale acestui scandal.

Controversatul Ioan Bene

Omul de afaceri Ioan Bene controlează un adevărat imperiu economic. În acesta intră fabrica Unirea din Cluj, TCM, Avicola, dar și grupul Ben&Ben, care grupează mai multe companii, care au o titulatură asemănătoare. Dacă Ben&Ben SA a intrat în insolvență, alte companii cu aceeași titulatură, precum Ben&Ben Company, continuă să prospere.

Brandul Ben&Ben a devenit cunoscut după ce a fost implicat în județul Maramureș într-un scandal imens, legate de reabilitarea unui drum cu ajutorul fondurilor europene. Presa locală a relatat despre o serie de nereguli, dintre care cea mai hilară a fost asfaltarea unui… prun în mijlocul drumului! Pentru aceste nereguli, Ben&Ben a fost pusă pe lista neagră a Comisiei Europene.

Grupul Ben&Ben a prosperat în perioada în care executa lucrări la Autostrada Transilvania, subcontractate de la compania americană Bechtel, care primise contractul pentru construirea autostrăzii fără licitație de la Guvernul Adrian Năstase, în care clujeanul Ioan Rus deținea funcția de vicepremier. Lucrările pentru Bechtel erau executate cu camioane Mercedes. Ioan Bene a recunoscut, într-un interviu acordat unui ziar local, că aceste camioane au fost cumpărate, în perioada 2003 – 2004, de la dealerul Mercedes condus de Ioan Rus, însă susținea că pe atunci nu îl cunoștea pe actualul vicepreședinte al PSD. Ioan Bene spunea că relația dintre el și Ioan Rus este una strict de afaceri, bazată pe respect. Respect atât de profund încât Ioan Bene a devenit și partener de afaceri al copiilor lui Ioan Rus. Compania Napocamin, controlată de Ioan Bene, a devenit asociata companiei Romproduct Serv, ai cărei acționari sunt Ioana Pușcaș (fiica lui Ioan Rus, căsătorită cu Vasile Pușcaș, un tânăr om de afaceri care deține un ziar) și Ioan Alexandru Rus, în cadrul unei alte firme, RIA Meridian. Aceasta gestionează Hotelul Meridian. Hotelul a fost preluat de la fostul șef PDL al Direcției Silvice Cluj, Ioan Morar, care a fost trimis în fața procurorilor de către fostul ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, pe motiv că ar fi fost implicat în mafia lemnului din Munții Apuseni. Societatea Napocamin a preluat și Hotelul Continental din centrul Clujului, pentru suma de cinci milioane de euro, dar și restaurantul Aroma. O altă companie din grupul condus de Ioan Bene este Napoca Construcții, cea care a câștigat lucrările pentru construirea noii piste a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca. Președintele companiei este Ștefan Dimitriu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Cluj și al filialei clujene a UNPR. În legătură cu contractul de la aeroport ar fi fost și mita plătită de Ioan Bene lui Horea Uioreanu. Ioan Bene a recunoscut acest lucru în fața magistraților.

„Arăt că nu am ținut nici o evidență a sumelor pe care i le-am plătit lui Uioreanu, însă apreciez că în total i-am remis acestuia undeva la 50.000 de euro sau poate chiar mai mult. Ce este consemnat în învinuirea ce-mi este adusă cu privire la cuantumurile sumelor de bani ce le-am remis lui Uioreanu și periodicitatea acestor remiteri pe care le-am făcut par a fi corespunzătoare cu modul în care s-au purtat lucrurile în realitate”, afirma Ioan Bene.

Celălalt om de afaceri implicat în dosar, Vasile Pogăcean, patronul companiei Sinai, are ”vechime” în scandaluri de corupție. Fostul senator PD, Iuliu Păcurariu, cerea încă din anul 2002 o anchetă în legătură cu contractele în valoare de 3,8 milioane de euro pe care firma Sinai le primise de la fostul primar PSD al comunei Iclod, Ionel Hurducaș. Și asta în condițiile în care Vasile Pogăcean era consilier local PSD în această comună. Ionel Hurducaș și-a pierdut în cele din urmă mandatul de primar în anul 2006, când a fost condamnat penal pentru delapidare. El a fost primul primar din Cluj condamnat pentru fapte de corupție. Vasile Pogăcean însă a continuat să facă mai departe afaceri pe bani publici.   

Cele mai citite

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....
Ultima oră
Pe aceeași temă