16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPrefect îmbogăţit pe banii spitalului

Prefect îmbogăţit pe banii spitalului

Când toată ţara e în criză economică, banii statului par a fi singura soluţie pentru salvarea propriei afaceri. După acest principiu s-a orientat şi prefectul de Teleorman care, printre altele, deţine şi o firmă de mobilă. Teodor Niţulescu a găsit clientul ideal: una din unităţile sanitare din judeţ, aflată în proces de modernizare.

Spitalul de Pneumoftizio-logie din Roşiorii de Vede, aflat în mijlocul câmpului, arată ca un complex rezidenţial de lux. Balustradele sunt de inox, iar scările de la intrare, coloanele şi holul principal din marmură. „Staţi să vedeţi cum se vede noaptea, e mai ceva ca Palatul Parlamentului, aşa de frumos e luminat”, se laudă managerul Mirela Ciobanu. Unitatea e printre cele mai moderne din ţară, corpurile noi de clădire fiind inaugurate în noiembrie anul trecut. „E finalizată în proporţie de 95%. Anul acesta vom termina şi restul de 5%, avem deja finanţarea necesară”, explică directorul. Deşi lucrările la Spitalul TBC au început în 1993, un mare impuls l-au primit din 2005 încoace. Cele mai spectaculoase dotări au apărut însă din noiembrie 2009, la doar o lună după ce prefect al judeţului Teleorman a devenit Teodor Niţulescu. „Domnul Adrian Videanu, cât a fost ministru al Sănătăţii (n.r.- ministru interimar la sfârşitul lui 2009), a fost singurul membru al guvernului din ultimii 17 ani care ne-a vizitat şi ne-a ajutat foarte mult. Mai mult, singurul prefect care ne-a trecut pragul, în atâţia ani, a fost domnul Teodor Niţulescu, căruia, sincer, îi şi mulţumesc pentru că ne-a sprijinit”, menţionează Mirela Ciobanu.

Interesul deosebit al prefectului pentru bolnavii de tuberculoză din Roşiorii de Vede are însă o componentă cât se poate de practică. Firma la care Teodor Niţulescu e acţionar, Venus Mob SRL, este unul dintre furnizorii mobilierului din spital, de care managerii sunt acum atât de mândri. Preţurile practicate de Venus Mob în relaţia cu spitalul sunt, de altfel, de trei ori mai mari decât cele de pe piaţa liberă, şi chiar decât preţurile cerute de această firmă în propriile magazine. Venus nu este singura societate care şi-a umflat facturile în acest mod. Şi alte societăţi din judeţ, despre care se ştie că sunt apropiate lui Niţulescu, au vândut electronice şi obiecte sanitare la preţuri de trei sau chiar patru ori mai mari decât pe piaţă. 

Teodor Niţulescu a devenit prefect de Teleorman în noiembrie 2009. O lună mai târziu, societatea la care acesta are acţiuni împreună cu soţia sa a vândut spitalului TBC produse de 100.000 de euro. Pentru a evita organizarea unei licitaţii publice, s-a ales varianta împărţirii sumei totale în mai mult contracte, cu valori mai mici, astfel încât achiziţiile să se poată face prin încredinţare directă.Să dăm câteva exemple: spitalul a achiziţionat trei canapele extensibile de la Venus Mob la preţul de 2.380 de lei bucata. Exact acelaşi produs l-am găsit la vânzare în magazinul firmei lui Niţulescu la numai 995 de lei.

După aceeaşi reţetă, un scaun fix cu tapiţerie textilă, expus în magazin la suma de 67 de lei, a fost achiziţionat de spital la preţul de 226 de lei, adică de trei ori mai scump. Iar factura a fost întocmită pentru 250 de bucăţi. Spitalul a pierdut astfel aproape 10.000 de euro.

2.700 de lei pentru un televizor „de modă veche”

Unitatea medicală a mai cumpărat tot de la Venus Mob alte 40 de scaune fixe cu 290 de lei bucata. Lista produselor cumpărate de e spital de la firma lui Niţulescu la preţuri exorbitante este lungă: şapte fotolii din piele de 2.975 lei bucata, şapte canapele TV la 2.500 de lei fiecare, trei cuiere cu 20 de agăţători în valoare totală de 1.680 de lei. Uimitor, până şi un banal coş de gunoi din inox a costat spitalul 238 de lei bucata. Spitalul din Roşiorii de Vede a luat 60 de bucăţi. Şi spălătoria spitalului, care adăposteşte doar 181 de pacienţi, a fost dotată cu obiecte sanitare cumpărate la preţuri mari. Un cărucior pentru transportul rufelor a costat nu mai puţin de 3.000 de lei. Iar pentru a utila bucătăria şi unele birouri, unitatea a cumpărat de la firme apropiate prefectului de Teleorman 10 frigidere Arctic la 1896 de lei bucata. De la societatea Evo Network Systems din Argeş, Spitalul de Pneumoftiziologie a cumpărat două televizoare LCD marca Beko, cu o diagonală de 50 centimetri, la preţul de 2.400 de lei fiecare. Acelaşi model de televizor se găseşte în comerţ cu numai 980 de lei, adică de două ori şi jumătate mai puţin. Surprinzător, patru televizoare clasice, cu diagonala de 60 cm, au fost achiziţionate la preţul de aproximativ 2.700 de lei bucata. Asta, deşi un televizor clasic, cu tub catodic, nu mai costă în prezent mai mult de 5-600 de lei.

Opt radio casetofoane cu cd-uri şi mp3 Westwood au fost cumpărate cu 850 de lei bucata, în condiţiile în care pe piaţă nu valorează mai mult de 300 de lei. În total, Spitalul de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede a cheltuit jumătate de milion de euro în ultimele două luni ale anului 2009 numai pentru a face aceste achiziţii supraevaluate. 

Directorului îi plac doar laudele

Managerul Mirela Ciobanu a fost amabilă cu noi când i-am explicat iniţial că dorim să vizităm Spitalul TBC din Roşiori pentru a realiza un reportaj pozitiv. Ne-a permis să filmăm şi să fotografiem oriunde am dorit în saloane şi ne-a declarat că instituţia are numai restanţe obişnuite în sistemul medical. „Avem datorii la furnizori, dar îi mai plătim, ei ne mai păsuiesc. De obicei, lucrăm cu furnizori din Roşiori şi ne înţelegem. Există totuşi probleme cu unii din afara judeţului, cu care am mers în instanţă. Şi avem servicii medicale efectuate şi nedecontate de aproximativ 10 miliarde de lei vechi”. Ulterior, când am revenit pentru a ne lămuri de ce a achiziţionat spitalul produse la preţuri umflate, Mirela Ciobanu nu a mai dorit să discute cu noi.

 

2.350 lei/buc.

2 cărucioare pentru transport alimente

168 lei (vs) 39 lei

50 perdele de baie la preţul de 168 de lei fiecare; acelaşi produs costă pe piaţă 39 de lei.

2.556 lei/buc.

2 cărucioare pentru transport veselă

Prefectul se face că nu ştie

Contactat de România Liberă, prefectul judeţului Teleorman susţine că nu cunoaşte ce tranzacţii efectuează firma la care acţionari sunt doar el şi nevasta sa. „Habar nu am de ce mă întrebaţi dumneavoastră pe mine. Nu mă ocup eu de administrarea firmei şi habar n-am despre ce vorbiţi”, a fost singura replică a prefectului. Asta, deşi administratorul firmei este soţia lui Teodor Niţulescu.

Nici acţionarii societăţii Evo Network Systems nu-şi mai amintesc exact ce produse au furnizat Spitalu-lui TBC din Roşiorii de Vede şi la ce costuri. „Preţurile au fost acceptate de către o comisie, mai mult de atât nu pot să vă spun. La televizoare, nu îmi aduc aminte exact marca pe care am livrat-o”, ne-a declarat Mihai Ştirosu. Acesta a negat totuşi că ar fi furnizat televizoare cu tub catodic la unitatea medicală. „Toate au fost numai LCD-uri. Tub catodic nu se mai practică”, a afirmat reprezentantul companiei.

Niţulescu, abonat la contracte cu statul

Actualul prefect al Teleormanului are un trecut controversat. Presa centrală şi locală a relatat că acesta a fost cercetat în două dosare penale, pentru afaceri cu statul. Potrivit mass-media, o firmă a lui Teodor Niţulescu a obţinut un contract de construire a două blocuri cu fonduri ANL, un contract cu Primăria din Alexandria pentru reabilitarea unor străzi şi construcţia noului sediu al Direcţiei Judeţene de Muncă chiar în timp ce acesta conducea administraţia publică locală. O altă societate a prefectului a fost acuzată că l-ar fi înşelat pe producătorul italian de utilaje agricole Landini.

Politician doar „pe interes”

Cariera lui Niţulescu a început la PDSR, iar după ce a devenit primar al Alexandriei, în 1996, s-a înscris în PD. În 2001, a renunţat la funcţia de primar pentru a deveni prefect de Teleorman din partea PSD. În 2006 a intrat în PRM, dar nu a rezistat aici decât câteva luni, după care a revenit la PSD. În 2007 a fost exclus din partid şi s-a înscris în PC. În octombrie a schimbat încă o dată tabăra politică şi a trecut la PDL, în încercarea de a obţine un mandat de deputat. Nu a reuşit, aşa că a fost numit de Guvernul Boc în funcţia de prefect al judeţului Teleorman.

Demnitarul, frate cu banul public

Teodor Niţulescu nu este singurul demnitar care a făcut bani din afaceri cu statul. Un exemplu este cel al fostului prefect PSD de Prahova, Georgică Diaconu, a cărui firmă a înflorit în perioada mandatului său, potrivit presei. Un alt caz este cel al lui Ionuţ Ionescu, care a intermediat, din funcţia de şef al Administraţiei Domeniului Public a Primăriei Ploieşti, contracte pentru firma tatălui său. Ulterior, a ajuns deputat PSD. Dorinel Ursărescu, fost deputat liberal, a încheiat afaceri cu statul în domeniul energiei electrice.

 

“Habar nu am de ce mă întrebaţi dumneavoastră pe mine. Eu nu mă ocup de activitatea firmei. Nu mă ocup eu de administrarea firmei şi habar n-am despre ce vorbiţi.” Teodor Niţulescu, Prefect de Teleorman

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă