15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUrechea generalului Amihaiesei, ciulita in radioul public

Urechea generalului Amihaiesei, ciulita in radioul public

Un serviciu secret infipt cu tehnica de informatizare in radioul public. In spatele unui contract baban si blindati cu Hotararea de Guvern 268/26.02.2004 din partea guvernului Nastase, generalul Ioan Amihaiesei si al sau serviciu special s-au ales cu statutul de “integrator” pentru Societatea de Radiodifuziune. Un contract in valoare de cel putin 4 milioane de dolari, prin care ofereau servicii de telecomunicatii.

Grupul “Initiativa Profesionala Radio Romania” a semnalat continuu neregulile din SRR sub administratia Seuleanu. Eforturile lor s-au materializat printr-o ancheta. Comisia care a intocmit raportul de evaluare a activitatii SRTV si SRR in mai 2005 a constatat o gaura de 500 miliarde de lei la radioul public. Se pomeneste in raport de nereguli in informatizarea institutiei. Despre contractul cu STS nu stia chiar nimeni, cu exceptia a 2-3 directori, in frunte cu Seuleanu, cosemnatar al HG-ului alaturi de Adrian Nastase. Acelasi Seuleanu care a fost acuzat de nenumarate ori de obedienta fata de PSD, de influentare directa si indirecta a politicii editoriale din radioul public. O alta persoana importanta in afacere este generalul STS Ioan Amihaiesei. Prieten cu fostul director SRR, generalul are un trecut glorios in slujba lui Nastase. S-a ocupat o vreme cu protectia informativa a primului ministru. Amihaiesei a fost “parcat” in cele din urma la STS iar fiul sau a ajuns sef de protocol la SRR.

Confidentialitate pe bani publici

Contractul nu a fost luat in seama si din cauza faptului ca a fost abil ascuns in spatele unei alte afaceri cu cantec: Sistemul integrat de informatizare al societatii. Considerat unul dintre cele mai complexe si mai scumpe din Europa. Raportul comisiei de control semnaleaza “majorarea ilegala a plafonului pentru sistemul informatic cu 1,5 milioane de euro”. Smecheria e simpla. “Prietenii” se prezinta la licitatie cu cel mai mic pret, dupa care valoarea contractului este ridicata prin numeroase alte anexe la contract. Furnizor de echipamente, firma FORTE, un “agreat” al Ministerului de Finante pe sectorul IT in ultimii ani. Ca la stat, la nimenea! Basca contractarea si supraevaluarea unor produse si repere ce nu figurau in caietul de sarcini al licitatiei. Din informatiile noastre, de la circa 6 mil. euro s-a ajuns, cu suplimentari, la 10 sau chiar 14 mil. euro. Pana una-alta, la intrarea principala in SRR, in partea dreapta, au aparut doua usi blindate. In spatele lor, serverele lui Amihaiesei.
Conducerea SRR a refuzat sa ne puna la dispozitie contractele. Din cauza unor “clauze exprese de confidentialitate”. Confidentialitate pe bani publici. Contractul a fost atat de secret incat putini stiau cu ce se mananca. Am incercat sa aflam cate ceva de la Rodica Barlea, responsabila cu “strategia” in acest proiect. Nu stia nimic, nu a vazut nimic, nu a auzit de generalul Amihaiesei.
In ambele contracte manager de program a fost numit directorul general tehnic Marin Nisipeanu. Responsabil doar cu semnatura, spun unii. Nu a putut fi contactat pentru ca este in concediu.
Ceva mai multe informatii am obtinut de la directorul general adjunct tehnic Ilie Mihai. Nu prea ne-am lamurit ce cauta un serviciu special in cladirea Radioului, nici cat a costat proiectul si nici ce fel de servicii se ofera. “Contractul se materializeaza prin niste semnale separate aduse prin fibra optica de STS, asigurarea securitatii, calitatii si integritatii transmisiunilor speciale de la Parlament, Senat, alte ocazii sau asigurarea legaturilor cu corespondentii interni”, ne-a declarat Ilie Mihai.

Seuleanu recomanda STS

Contactat telefonic, fostul director SRR Dragos Seuleanu ne-a servit aceleasi argumente. “Radioul public trebuie sa fie un sistem rapid si fiabil, cu legaturi sigure de transfer de voce, date, telefonie cu toate posturile din tara, Presedintie, Parlament, stadioane si alte obiective. Cel mai sigur si ieftin sistem de conectare nu il putea oferi decat STS. Romtelecom creste preturile prea mult. SRR trebuie sa dispuna de un sistem fiabil de comunicatii in momente de criza, in caz de razboi sau cutremure. Radioul public trebuie sa asigure un semnal de calitate atat timp cat are un microfon pe masa presedintelui sau prim-ministrului”, ne-a spus Seuleanu.
In incercarea de a lamuri rolul lui Amihaiesei in viata Radioului nostru cel de toate zilele, cat si costurile totale ale afacerii, am cerut oficial cate o copie dupa contractele cu pricina. Pana la inchiderea editiei nu am primit un raspuns de la SRR.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă