21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou Pungeşti? Cum i-a înfuriat o companie care caută gaze pe...

Un nou Pungeşti? Cum i-a înfuriat o companie care caută gaze pe sătenii dintr-o comună din Sibiu

Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă, în comuna Moşna, împotriva unei companii de prospecţiuni a lui Ovidiu Tender, acuzată de abuzuri în mai multe judeţe.

 

Prospecţiuni SA, societate al cărui acţionar este controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, este acuzată de sătenii din mai multe localităţi din Sibiu, Argeş şi Constanţa de încălcarea dreptului la proprietate, după ce angajaţii companiei au instalat pe terenurille acestora, fără a le cere acordul, echipamente speciale pentru identificarea resurselor de gaze din subsol.

Unul dintre protestele cele mai vehemente au loc în comuna sibiană Moşna. Ţăranii, conduşi de fermierul Willy Schuster, care administrează în zonă o gospodărie cu produse bio, sunt nemulţumiţi că Prospecţiuni SA şi-a întins zecile de kilometri de cabluri cu senzori pe pământurile lor fără nici un avertisment, fapt recunoscut, indirect, şi de viceprimarul din localitate. “Pur şi simplu nu ne-au întrebat. Mai mult, cînd am ridicat cablurile de pe proprietatea mea, m-au acuzat de furt şi mi-au făcut plângere penală. Eu le-am spus că nici nu am ştiut ce sunt, le-am considerat abandonate acolo, gunoi, dar că le dau înapoi. Chiar azi (joi – n.r.) urmează să predau la postul de poliţie ce am adunat. Dar ei au intrat pe terenul meu abuziv, m-au mai şi ameninţat, iar deocamdată nu au păţit nimic”, ne-a declarat Willy Schuster (vezi galerie foto).

Compania lui Tender este acuzată că a încălcat mai multe acte normative, inclusiv Constituţia, care garantează dreptul la proprietate. “Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia”, prevede articolul 27 din legea fundamentală. De asemenea, articolul 44 din Constituţie prevede că “proprietatea privată este garantată”.

Sătenii susţin că, în plus, Prospecţiuni SA nu doar că nu i-a avertizat asupra a ceea ce vor să facă pe terenurile lor, ci mai mult a fost şi neglijentă în a manipula materiale explozive periculoase. Willy Schuster afirmă că a găsit personal dinamită, folosită pentru explorare, lăsată pe câmp, la îndemîna oricui. “Erau nişte angajaţi acolo, dar nici nu se uitau la dinamită. Eu am venit şi am luat una – putea fi oricine, un copil – şi am citit ce scrie pe ea. Era fabricaţie “Maxam Deutschland GmbH”, şi avea denumirea Rioesis Plus”, a menţionat fermierul, care este şi vicepreşedinte al Eco Ruralis, o organizaţie ce susţine agricultura ecologică în România.

Marea adunare de la Moşna

Willy Schuester ne-a declarat că, de cînd a început conflictul cu angajaţii Prospecţiuni SA, ar fi fost ameninţat de mai multe ori, iar mai multe filme cu incidentele dintre cele două părţi au fost postate pe Facebook. După publicarea înregistrărilor video pe reţelele sociale, mai mulţi activişti eco au venit la Moşna, pentru a-l susţine pe bărbat. Unii dintre aceştia au participat şi la protestele anti-Roşia Montană, dar şi la cele anti-Chevron de la Vaslui, de luna trecută. “Eu am stat la Pungeşti trei săptămâni”, ne-a explicat unul dintre cei aflaţi deja acasă la Willy Schuster. “Noi am venit să-l susţinem, eu am venit din Cluj, mai avem aici o persoană din Sibiu şi urmează să mai vină. E bine că şi ţăranii săraci învaţă să se opună abuzurilor”, ne-a declarat Alex Imreh, sosit şi el în comuna sibiană.

De altfel, protestul va lua amploare, deoarece sîmbătă, 16 noiembrie, sunt aşteptaţi la Moşna circa 200 de activişti din ţară, care vor participa la o manifestare atât împotriva Prospecţiuni SA, cât şi a exploatării gazelor de şist. “Va fi un eveniment cultural, va veni formaţia Cenaclului Lumină Lină, un grup de cîntăreţi frunoşi. Şi cu ocazia aceasta vrem să şi informăm populaţia, pentru că sătenii sunt duşi în eroare chiar de autorităţile locale”, a precizat Willy Schuster.

continuare în pagina 2

Autorităţile locale susţin că nu pot interveni în acest conflict, pentru că e vorba de proprietăţi private ale oamenilor. Totuşi, Primăria din Moşna şi-ar fi dat acordul pentru efectuarea explorărilor, dar numai în extravilanul comunei, potrivit viceprimarului Marius Rus. “Noi le-am dat acordul pentru domeniul public, dar numai în afara satelor. Şi desigur le-am transmis că trebuie să ceară acordul proprietarilor. Unii oameni au fost despăgubiţi cu sume între 100 şi 500 de lei, dar, din cîte ştiu eu domnul Willy Schuster nu a fost mulţumit de banii care i-au fost oferiţi. Noi am încercat o mediere, dar fără succes”, a precizat Marius Rus.

Acesta ne-a explicat că astfel de prospecţiuni nu au mai fost făcute în zonă din 1989. “S-au mai căutat gaze pe vremea lui Ceauşescu, dar din cîte ştiu eu nu s-au găsit. Anul acesta au venit prima dată, cel puţin de când sunt eu viceprimar. Desigur, oamenii sunt un pic reticenţi, le e frică, mai ales după ce au văzut cutremurele de la Galaţi”, a admis şi edilul, aflat la al treilea mandat.

Prospecţiuni SA: “Firma a făcut şi greşeli”

Pe de altă parte, conducerea companiei deţinută de Ovidiu Tender a admis că în unele situaţii au fost neînţelegeri cu proprietarii de terenuri. De altfel, plângeri similare ca cele de la Moşna s-au mai înregistrat  în Argeş şi Constanţa.

Totuşi, firma a negat faptul că ar căuta gaze de şist. “Compania Prospecţiuni nu explorează după gaze de şist, ci face o “ecografie a pământului” ca să identifice potenţialul geologic al anumitor zone din România. Ulterior, descoperirile pe care compania le face, pot servi unor scopuri diverse. Prospecţiuni lucrează din greu ca să obţină toate autorizaţiile şi permisele necesare în procesul care vizează cercetarea geologică a subsolului, însă acesta nu este întotdeauna uşor. Unele dintre cercetările Prospecţiuni necesită chiar şi 5000 sau 6000 de autorizaţii de la proprietarii de pământ unde urmează să fie făcute prospecţiunile“, a menţionat Gehrig Schultz, preşedintele societăţii, într-un interviu postat pe site-ul companiei.

Mai mult, acesta a admis că firma “a făcut şi greşeli”. “Ocazional şi noi mai facem greşeli, dar nu sunt rău intenţionate, însă, încercăm să avem autorizaţii active pentru mediu şi certificate de urbanism. Pentru a derula operaţiuni de prospectare este nevoie, în prezent, de aproximativ 24 de autorizaţii de la proprietarii pământului unde se fac prospecţiunile, autorităţi locale şi centrale”, a menţionat Gehrig Schultz.

 România liberă va reveni în ediţiile următoare pe subiectul plângerilor împotriva Prospecţiuni SA.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Boris Becker, despre Simona Halep: „Cred că tenisul mondial are nevoie de ea”

Fostul mare jucător german Boris Becker, prezent, marţi, la Bucureşti, la premiera filmului documentar Nasty, a declarat că tenisul mondial are nevoie de Simona Halep. „Mă...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă