8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodBoboteaza la Constanța: 150.000 de PET-uri cu apă sfințită

Boboteaza la Constanța: 150.000 de PET-uri cu apă sfințită

UPDATE 15,00: Cele 150.000 de sticle pregătite la Constanța pentru apă sfințită au fost epuizate. Circa 7.000 de credincioși prezenți la ceremonia religioasă le-au luat pe toate, ceea ce înseamnă aproximativ 7 litri de apă de persoană, a informat Digi 24.

La fel de mulți oameni nu au mai reușit să obțină sticle cu agheazmă, ceea ce a produs nemulțumirea acestora și discuții în contradictoriu cu jandarmii. Nemulțumiților li s-a recomandat să meargă să ia apă sfințită de la alte biserici din oraș.

La Dunăre, numită şi „Iordanul românilor“, Boboteaza este marcată prin slujbele din biserici, dar şi prin sfinţirea unei cruci din gheaţă lansate în apele Dunării şi aruncarea în ape a unei cruci de lemn, pe care tinerii înoată ca să o salveze.

La Dunărea de Jos, Boboteaza va începe la ora 9.00, cu Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de arhie-piscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Casian Crăciun, la Catedrala din Brăila, după care vor urma procesiunea la malul Dunării și slujba de sfințire a apelor pe Faleza din Brăila, care va începe la ora 12.00. La ora 13.00 va avea loc Sfințirea Mare a apei și pe Faleza Dunării din Galați, urmată de aruncarea crucii în Dunăre. Ca în fiecare an, lângă Biserica Sfânta Precista, cea mai veche biserică din Galaţi, vor fi pregătite cele 13 căzi din lemn cu 2.600 de litri de apă care va fi sfinţită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, în cadrul tradiţionalei slujbe de sfinţire a apelor.

Obiceiuri laice şi superstiţii

Tradițiile creștine, dar și obiceiurile laice sau superstițiile prin care este sărbătorită Boboteaza, încheie cea mai amplă „stagiune” de teatru folcloric și datini organizate în perioada Sărbătorilor de Iarnă. În Lunca Siretului, gospodăriile sunt colindate de „Ceata Chiralesei”, care înconjoară casa şi grajdurile, sunând din tălăngi şi urându-le gospodarilor să aibă un an îmbelşugat. Spre seară, pe un tăpşan de la marginea satului se dă foc unei grămezi de paie şi frunze uscate, iar flăcăii joacă „Ardeasca” în jurul focului şi sar peste flăcări, pentru a se curăţi şi a fi feriţi de boli tot anul. Noaptea târziu, fetele şi flăcăii pun de aflarea rodului. Merg împreună în grădină, taie crenguţe de la pomi diferiţi şi le aşează într-o oală la căldură, după cum va înverzi fiecare rămurică, aşa fiind şi roadele pomilor peste an. S-a păstrat obiceiul ca fetele de măritat să-şi pună sub pernă o rămurică de busuioc ,,furată” de la preot, iar seara să mănânce o turtă de făină foarte sărată, fără a bea strop de apă, pentru a-şi putea visa ursitul.

Vânătorii şi pescarii care vor să aibă capturi şi în acest an, se feresc de o întâlnirea cu vreun preot în ziua de Bobotează, superstiţia fiind că dacă vor fi stropiţi cu apă sfinţită vor avea ghinion la vânătoare şi pescuit pe parcursul anului.

În comuna tulceană I.C. Brătianu, situată pe malul drept al Dunării, este sărbătorită şi „Boboteaza Cailor”, un ritual inedit, născut din preluarea de către creştini a unei tradiţii a triburilor mongole, adusă pe malul Dunării de către tătari. E un ritual vechi de câteva sute de ani, prin care localnicii care îşi botează caii, pentru purificarea lor la început de an cu credinţa că toţi caii botezaţi în această zi cu apă sfinţită vor fi sănătoşi tot anul. Este o tradiţie de sorginte tătărească. 

Popular: mai multe primării aruncă în mare cruci

În Constanța sunt pregătite 150.000 de PET-uri cu apă sfințită pentru credincioși. Momentul cel mai spectaculos al sărbătorii rămâne aruncatul în apele mării a crucilor sfințite, care vor fi prinse de cei mai curajoși credincioși. De obicei, aceștia sunt scafandri profesioniști. Anul acesta, două ambarcațiuni tip Bombard și un echipaj format din 10 militari și 10 scafandri înotatori din structurile Centrului de Scafandri vor asigura buna desfășurare a ceremonialului de binecuvântare și sfințire a apelor, în timpul aruncării și recuperarii crucii din apa mării. Mai multe primării au anunțat că vor sfinți apele de pe teritoriul administrativ-teritorial. Pentru prima dată acest lucru se va întâmpla în Ovidiu, unde IPS Teodosie va oficia o slujbă pe malul lacului Siutghiol și va arunca o cruce. Și Primăria Municipiului Medgidia, în colaborare cu Protoieria, organizează, cu ocazia Sfintei Sărbători de Bobotează, slujba de sfinţire a Aghiasmei celei Mari. Crucea se va arunca în Canalul Dunăre – Marea Neagră. Apele vor fi sfințite și în Hârșova, acolo unde IPS Teodosie va arunca trei cruci în Dunăre.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă