17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCum sunt ajutați oamenii din Capitală pe care viața i-a aruncat în...

Cum sunt ajutați oamenii din Capitală pe care viața i-a aruncat în stradă

Ivan a lucrat ca instalator toată viața, însă, la un moment dat, și-a pierdut locul de muncă și casa. Prea demn ca să devină cerșetor sau hoț, bărbatul a încercat să se sinucidă. A trecut de impas cu sprijinul unei organizații pentru ajutorarea oamenilor fără adăpost, Samusocial.

„Eu am muncit toată viața, nu puteam să mă apuc de furat sau de cerșit. Dacă nu era Samu, nu treceam peste momentul cel greu. M-am înscris la atelier și cei de aici au vorbit mult cu mine ca să mă facă să vreau să lupt. M-au ajutat cu un adăpost, cu mâncare zilnică la cantina socială, cu o pereche nouă de ochelari și o să mă ajute să îmi repar și dantura”, a povestit bărbatul.

Ivan este unul dintre cei 5.000 de oameni fără adăpost din București. Peste jumătate dintre aceștia suferă de boli psihice, de la depresie până la schizofrenie. Unii dintre ei sunt alcoolici, iar alții sunt prea bătrâni ca să mai poată fi angajați. Câteva dintre aceste persoanele au studii superioare.

La centrul de zi al organizației care l-a ajutat pe Ivan, vin în jur de 50 de persoane pe zi, pentru a se spăla, a-și schimba hainele și pentru a primi o masă. Tot aici, oamenii sunt consultați de un medic, un asistent social și un psiholog.

Reinițiere în piața muncii

De 12 ani, organizația Samusocial oferă ajutor oamenilor fără adăpost din Capitală. Cea mai nouă inițiativă a organizației este un atelier ocupațional, al cărui scop este să ajute oamenii să își găsească locuri de muncă.

„Pe cei apți de muncă îi ajutăm să își facă actele necesare, adeverințe medicale sau cărți de identitate. De asemenea, îi instruim pentru interviul de angajare. Cu cei care nu pot fi angajați, pentru că fie au boli fizice sau psihice, fie le lipsește motivația din cauza unei depresii severe, facem terapie de ocupare”, a spus asistentul social al organizației Samusocial, Alina Neagu.

Terapia de ocupare constă în pictură, tâmplărie sau aromo-terapie. Scopul acestor activități este de a le crește stima de sine și motivația participanților.

„Îi lăudăm pentru succesul lor în a picta un tablou sau în a realiza o figurină din lemn sau din ipsos. Le spunem că dacă au reușit să facă acele lucruri, vor reuși, cu siguranță, să își găsească și un loc de muncă. Astfel, le reconstruim stima de sine și motivația”, a explicat asistentul social.

Specialiștii Samusocial petrec între trei și patru ore pe zi cu persoanele nou venite. Capacitatea maximă a atelierului este de 12 persoane, astfel încât angajații să poată lucra cu fiecare în parte.

Însă, numărul de ore petrecute zilnic cu asistații crește până la șapte ore pentru persoanele care se apropie de momentul angajării.

Cei mai mulți sunt ajutați să se angajeze în curățenie, în construcții sau la ferme, unde li se oferă și adăpost. În afară de pregătirea pentru interviul de angajare, Samusocial îi ajută și cu referințe.

Cazarea în adăposturi

Organizația ajută oamenii să primească locuri în adăposturi de noapte ale primăriilor din Sectoarele 1,2,3 și 6, pentru care le obțin actele medicale necesare. De asemenea, organizația ajută oamenii să intre în adăposturi ale Direcției Generale de Asistare Socială și de Protecție a Copilului.

În plus, organizația ajută oamenii cu contracte de muncă să intre în cămine muncitorești, cu chirii mai mici de 10 lei pe noapte. Samusocial le plătește chiria pe prima lună.

Ajutor pentru oamenii bolnavi psihic

Oamenii care suferă de boli psihice grave sunt ajutați de medicul psihiatru, dar și de echipa mobilă psihiatrică de noapte. Acestor persoane li se oferă pensii pe caz de boală și adăposturi cu documente care arată că sunt tratați.

„Nu excludem pe nimeni care vine să ceară ajutor. Însă, avem câteva reguli stricte pe care le comunicăm oamenilor. De exemplu, nu pot veni să ceară consultații medicale dacă au consumat băuturi alcoolice”, a explicat asistentul social, Alina Neagu.

Reducerea abandonului copiilor

Un alt obiectiv al Samusocial este reducerea abandonului copiilor care provin din familii care au ajuns în stradă.

„Copiilor cu vârste cuprinse între unu și trei ani le oferim lapte praf, pamperși, haine și jucării, iar celor cu vârste de la patru ani în sus le oferim rechizite, îi înscriem la școală și le monitorizăm performanța. Celor care nu se descurcă la școală le oferim și consultații psihologice”, a mai spus asistentul social.

Cele mai citite

Cum îţi promovezi afacerea când eşti la început de drum

Promovarea noului tău business, mai ales dacă nu ai la dispoziție un buget care să îţi permită să angajezi o agenție de marketing, poate...

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă