15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSuveica DOCAN

Suveica DOCAN

– afacerea “de zece ori pretul la o singura vanzare” va fi reanchetata de DNA –
Mai multe afaceri frauduloase au prejudiciat serios Imprimeria Nationala, devenita o vaca de muls. Dosarele care s-au aflat la dospit sunt scoase acum la lumina, pentru ca este vorba de sume mari de bani sustrase practic de la buget.
S-a mai auzit, printre cei care cumpara si revand, despre transformari spectaculoase de preturi, dar toate acestea s-au intamplat in ani. Cazul la care revenim (si din cate stim a revenit si DNA) detine un record international. Hectarul s-a scumpit de cateva zeci de ori in numai o luna. O asemenea “explozie” are insa talcul ei si un nume: Docan. Dan Docan.
Daca fraudele cu terenuri descoperite de politie se cifrau la cateva sute de mii de dolari, afacerea “Docan” s-a ridicat la mai multe milioane de dolari. Am putea spune ca pentru Docan a fost afacerea vietii sale.
Daca vechea conducere a Imprimeriei Nationale s-a multumit cu afaceri cu hartie in valoare de circa 1 milion de euro, la nici o luna de la preluarea functiei de director general de catre Dan Docan, acesta adulmeca un adevarat “chilipir” imobiliar si se lanseaza in afaceri cu terenuri prejudiciind statul cu circa 2 milioane de dolari, smulse din buzunarul contribuabililor. Afacerea “Docan” i-a umplut contul unui sirian cu 4 milioane de dolari

Imprimeria mai detinea doua imobile

Imprimeria mai cumparase terenuri la Straulesti si Gara Basarab. S-au gasit tot felul de pretexte. Pe langa cel de la gara urma sa treaca pasajul. Pe langa, nu peste. Un alt teren, de peste 10.000 mp din vecinatatea Casei Presei, era si el adecvat pentru sediul Imprimeriei, fiind mai bine asezat.
Dan Docan s-a grabit sa incheie contractul de vanzare-cumparare 1023/27.04.2002 prin care s-a cumparat in numele Imprimeriei o proprietate situata in zona Metro Militari (mai precis bd. Iuliu Maniu 244) cu generosul pret de 4 milioane de dolari cu TVA. Chiar daca Imprimeria mai detinea doua proprietati, nu mai conta. Directorul facuse pasiune pentru terenul sirianului.
Daca celelalte terenuri erau improprii instalarii utilajelor, trebuia mai intai valorificate si apoi cautat un teren la un pret rezonabil.

O prima diferenta de pret: 2 milioane dolari

Dan Docan, daca tot platea din banii statului, si-a permis sa plateasca 4.034.100 de dolari americani pe o proprietate achizitionata cu doar cateva saptamani in urma de vanzator pentru suma de 2.111.000 dolari, fara TVA. Sa admitem ca Dan Docan, proaspat director general, nu cunostea valoarea reala a imobilului cumparat. Diferenta de pret de 1.923.100 dolari a fost insa mult prea mare si prea a sarit in ochi ca sa fie considerata o eroare.
Musiu Docan a acceptat insa sa plateasca mai mult de 4 milioane de dolari din banii Imprimeriei, aducandu-i un profit de aproape 2 milioane de dolari vanzatorului, firma de buzunar SC ARTENA MYX SRL (asociat unic cetateanul sirian AKILI SALEH EDDIN in varsta de 80 de ani). Aproape doua milioane de dolari dintr-o miscare. Sirianul de 80 de ani ar putea sa le dea clasa oamenilor de afaceri autohtoni, care cu greu se pot lauda cu o asemenea “lovitura”.
Daca directorul general al Imprimeriei ar fi intreprins o minima verificare a vanzatorului, la Registrul Comertului si-ar fi dat seama ca SRL-ul sirianului a avut in anul 2000 bilant 0 (zero), numar de angajati 0 (zero) si cifra de afaceri 0 (zero). Asociatul unic n-a indicat niciun cont bancar ca sa poata fi urmarit ulterior.
Cei care s-au facut ca ancheteaza aceasta afacere, avand orbul gainilor, n-au observat ca desele vanzari si cumparari ale proprietatii achizitionate de Imprimerie au functionat ca o suveica. Vandut si cumparat de mai multe ori in interval de numai o luna, mai ceva ca in povesti.
SC ARTENA MYX SRL a cumparat trei terenuri dintre cele vandute pe bani grei Imprimeriei de la o alta societate comerciala cu raspundere limitata, SC DECOMAR INVESTMENT SRL, avand tot un asociat unic – cetateana siriana RIHAB DAMRJI. Nici aceasta nu a indicat vreun cont bancar.
Reprezentanta celor doi cetateni sirieni a fost DALIA-MIRELA ALEXANDRESCU. Doamna Dalia s-a ocupat de ambele terenuri ajunse in final la Imprimerie (SC ARTENA MYX SRL, SC REGAL COMPANY SRL). Cei care ar fi trebuit sa descalceasca firele dubioasei afaceri nu aveau decat sa se uite la data la care AGA de la Imprimerie lua decizia sa cumpere proprietatea sirianului de 80 de ani: 2 aprilie 2002. La acea data el nu era proprietarul deplin al celor 12.050,20 mp.

Nici 2 milioane de dolari nu ar fi fost pretul adevarat al imobilului cumparat de Imprimerie

Pretul unuia dintre terenurile care compun aceasta proprietate a fost “umflat” de zece ori la o singura vanzare. Astfel, vanzatorul SC ARTENA MYX SRL a platit pretul total de 700.000 USD Valeriei Coman pentru terenul vandut ulterior Imprimeriei, in suprafata de 2241,11 mp si constructiile edificate pe acesta, in suprafata de 1198,65 mp, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1771/16.04.2002. La randul sau, Valeria Coman a platit pretul total de 2.380.000 lei cu TVA, adica 72.150 USD pentru aceleasi terenuri si constructii, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1363/25.03.2002. Comparand aceste preturi platite pentru exact aceleasi terenuri si constructii, rezulta ca pretul lor a fost marit de zece ori la o singura vanzare (de la 72.150 USD la 700.000 USD) – nemaivorbind despre cresterea de pret operata cu ocazia vanzarii lor mai departe, catre Imprimeria Nationala.
Daca Imprimeria Nationala nu ar fi facut afaceri cu filiera siriana, un calcul estimativ arata ca pretul platit pentru terenul in suprafata de 2241,11 mp si constructiile edificate pe acesta, in suprafata de 1198,65 mp, putea fi de circa 3 ori mai mic. Diferenta de pret reprezinta un prejudiciu pentru statul roman.
Ca urmare a celor trei vanzari facute in decurs de numai o luna, pretul terenului si constructiilor a inregistrat “salturi spectaculoase”: de la 72.150 USD la data de 25.03.2002, la 700.000 USD la data de 16.04.2002 si, in fine, la 2.623.100 USD la data de 27.04.2002 (pret calculat prin diferenta intre pretul total platit de Imprimeria Nationala, adica 4.034.100 USD si pretul celorlalte patru terenuri cumparate de vanzatorul SC ARTENA MYX SRL, adica 1.411.000 USD – respectiv 4.034.100 USD minus 1.411.000 USD = 2.623.100 USD, pret pentru al cincilea teren si constructii).
Piata imobiliara romaneasca are preturi aberante, fluctuante. Sumele nu par socante cand trec cativa ani. Cand se fac asemenea vanzari succesive, este evident ca vanzatorul stia. Doar nu platea din propriul buzunar. Asemenea tranzactii nu se fac fara comisioane. Pentru ca terenul a trecut cu viteza luminii de la o mana la alta. In 25 martie 2002, avea pretul de 72.000 $, iar nici peste o luna, la 16 aprilie 2002, pretul a sarit la 700.000 $.

Imobilul era inchiriat?

Cand cumperi o proprietate, prima conditie este sa fie libera. Daca nu, nogociezi un pret mai mic. Imobilul pe care Imprimeria a dat 4 milioane era insa inchiriat “in cea mai mare parte”.
Imprimeria Nationala a fost obligata sa respecte contractul de inchiriere incheiat la data de 22.11.1999 si prelungit cu SC SOLEIL ET MER LINGERIE SRL, care desfasura in spatiul inchiriat activitatea de “productie de confectii textile”.

Fara extras de carte funciara

Dan Docan a acceptat ca Imprimeria Nationala sa cumpere cei 746,44 mp fara ca vanzatorul sa prezinte extrasul de carte funciara din care sa rezulte situatia juridica a terenului. In primul rand, daca este liber de orice sarcini (daca nu este ipotecat, de exemplu). Dan Docan l-a crezut pe cuvant pe sirianul de 80 de ani.
In contractul de vanzare-cumparare se mentioneaza clar: “Prezenta tranzactie se face avand in vedere Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor a societatii cumparatoare din data de 02.04.2002”. Juristului Dan Docan i-a scapat insa ca la data de 02.04.2002 firma vanzatoare nici nu dobandise in proprietate imobilul respectiv, pe care l-a cumparat abia la data de 16.04.2002.
Hotararea AGA pentru o asemenea tranzactie avea nevoie de elemente precise cunoscute la data tinerii adunarii doar de directorul general, care pusese pe roate intreaga afacere.
Hotararea AGA privind cumpararea unui nou imobil (chiar ipotetic) nici nu era inregistrata in evidentele Registrului Comertului si nici nu era publicata in Monitorul Oficial la data cand s-a executat, deci nu era opozabila tertilor si era interzis prin lege sa fie pusa in executare, conform art. 131 alin. (4) si (5) din Legea nr. 31/1990 republicata.
Pe buna dreptate ne intrebam: De ce atata graba pentru incheierea tranzactiei, cu atat mai mult cu cat publicatiile de vanzare s-au facut inca din luna ianuarie 2002, insa Imprimeria a asteptat exact pana in luna aprilie 2002 – cand vanzatorul putea face vanzarea, avand in vedere ca a cumparat firma la data de 05.03.2002 si a dobandit in proprietate imobilul in discutie la data de 16.04.2002?

Corpul de Control al Primului Ministru a tacut

Cel putin in aparenta, Corpul de Control al Primului Ministru detinea o pozitie obiectiva in scandalurile create, dand curs sesizarilor lui Dan Docan, ca de la functionar public la functionar public preocupat doar de protejarea intereselor statului.
Ceea ce s-a trecut sub tacere: fosta functie detinuta de faimosul Dan Docan chiar la Corpul de Control al Primului Ministru, ceea ce i-a permis ulterior sa trateze problemele ca de la coleg la coleg. Mai mult decat atat, erau de notorietate relatiile, mai mult sau mai putin de amicitie, existente intre Dan Docan si Victor Ponta, pe atunci seful Corpului de Control al Primului Ministru.
Cum numirile in functii de interes national se faceau pe criterii politice, este interesant de stiut daca primul ministru Adrian Nastase era la curent cu aceasta increngatura de relatii si interese, cu afacerile actualei conduceri a Imprimeriei Nationale si daca le “patrona” in mod tacit.
Atunci cand un functionar public, fie el si fost inspector la Corpul de Control al Primului Ministru, cheltuieste in plus din banii statului aproape doua milioane de dolari in profitul unui SRL fara activitate, ar fi fost cazul ca respectiva institutie sa fi facut, totusi, un control adevarat la Imprimerie.

Dan Docan

1981 – Jurisconsult la Consiliul Popular Judetean Giurgiu
1982 – Jurisconsult Consiliul Popular al sectorului 4 al Capitalei
1990 – Sef serviciu Juridic si Contencios Administrativ Primaria Sectorului 4
1992 – Secretarul Consiliului Local sectorul 5
1994 – Secretarul Consiliului Local sector 3
1996 – Judecator la Sectia Contencios Administrativ a TMB
1998 – Director coordonator al Directiilor Juridica, Legislativa, Analiza, Strategie si Protectie economico-sociala din Departamentul de Control al Guvernului
1999 – Director al Directiei Anchete din CNVM
2000 – Director general al Departamentului juridic CNVM
2002 – Director general al Imprimeriilor Statului


Este prima data cand aflam ca un functionar dintr-un consiliu popular de sector (care organiza indeobste mitingurile ceausiste) a participat la Revolutie si a fost remarcat prin fapte deosebite. In 1992, lui Dan Docan i-a fost eliberat certificat de luptator pentru victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989. In acelasi an, Ion Iliescu a semnat si “Brevetul” nr. 226 de “luptator”. Apoi Dan Docan a alergat sa-si ia teren pe lacul Snagov. Deh, eroii trebuiau onorati.

20 septembrie 2000
DECOMAR INVESTMENT SRL (reprezentanta – dna Rihab Damrji) vinde catre “Artena MYX” SRL (reprezentanta – Dalia Mirela Alexandrescu) 4.337,10 mp in bd. Iuliu Maniu 244 si o hala.
Pretul 1.400.000 $
21 septembrie 2000
RAFA INVEST (reprezentanta – dna Rihab Damrji) vinde catre “ARTENA MYX” SRL (reprezentanta – Dalia-Mirela Alexandrescu) un teren de 746,44 mp in bd. Iuliu Maniu 244.
Pretul 11.000 $
25 martie 2002
SC REGAL COMPANY SRL (reprezentant – Romeo-Claudiu Pavelescu) vinde Valeriei Comana, din Brasov, 2.241,11 mp in bd. Iuliu Maniu 244.

Pretul: 2.380.000.000 lei
2 aprilie 2002
Aga de la Imprimerie hotaraste sa cumpere terenul de la… ARTENA MYX (care nu era inca proprietar)
16 aprilie 2002
Valeria Comana vinde catre SC ARTENA MYX SRL 2.241,11 mp.
Pretul: 700.000 $

27 aprilie 2002
ARTENA MYX SRL vinde catre Imprimeria Nationala 12.050,20 mp in bd. Iuliu Maniu 244 si constructiile situate pe acesta (12.050,20 mp provin din 4337,10 + 328,41 + 4397,14 mp + 2241,11 + 746,44)
Pretul: 4.034.100 $

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă