6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodBBC: Cum folosesc bandele de tigani copii la furat

BBC: Cum folosesc bandele de tigani copii la furat

Postul de televiziune BBC Two a difuzat aseara un reportaj despre practica clanurilor de tigani de a folosi copii pentru a obtine sume uriase de bani din furturi si cersit.

Mii de copii romi (tigani, precizeaza BBC) sunt obligati sa cerseasca si sa fure, iar fortele de ordine par incapabile sa opreasca fenomenul. Potrivit autorilor reportajului, radacinile criminalitatii rome se gasesc in Romania si decurg din discriminare. Ei amintesc ca pana si Madonna a fost huiduita la Bucuresti cand a vorbit despre discriminarea tiganilor.
In momentul in care cineva incearca sa scoata bani, o persoana ii distrage atentia, permitandu-le astfel copiilor sa se strecoare, sa fure banii din bancomat si sa fuga.
Daniela, in varsta de 13 ani, povesteste ca se poate alege cu 300 euro de la un singur astfel de jaf, fara sa riste nici o pedeapsa. "Doar politia ne poate prinde. Ne iau banii pe care ii avem la noi, ne duc la un centru pentru minori si cei de acolo ne dau drumul. Trimit banii furati acasa mamei mele din Romania, ca sa ne putem construi o casa. Dar ascund bani si pentru mine. Ii trimit 150 euro si pastrez 150 pentru mine."

 Potrivit politiei din Madrid, 95% din copiii sub 14 ani care sunt prinsi furand pe strazi sunt tigani din Romania. Pentru ca in Spania varsta raspunderii penale este de 14 ani, politia nu poate face prea multe. Peste 1.000 de tigani din Romania traiesc in una dintre taberele de la periferia Madridului, afirma reporterii BBC. Conditiile – ca in majoritatea taberelor de romi – sunt extrem de precare: sobolanii alearga printre gunoaie si nu exista grupuri sanitare. In fiecare dimineata, copiii din tabara se indreapta spre oras, pentru a cersi si a fura, iar foarte multi dintre ei sunt batuti daca se intorc fara bani.

BBC aminteste ca Italia este tara in care au aparut cele mai multe controverse legate de criminalitatea in randurile tiganilor, guvernul declarand recent stare de urgenta in urma numeroaselor furturi, violuri si crime atribuite membrilor acestei comunitati. La Milano, in 2007, imediat dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, politia s-a confruntat cu o crestere alarmanta a furturilor din buzunare comise de copii tigani. La momentul respectiv, s-a declansat o operatiune ampla, incluzand interceptari de telefoane si urmariri, care a relevat ca o grupare criminala foloseste copii pentru a face profituri uriase. "In decurs de o luna, fiecare copil castiga circa 12.000 euro. Daca inmultim cu 50 de copii, ajungem la sume uriase", a declarat Francesco Messina, care a condus operatiunea. Membrii gruparii au fost condamnati la 14 ani de inchisoare, pentru sclavie si exploatarea copiilor.

Potrivit realizatorilor britanici, radacinile acestei probleme se gasesc in Romania, unde minoritatea roma se confrunta cu discriminarea si cu un mediu ostil de generatii intregi, ei amintind episodul in care Madonna a fost huiduita de public atunci cand s-a pronuntat impotriva discriminarii romilor la concertul de la Bucuresti. Pe de alta parte, autorii admit ca, daca o parte a criminalitatii este generata de saracie, o cota ingrijorator de mare este rezultatul criminalitatii organizate conduse de profesionisti. BBC citeaza chiar un interlop din Craiova – Berliante –, care recunoaste ca multe dintre vilele luxoase din oras au fost construite cu bani proveniti din infractiuni comise in toata lumea. sefii clanurilor fac trafic cu oameni, inclusiv copii, pentru a obtine profituri uriase. Dar chiar si el admite ca rata criminalitatii a ajuns prea departe si va avea consecinte serioase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă