14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ din prima zi de BAC în Capitală. Băutură înainte şi după...

REPORTAJ din prima zi de BAC în Capitală. Băutură înainte şi după examenul maturităţii

BACALAUREAT 2015. Intrarea în Colegiul Naţional Spiru Haret din Capitală este atent supravegheată de un portar în cămaşă albastră, cu părul încărunţit. „Tu ce tot aştepţi? Hai, înăuntru sau afară!”, o repede bărbatul pe una dintre eleve, care îşi aşteaptă o prietenă să iasă din sala de examen. Este luni şi se desfăşoară prima probă a Bacalaureatului, cea de verificare a competenţelor la Limba română.

În jurul orei nouă încep să apară elevii înscrişi la examen, îmbrăcaţi în pantaloni scurţi sau rochii şi fuste deasupra genunchiului. Tinerii vin la prima probă de BAC pe jos, cu mers legănat şi relaxat, sau cu maşina personală.

Citeşte şi: Începe Bacalaureatul 2015! Aproape 170.000 de elevi susțin examenul în prima sesiune. CALENDARUL probelor

O singură elevă, îmbrăcată cu pantaloni lungi şi un tricou alb cu dungi orizontale albastre, face notă discordantă şi merge cu paşi repezi şi apăsaţi, agitând un teanc de foi albe şi trecând în revistă stiluri, tipuri de text şi informaţii desspre receptor şi emiţător.

Primele confesiuni

Aproape de ora 10.00 încep să iasă primii tineri, unii cu zâmbetul pe buze, alţii mai degrabă impasibili. „A fost uşor, nu am avut emoţii şi nici nu m-am pregătit cine ştie cât. Am citit timp de zece minute în maşină, înaite de a ajunge la examen”, spune una dintre eleve, relaxată, chiar dacă a aflat că a ratat punctele pentru prima cerinţă, pentru că a confundat emiţătorul textului.

„Nu am avut emoţii, a fost uşor. M-am pregătit bine înainte. Toată chestia e să ştii criteriile alea şi structura textului, atât”, „A fost bine, nu am avut emoţii, m-am descurcat, am învăţat”, spun alţi elevi care tocmai au ieşit din vizorul comisiei.

Băutură înainte şi după examen

Pe de altă parte, alţi tineri se declară emoţionaţi şi merg să bea ceva înainte de examen. „Mai avem o oră până când intrăm în examen. Mergem să dăm una mică, că suntem agitaţi”, spun un băiat şi o fată, după care izbucnesc în râs şi continuă să se îndepărteze de liceu, în pas săltat.

Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Poliția Română se mobilizează. Câți polițiști vor asigura liniștea și siguranța în timpul Bac-ului

La Colegiul Economic A.D. Xenopol, situaţia nu este mult diferită. Câţiva elevi care au ieşit din examen se relaxează pe o bară de lângă poarta liceului, la umbra unui copac înalt, într-un nor de fum de ţigară. Doi dintre au în mână doze de bere, iar ceilalţi, ceva mai cuminţi, doze de suc.

Pentru unii a fost mai uşor decât pentru alţii

„A fost mai uşor la unii, depinde cum îţi e norocul. Nu îmi amintesc ce text a fost, dar a trebuit să spun despre receptor, stilul textului şi idei principale. La subiectul doi a trebuit să îmi spun opinia despre frică”, spune unul dintre ei.

Un alt elev, îmbrăcat cu pantaloni lungi şi un tricou lejer, spune că „a fost OK la examen, comisia a fost OK, au făcut o atmosferă relaxată. Au fost profesorul de la clasă şi un alt profesor”. „De mine chiar au făcut mişto”, adaugă colega lui, încântată că a trecut cu bine de probă.

Citeşte şi: Bacalaureat 2015: O treime din elevii de clasa a XII-a din Arad NU S-AU ÎNSCRIS la examen. Care este explicația

Tânărul povesteşte că cel de-al  doilea subiect a fost mai greu, a trebuit să îşi spună opinia despre cum influenţează mediul trăirile interioare. „A fost greu, pentru că trebuie să te gândeşti mai mult, dar profesorilor le-a plăcut răspunsul meu, sunt expert!”, spune băiatul, în timp ce îşi ridică nasul în aer şi începe să râdă.

Totuşi, între adolescenţi se numără şi câţiva sceptici, prea intimidaţi de stricteţea BAC-ului ca să îndrăznească să spună ce subiecte au avut la prima probă. „Nu sunt sigură că e legal să spun. Nu vreau să am probleme. Mai bine nu”, spune o viitoare absolventă de liceu.

În timp ce examenul continuă până la ora 21.00, cei mai mici dintre elevi au zâmbete largi, râd şi bat mingea în curtea liceului sau îşi încheie programul şi pleacă să se bucure de restul zilei. 

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini din prima zi de BAC 2015.

Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Liceenii susțin azi proba orală la limba și literatura română. Ce SUBIECTE au primit

 

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă