15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialINTEGRAL. Victor Ponta pierde titlul de conferențiar și 200.000 de lei

INTEGRAL. Victor Ponta pierde titlul de conferențiar și 200.000 de lei

Fostul premier a deținut poziția ­didactică între 2006 și 2010 la Universitatea ­Româno-Americană, pe baza unei teze de ­doctorat care a fost între timp anulată. 

Rectorul Universi­tății Româno-Ame­ricane (URA) din București, Ovidiu Folcuț, a declarat, pentru “România liberă”, că fostului premier Victor Ponta i se va retrage titlul universitar de conferențiar în urma pierderii titlului științific de doctor. Rectorul a adăugat că Senatul URA va analiza și dacă să i se ceară politicianului cu sentință de plagiat banii primiți pentru activitatea didactică, respectiv 200.000 de lei.

Universitatea Româno-Americană este deja presată de către Ministerul Educației să retragă titlul de conferențiar în cazul Victor Ponta, în caz contrar existând sancțiunea de reorganizare sau chiar desființare a universității.

Venituri dintr-un doctorat fals

Între 2004 și 2010, Victor Ponta a prestat activități didactice la Universitatea Româno-Americană și a deținut gradele didactice de lector (2004-2005) și conferențiar (2006-2010). În anii de contract cu URA, a încasat 200.000 de lei pentru activitățile prestate. Ca lector, politicianului i s-a plătit în doi ani suma de 32.000 de lei. Pentru munca de conferențiar, fostul premier a primit peste 160.000 de lei în cinci ani. Legea Educației Naționale prevedea și atunci, prevede și în prezent, că gradul didactic de conferențiar nu poate fi deținut decât de posesorii unui titlu de doctor. Cu alte cuvinte, Victor Ponta nu ar fi putut fi conferențiar la Universitatea Româno-Americană fără un astfel de titlu. Prin urmare, acum doveditul plagiat la doctorat i-a adus fostului premier și o carieră universitară, dar și 200.000 de lei din activitățile didactice.

Odată cu retragerea titlului de doctor al fostului premier, decizie rămasă definitivă luna trecută, pesedistul nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a fi conferențiar, a confirmat Ministerul Educației pentru “România liberă”. "Po­tri­vit Legii Educaţiei Naţio­­nale, Ministerul Educa­ţiei are aceste atribuţii, de a ur­mări aplicarea şi respectarea reglementărilor legale în domeniul învăţământului superior, inclusiv modul în care universităţile îşi exercită autonomia universitară, îşi asumă misiunea şi îşi exercită răspunderea publică. Prevederile legale spun clar că, pentru ocuparea unui post de conferenţiar universitar, este nevoie ca persoana respectivă să fie titulara diplomei de doctor. Conform legii, universitatea în cauză ar trebui să constate neîndeplinirea condiţiilor Legii 1/2011 pentru ocuparea postului de conferenţiar", a declarat Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educației.

Sancțiuni legale pentru ­plagiatorii universitari

Conform Ministerului Educa­ției, în cazul de faţă Universitatea Româno-Americană este în situaţia de a aplica, prin coroborare, articolele 301, alineat 4, litera a) şi 325 din Legea Educaţiei, care prevăd: “condiţiile pentru ocuparea funcţiei didactice de conferenţiar universitar sunt următoarele: a) deţinerea diplomei de doctor (….)”, respectiv faptul că “se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane cu privire la care s-a dovedit că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară, stabilite conform legii. Se anulează concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contrac­tul de muncă cu universitatea încetează de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit că o persoană a realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară".

Ce se întâmplă, totuși, dacă URA nu respectă legea? Răs­punde tot Ministerul Edu­cației, exclusiv pentru “România liberă”.

“Dacă acest lucru nu se întâmplă, universitatea se poate găsi în situaţia de a nu respecta prevederile art. 124 din Legea Educaţiei: răspunderea publică obligă orice instituţie de învăţământ superior, de stat sau particulară:

a) 
să respecte legislaţia în vigoare, carta proprie şi politicile naţionale şi europene în domeniul învăţământului superior;

b) 
să aplice şi să se supună reglementărilor în vigoare refe­ritoare la asigurarea şi evalua­rea calităţii în învăţământul superior;

c) 
să respecte politicile de echitate şi etică universitară, cuprinse în Codul de etică şi deontologie profesională aprobat de senatul universitar; (s.n) […]

Practic, neaplicarea legii creează un context care poate genera sancţiuni ce pot merge până la iniţierea unui pro­iect de lege de reorganizare sau desfiinţare a instituţiei de învăţământ superior în cauză", se arată într-un răspuns remis redacției.

„Ne mai gândim la bani“

Totuși, rectorul Universității Româno-Americane, Ovidiu Folcuț, susține că nu se va ajunge până la sancțiuni pentru instituția pe care o conduce. "După cum știți, suntem în vacanță. Dar, în septembrie, vom pune în discuție retragerea titlului de conferențiar, dar și încetarea contractului dintre Victor Ponta și URA, un contract suspendat din 2010", a declarat rectorul Universității Româno-Americane pentru “România liberă”.

Ovidiu Folcuț a adăugat, însă, că Senatul URA trebuie să verifice dacă fostul premier a atacat în instanță decizia Ministerului Educației de a-i retrage titlul de doctor, în acest caz fiind nevoie de definitivarea procesului pentru ca universitatea să ia o decizie.

Universitatea Româno-Ameri­­cană are toate motivele pen­tru a-i cere lui Victor Ponta să returneze banii încasați din activitatea didactică de la URA. Dar rectorul Folcuț crede că lucrurile sunt mai complicate decât atât.

"Și această chestiune va fi discutată în Senatul universității, dar e greu de spus acum ce hotărâre va fi luată. Sunt foarte importante aspectele juridice, Victor Ponta a prestat, totuși, activități, e greu de zis acum ce vom face", a mai explicat Ovidiu Folcuț. 

Caz fără precedent pentru Baroul de Avocaţi

Victor Ponta riscă să îşi piardă şi calitatea de avocat, deoarece a fost acceptat în Baroul Bucureşti fără concurs, doar pe baza titlului de doctor, retras între timp. “România liberă” a scris în exclusivitate, în urmă cu două luni, că, deşi nu există prevederi legale clare cu privire la această situaţie, nemaiîntâlnită în practica avocăţească, Ion Dragne, decanul Baroului București, a confirmat că instituția a primit, deja, o cerere pentru retragerea calității de avocat a lui Victor Ponta. 

"În momentul în care retragerea titlului de doctor va fi definitivă și își va produce efecte (după semnarea raportului de către ministrul Educației, Adrian Curaj – n. noastră), Consiliul Baroului București va dezbate această sesizare. Vom decide calea de urmat prin vot secret cu majoritatea celor 15 membri", explica, în iunie, Ion Dragne. Totuşi, a arătat decanul Baroului, calitatea de avocat a lui Victor Ponta nu poate fi retrasă printr-un simplu demers administrativ, pentru că nu există o prevedere legală în acest sens. Legea avocaturii nu face referire la cazul în care o persoană intră în Barou pe baza unei calități care, ulterior, îi este retrasă, cum e situaţia fostului premier. Victor Ponta poate rămâne fără calitatea de avocat în urma unei acțiuni în justiție, ne-a precizat Ion Dragne.

“Nu există un text de lege sau o prevedere în statut care să arate ce se întâmplă în cazul în care documentele prin care o persoană intră în profesia de avocat sunt retractate ulterior”, a precizat acesta.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă