14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProtejatul lui Iliescu, implicat in afacerea "Ripstop"

Protejatul lui Iliescu, implicat in afacerea “Ripstop”

Dosarul “Uniforme pentru armata”, finalizat de procurorii anticoruptie si soldat cu trimiterea in judecata a doi generali, aduce in prim-plan numele lui Mihail Bujor Sion. Cunoscut ca fiind copilul de suflet al lui Ion Iliescu, Sion este martor in procesul generalului Maciuca, pe adresa sa fiind trimisa corespondenta firmei germane care a castigat o licitatie aranjata de acelasi general Maciuca. Sion spune ca nu-si explica cum au ajuns faxurile cu oferta firmei Texplorer la el acasa. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis in judecata patru ofiteri, printre care generalii in rezerva Maciuca Marin si Tilinca Adrian, in asa numitul scandal al uniformelor “Ripstop”. Prejudiciul adus MApN a fost stabilit la 3 milioane euro.
 Personaj pe cat de enigmatic, pe atat de controversat, Mihail Bujor Sion a fost citat la audieri intr-un dosar care s-a soldat cu trimiterea in judecata a doi generali (r) din cadrul Ministerului Apararii.
Maciuca a acceptat, in mod nelegal, oferta celor de la Texplorer, iar documentele prezentate la licitatie au ajuns la Comandamentul Logistic Intrunit al Ministerului Apararii (beneficiarul contractului) fara respectarea procedurii de confidentialitate, fiind trimise pe adresa unei persoane particulare din Bucuresti. Respectiva persoana este Mihail Bujor Sion.

Sion nu stie ca e martor in dosarul “uniformelor”

Sion a fost chemat la DNA pentru audieri in repetate randuri si a dat mai multe declaratii in dosar. “… in dosarul firmei Texplorer se gasesc mai multe documente transmise prin fax la o adresa si la un numar telefonic din Bucuresti… Destinatarul acestor documente, martorul Sion Mihail Bujor, declara ca ii cunoaste pe directorii firmei germane, pe generalul Maciuca, pe care l-a si vizitat la unitate, dar ca nu-si aduce aminte de o astfel de corespondenta”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie.
Povestea ne-a fost confirmata de Mihail Bujor Sion. El a recunoscut ca a fost convocat de procurorii DNA, precum si ca il cunoaste foarte bine pe generalul Maciuca, dar afirma ca nu stie ca are calitatea de martor in “dosarul uniformelor”.

Cumnatul din Germania a “operat” faxul

Despre corespondenta primita acasa de la firma “Texplorer”, Sion afirma ca o ruda ar fi responsabila de respectiva incurcatura. “Cred ca e o confuzie, nu am ce sa va spun. M-au intrebat procurorii odata ce stiu despre lucrurile astea. Corespondenta a fost primita pe faxul meu, probabil folosit de cumnatul meu care este cetatean german si lucra cu firma respectiva. Nu stiu absolut nimic. Nici cum arata documentatia, nici nu stiu daca a fost primita pe faxul meu”, ne-a declarat Mihail Bujor Sion.
In urma cu trei saptamani, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au finalizat rechizitoriul si au trimis in judecata patru ofiteri, printre care generalii in rezerva Maciuca Marin si Tilinca Adrian, in asa-numitul scandal al uniformelor “Ripstop”. Prejudiciul adus MApN a fost stabilit de anchetatori la 3 milioane euro.

Locuieste in casa de protocol

Fiu de inalt demnitar comunist, Mihail Bujor Sion este considerat copilul de suflet al lui Ion Iliescu, dupa ce primul a ramas orfan de ambii parinti in 1974. Imediat a fost luat sub protectie de Iliescu, care l-a crescut cum stia mai bine. In timpul Revolutiei din ’89 Mihail a fost cel care l-a chemat pe Iliescu la Televiziune. Pentru a nu strica bunele relatii existente intre cei doi, noul presedinte il numeste pe Sion sef de cabinet. Ulterior, devine consilier prezidential pe probleme economice.
In septembrie 1994 printr-o hotarare de Guvern este numit consul general, sef al Consulatului general al Romaniei la Los Angeles. In ciuda eforturilor depuse pentru a-si pastra postul caldut, patru ani mai tarziu ramane fara functie. Dar pastreaza si astazi locuinta de protocol, situata pe strada Gogol, vecin cu tomnaticul amorez Petre Roman.

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă