10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialU.M. 15000 euro. In afacerea "Academia Militara", 100 de ofiteri suspecti de...

U.M. 15000 euro. In afacerea “Academia Militara”, 100 de ofiteri suspecti de coruptie

Generalii MAPN Mircea Muresan, Gabriel Oprea, Viorel Buta, comandorul Florin Rapan, comandantul de flotila Marius Hanganu, precum si multi alti ofiteri superiori sunt vizati de o ancheta a procurorilor anticoruptie, fiind suspectati ca, in calitate de conducatori de doctorate sau de membri ai unor comisii militare speciale de pe langa Ministerul Educatiei, ar fi inlesnit obtinerea unor titluri universitare. Primul pas era ca solicitantul – fie el si civil – sa obtina titlul de doctor in stiinte militare, iar apoi urma eliberarea unei diplome de profesor universitar, chiar daca acea persoana nu avea nici un fel de experienta si practica in domeniu. Surse din apropierea anchetei sustin ca in unele cazuri favorurile erau cumparate cu sume care depaseau 15.000 de euro.

Procurorii  nu au invinuit nici o persoana deoarece MApN nu si-a finalizat propria ancheta si nu a transmis toate documentele la Parchet. Potrivit sesizarii DNA, conducerile structurilor militare universitare au pus la punct inca din 2002 o adevarata industrie de fabricare a doctorilor in stiinte militare si a profesorilor universitari, in care au fost implicati aproximativ 100 de ofiteri. Mircea Muresan a fost rectorul universitatii militare bucurestene (fosta Academie Militara) pana anul trecut. In plus, Muresan este vizat in alte doua dosare, in care este suspectat ca si-ar fi implicat sotia in  vanzarea unor drepturi de autor si ca ar fi incarcat statele de plata ale universitatii cu ore suplimentare fictive. Generalul Muresan nu a putut fi contactat pentru a comenta informatiile. 

Generalul Mircea Muresan, fost rector al Universitatii de Aparare "Carol I" pana anul trecut, mai este vizat in alte doua dosare penale: in primul este suspectat de vanzarea unor drepturi de autor in care si-ar fi implicat si sotia, iar in celalalt este suspectat ca ar fi incarcat statele de plata cu ore suplimentare fictive.
Pe langa cei doi generali, vor da explicatii si alti inalti ofiteri din cadrul invatamantului superior militar. Generalii Muresan si Oprea nu au putut fi contactati pentru a-si exprima opinia.
In dosarul in care se suspecteaza acordarea ilegala de titluri universitare si de doctor in stiinte militare,  procurorii anticoruptie nu au  pus sub invinuire nici o persoana pana in prezent, ancheta fiind in stadiul intocmirii actelor premergatoare. Ancheta a fost demarata inca de anul trecut de DNA, in urma unei plangeri inaintate de un lector universitar care nu reusea sa avanseze din cauza "cumetriilor" de la varful Universitatii Nationale de Aparare  "Carol I" (UNAP), dupa cum sustin surse militare.

 

Pentru a avansa in functia de conferentiar sau de profesor universitar este absolut necesara obtinerea titlului de doctor in stiinte militare. Titlul de doctor se obtine prin Institutia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), care in cazul nostru este UNAP "Carol I", prin comandantul-rector. Perioada cercetata de procurori este cuprinsa intre anii 2002 si 2008. printre comandantii-rectori din acea perioada a figurat si generalul Mircea Muresan, care in  prezent este presedinte atat la comisia care acorda titlurile de doctor, cat si la cea care acorda titlul de conferentiar si profesor universitar, potrivit mentiunii de pe pagina de internet a Ministerului Educatiei.

Generalul Gabriel Oprea ar fi obtinut doctoratul sub coordonarea generalului Mircea Muresan, iar dupa aceea a avansat rapid la gradul de general, sarind vreo trei grade. Intre anii 2003 si 2005, Oprea a fost membru al comisiei care confirma doctoratele si titlurile universitare. Alaturi de cei doi generali, vor da explicatii despre modul in care s-au obtinut doctoratele si titlurile de conferentiar sau profesor universitar comandorul-prorector Florin Rapan, comandantul de flotila Marius Hanganu, generalul Viorel Buta, Iftimie Sandu, Andronic Benoni. Pe langa acestia, vor fi audiati toti coordonatorii de doctorate, precum si toti membrii comisiilor de examen, inclusiv cei suspectati de obtinerea "pe sub mana" a titlurilor.

"Nu se poate aprecia deocamdata cate persoane sunt implicate, deoarece inca nu au fost studiate din biblioteca MApN toate lucrarile de doctorat", sustin sursele militare. Lucrarile de doctorat "trebuie sa fie originale", sustin aceleasi surse, dar multe dintre ele "par multiplicate". Dupa expertizarea lucrarilor, se poate aprecia cine a obtinut titlul corect  si cine nu. In afara de Universitatea Nationala Militara "Carol I" sunt vizate si alte institutii militare de invatamant superior.

» Traseul obtinerii diplomelor
In cadrul unor institutii  de invatamant superior militar s-a creat o adevarata filiera de obtinere a titlurilor de doctor in stiinte militare, si apoi de cadru didactic universitar. Potrivit regulamentelor, la institutiile militare se puteau inscrie inclusiv civili pentru a obtine titluri de doctor. Imediat dupa inscrierea la doctorat, solicitantii puteau obtine calitatea de lector universitar (ca doctorand), iar dupa obtinerea titlului de doctor puteau primi calitatea de conferentiar sau de profesor universitar dupa ce dosarele urmau traseul obligatoriu.

Astfel, pentru a obtine titlul universitar, dosarele se depuneau la Directia de Management si Resurse Umane a universitatii unde solicitantul s-a inscris si a obtinut doctoratul. Ulterior, dosarele ajungeau la Ministerul Educatiei pentru confirmare  de catre comisia militara de specialitate si apoi pentru validare de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Asa s-ar fi obtinut zeci  de titluri universitare, inclusiv acela de profesor, desi "persoanele respective nu au predat niciodata intr-o universitate", sustin surse militare.

» Ancheta interna, amanata trei luni
Pentru a obtine capete de probe materiale, la data de 7 octombrie 2008 procurorii anticoruptie au solicitat sprijinul Ministerului Apararii Nationale, prin Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor. La acea vreme, ministrul Teodor Melescanu a ordonat declansarea anchetei. Din motive necunoscute, ancheta a inceput abia dupa trei luni, respectiv la data de 5 ianuarie 2009. Contactat telefonic,  seful Directiei de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor din cadrul MAPN, generalul Gheorghe Cosneanu, ne-a declarat sec: "Noi ne-am facut treaba, altceva nu va pot spune". Surse din cadrul MApN ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca in realitate intarzierea s-ar fi datorat schimbarii puterii politice si incercarilor de musamalizare a scandalului.

Cele mai citite

Udinese va fi antrenată de un fost campion mondial

Fostul internaţional Fabio Cannavaro este noul antrenor al formației italiene Udinese, echipă care în acest moment se luptă pentru salvarea de la retrogradarea în...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Ludovic Orban atacă dur rocada candidaţilor PSD şi PNL: se schimbă precum șosetele

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, luni seară, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
Ultima oră
Pe aceeași temă