7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVila in Baneasa, donatie pentru copiii generalului Sorescu

Vila in Baneasa, donatie pentru copiii generalului Sorescu

Din 1999, un imobil superb, situat pe strada Barajul Arges, in cartierul Baneasa, a intrat in proprietatea copiilor fostului sef al Inspectoratului General al Politiei, chestor (r) Dumitru Sorescu. Nu prin cumparare, cum ati fi tentati sa credeti, ci prin donatie. Proprietarii care au renuntat, generos, la jumatate din vila lor in favoarea copiilor chestorului Sorescu sunt "amici de familie" ai acestuia. Valoarea donatiei este estimata de experti la 500.000 de euro. In momentul perfectarii actelor, donatorii Plapcianu detineau o singura firma, care, intamplator, se ocupa printre altele si cu comercializarea alcoolului. Exact ca si celebrul Genica Boerica, partener de afaceri cu fratele lui Omar Hayssam si fiul sefului IGP, chestorul Sorescu, potrivit unui Armaghedon ce a facut valuri in 2005. Sorescu crede ca actul de donatie este o dovada a prieteniei si nu vede nimic in neregula, mai ales ca nu are nici un fel de afaceri cu generosii proprietari. Fostul "comandant suprem" al politistilor romani neaga ca locatia din strada Barajul Arges i-ar apartine sau ca ar locui acolo, chiar daca a fost vazut, deseori, intrand si iesind din imobil.
Avocati in Baroul Bucuresti din 2004, Iuliana Veronica si Sergiu Sorescu spun ca s-au ales cu o jumatate de vila, undeva, in spatele Ambasadei Chinei, dintr-o intamplare fericita. Ei sustin ca nu ar putea face o evaluare a imobilului cu patru camere, la fel cum afirma si tatal lor. "Nu stim cat a costat apartamentul, pentru ca a fost o donatie. Legatura mea cu familia Mircea si Mirela Plapcianu este un fost coleg de munca si amic, tatal proprietarului. Nu suntem rude, ci doar prieteni", ne-a declarat chestorul (r) Dumitru Sorescu. Potrivit acestuia, cei doi copii s-au "capatuit" cu vila in suprafata de 160 metri patrati in 1999, anul in care a fost facuta donatia. Acestia nu au avut posibilitatea sa-si cumpere terenul si nici sa contribuie la constructia casei. Atunci, Iuliana Veronica si Sergiu Sorescu nu aveau firme, iar tatal lor detinea doar un apartament pe soseaua Mihai Bravu si un autoturism Dacia. Evident, asta potrivit declaratiei de avere. In anul donatiei, Sorescu senior era adjunct al sefului Directiei Economice din IGP, iar proprietarii terenului din Barajul Arges erau actionari doar intr-o firma. In momentul in care Iuliana si Sergiu s-au mutat in casa noua, tatal lor a fost numit adjunct al sefului Politiei Romane, iar peste trei ani a ajuns chiar in fruntea
breslei.


"Nu vreau sa discut despre lucruri personale
"
Iuliana Veronica Sorescu ne-a declarat ca prefera sa nu discute despre donatia primita in 1999. "Prietenia tatalui meu cu unul dintre membrii familiei (Plapcianu – n.r.) ma depaseste. Eu am o altfel de relatie cu ei. Nu vreau insa sa discut despre ea, pentru ca este ceva personal", ne-a spus fiica chestorului in rezerva, refuzand sa dezvaluie motivul donatiei. Nici Dumitru Sorescu nu a fost mai clar, evitand elegant subiectul donatiei a jumatate de vila.

Donatorii
Cei care i-au improprietarit pe copiii viitorului sef al IGP sunt oameni de afaceri din Constanta si Bucuresti, care au in prezent o sumedenie de firme, cu profil diversificat. Printre cele peste zece companii detinute sau controlate de sotii Mircea si Mirela Plapcianu se numara "Montlook", "Armonia Grup", "Atlantic City", "Palm Life", "Erroatta Work Construction", "Fehu Broker de Asigurare" si "PH Medical Grup".
O alta persoana care locuieste in vila din strada Barajul Arges este Gabriela Achimescu, mama Mirelei Plapcianu, actionara si ea in doua societati, ambele cu profil farmaceutic. Firmele celor doua familii nu au avut nici un fel de probleme pana acum, daca nu luam in considerare un scandal privind o licitatie. Oricum, unul minor privind calitatea materialelor medicale furnizate. In rest, nimic nu a tulburat afacerile familiei Plapcianu.

Afaceri cu alcool

Familia Plapcianu nu s-a ocupat dintotdeauna doar de afaceri cu produse farmaceutice. In perioada in care le-a donat jumatate de vila copiilor chestorului Sorescu, Mircea Plapcianu era actionar intr-o singura societate: "Montlook". Firma avea ca obiect de activitate "comertul cu ridicata al produselor alimentare, bauturi si tutun". Potrivit datelor oficiale de la Registrul Comertului si de la Ministerul de Finante, "Montlook" nu a avut cine stie ce cifra de afaceri si nici profit, dar nici probleme cu Politia sau cu Garda Financiara.

Amicitie de circa 500.000 de euro
Cu exactitate, vila de pe Barajul Arges nu poate fi evaluata clar pana nu sunt verificate materialele si nu se cunoaste suprafata terenului pe care a fost construita. Beneficiarii donatiei nu cunosc valoarea, iar Mircea Plapcianu a evitat sa ne spuna o suma. "Este o donatie relativ importanta, dar sunt chestiuni personale. Pe mine ma leaga de Dumitru Sorescu o prietenie de 25 de ani, de pe vremea cand era locotenent. Eu am avut o relatie foarte buna cu el si atunci, si cand era la secretariat, dar si atunci cand a devenit seful IGP", ne-a spus Mircea Plapcianu, care a refuzat sa intre in detalii. "Am fost deja destul de dragut", a incheiat donatorul.
Trei experti imobiliari independenti consultati de "Romania libera" estimeaza valoarea imobilului donat la o suma cuprinsa intre 400.000 si 500.000 de euro.

Sorestii antedateaza constructia cu 5-6 ani
Chestorul Dumitru Sorescu si fiica sa ne-au declarat ca vila a fost construita intre anii 1999 si 2000. Sergiu si Iuliana sustin ca s-au mutat in vila donata in anul 2000. In datele publice de pe site-ul Primariei Sectorului 1 se poate observa insa ca autorizatiile de demolare, urbanism si constructie au fost emise mult mai tarziu, intre anii 2004 si 2006. Cum nu avem nici un motiv sa punem la indoiala exactitatea datelor publice de la Primarie, constructia vilei a demarat in zilele de glorie ale lui Dumitru Sorescu, pe vremea cand era numarul unu in Politia Romana, in calitate de sef al IGP.
Este cel putin ciudat ca familia Sorescu antedateaza constructia imobilului cu 5-6 ani, cat timp informatiile care sa probeze contrariul sunt publice, pe site-ul Primariei. Nici unul din membrii familiei Sorescu nu mai raspunde la telefon ca sa ne elucideze misterul.
Afacerile familiei si intersectia cu Omar Hayssam
Dumitru, Iulian Veronica si Sergiu Sorescu figureaza ca actionari in trei firme, a caror cifra de afaceri nu este senzationala, iar profitul este unul minor. In "Verona Pro Consult" si "Verona Business Company" sunt asociati tatal si fiica, iar in "General Grup" doar fiul.
Sergiu a fost eroul unor relatari de presa nu tocmai favorabile dupa ce s-a descoperit ca este asociat in aceasta firma cu fratele lui Omar Hayssam, Mukhles. Acesta din urma a iesit din firma in 2004, apoi a fugit din tara, iar o parte dintre actiuni i-au fost cesionate fiului chestorului. La acea data, Dumitru Sorescu ocupa functia de sef al IGP.
"Nu este nimic adevarat din ce s-a scris in presa. Baiatul meu este cuminte, spre norocul meu. Pe fratele lui Omar l-a adus altcineva in firma, dar, oricum, compania nu a avut activitate", ne-a declarat chestorul-pensionar. Informatie falsa care poate fi verificata usor la Ministerul de Finante. In anul infiintarii, "General Grup", firma cu un singur angajat, a avut o cifra de afaceri de 12,657 miliarde lei vechi. Profitul a fost in acel an de 3,542 de miliarde. Este adevarat ca si datoriile erau pe masura si se apropiau la doar 250 milioane lei de cifra de afaceri. Oricum, afirmatia lui Dumitru Sorescu cum ca firma nu a avut activitate nu se sustine. z
FARA GRIJI
» Pensie usoara cu doua firme la domiciliu

In 2005, anul in care chestorul Dumitru Sorescu s-a retras la pensie, un nou Armagedon dezvaluia afacerile si legaturile nevazute dintre sefii politiei si infractori. Printre altele, materialul acuza existenta unor sume mari de bani pe care Sorescu le-ar fi primit de la Genica Boierica, omul de afaceri craiovean acuzat si condamnat pentru evaziune fiscala, cu un prejudiciu de peste 300 de miliarde lei vechi. Practic, Sorescu era acuzat ca s-ar fi lasat corupt, acceptand bani pentru a inchide ochii la afacerile cu Boierica sau pentru a-l proteja. Alte informatii din acelasi material aratau ca societatea "General Grup" (cu actionarii Sergiu Sorescu si Mukhles Omar) a avut afaceri cu firmele lui Genica Boierica. Politia si Parchetul nu au cercetat daca acuzatiile la adresa lui Dumitru Sorescu au suport in realitate.
Bonom, Dumitru Sorescu ne-a explicat cum isi taraie zilele de pensionar cu activitatea in cele doua firme in care este actionar cu fiica sa. "Este mai bine ca nu lucrez cu un program. Am avut oferte, dar le-am refuzat. Cateodata merge, uneori mai putin", sustine fostul sef al politistilor din Romania. Acesta ofera consultanta fondurilor financiare si realizeaza analize privind oportunitati de afaceri in orice domeniu. Are asigurata insa o pensie de zeci de milioane de lei vechi, plus "ajutorul" de cateva sute de milioane incasat, potrivit legii, la pensionare.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă