21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCampusurile școlare, proiecte generoase ajunse în ruină

Campusurile școlare, proiecte generoase ajunse în ruină

Inconsecvența celor care s-au perindat în ultimii ani la conducerea Ministerului Educației în continuarea unor programe inițiate de foști miniștri de modernizare a infrastructurii școlare a ”îmbogățit” municipiile Galați și Tecuci și orașul Târgu Bujor cu ruinele a trei campusuri școlare. Este vorba de fundaţiile și structurile de beton  a trei campusuri şcolare a căror construcţie a început în 2008 și care în anii care au urmat nu au mai primit finanțare. În fundații și structurile de beton abandonate s-au ”investit” 1,5 milioane euro, bani duși pe apa sâmbetei.

Rămâne ca primarii să încerce să găsească banii pentru continuarea lucrărilor, o operațiune care uneori e destul de complicată. Mai nou, Curtea de Conturi îi obligă pe primari să recupereze prejudiciile produse prin stoparea lucrărilor. La Galaţi, a rămas de izbelişte construirea campusului Colegiului Naţional „Al I Cuza”. După ce în 2006 clădirea colegiului a fost retrocedată comunităţii israelite, Primăria Galaţi şi Fundația „Caritatea”, a Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), au ajuns la o înţelegere, primăria plătind o chirie anuală de 75.000 de euro. În 2008, a apărut oportunitatea obţinerii unei finanţări guvernamentale şi noua clădire a Colegiului „Cuza” a intrat pe lista investiţiilor în infrastructura şcolară prin alocarea fondurilor pentru cons­truirea unui campus şcolar al acestui colegiu în curtea Școlii Generale nr. 7.

Valoarea totală a investiţiei, ce includea consolidarea Şcolii nr. 7 şi ridicarea a două corpuri de clădire şi a unei săli de sport era cifrată la 16,8 milioane de lei. S-au achitat 2,8 milioane, însă lucrările au fost abandonate, după ce, pe fondul crizei, Guvernul Boc a stopat finanțările pentru construirea campusurilor școlare. Primarul Galațiului spune că va continua investiția: ”Continuăm construcția campusului de la Școala 7. Am avut discuția și în consiliu. Se continuă proiectul”, ne-a declarat Marius Stan. Totuși, cum ar fi necesară o investiție de 5 milioane de euro, o sumă importantă cu care ar putea fi rezolvate multe dintre problemele cu care se confruntă orașul, rămâne de văzut în ce măsură consilierii vor aproba alocarea banilor. Nu este exclus ca declarația primarului Marius Stan să rămână la stadiul de bune intenții.

La Tecuci, în loc de campus, dosar penal

Cam aceeași este și situația de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci, unde o mare parte din curtea şcolii e ocupată de fundaţiile a ceea ce ar fi trebuit să fie campusul pentru 1.200 de elevi cu ”un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă cu teren şi sală de sport, sală de festivităţi, laboratoare, cabinete şi apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti”. Valoarea investiţiei era de 21.144.867 lei. Licitaţia a fost câştigată de IACMRS Galaţi. A fost încheiat contractul nr. 59.433/06.03.2008, în care era prevăzut ca lucrările să dureze 36 de luni. Campusul trebuia inau­gurat în martie 2011, dar  lucrările s-au oprit la fel de brusc precum au început, pentru că IACMRSG a primit doar 1,7 milioane lei. Situția a intrat și în atenția Curții de Conturi, care a dispus ca Primăria Tecuci să recupereze banii de la IACMRSG.

Primarul Daniel Țuchel spune însă că la mijloc ar fi și niște ”lucruri necurate” și pentru a se clarifica cum stau lucrurile va face și o plângere penală: ”A venit Curtea de Conturi, a identificat un prejudiciu de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi și a lăsat măsura ca primăria să evalueze paguba și să recupereze prejudiciul. Am instituit procedura, am efectuat o expertiză extrajudiciară și am luat legătura cu un avocat pentru a demara procedura pe civil pentru recuperarea prejudiciului. Problema este că firma respectivă este în procedură de reorganizare. Dar, pentru că sunt suspiciuni că au fost și niște lucruri necurate, vom face și o acțiune pe penal”, ne-a declarat primarul Tecuciului.   

La fel s-a întâmplat şi cu al treilea campus, cel de la Târgu Bujor. Valoarea investiţiei era de 9,2 de milioane de lei. Lucrările erau efectuate de Unicom SA Galați, care a încasat avansul de 1,8 milioane lei. Când fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a întrerupt finanțările pentru planul național de construire a campusurilor școlare, s-a blocat și proiectul campusului de la Tg. Bujor. Au rămas ruinele. Primarul orașului Tg. Bujor, Laurențiu Gâdei reușise să obțină o nouă finanțare pentru continuarea lucrărilor, dar accesarea fondurilor a fost ratată din cauza refuzului administratorilor Unicom de a rezilia contractul. ”E terminat, în sensul că totul este făcut praf. Au fost lucrări de proastă calitate și acum totul este deteriorat. Am preluat acest contract, care nu mai avea finanțare, pentru a fi continuat. Practic, era un proiect blocat. Fusese finanțat în procent de 30%, printr-o axă de finanțare din fonduri europene. Am încercat să obțin o finanțare pentru continuarea lucrărilor, am și găsit o oportunitate la Ministerul Dezvoltării, puteam obține finanțarea, dar condiția era ca firma cu care a fost încheiat contractul să fie o firmă activă și cum în cazul nostru firma Unicom era în procedură de reorganizare sau de lichidare, nu îndeplineam condiția. Am luat legătura cu cei de la Unicom, am vorbit cu un di­rector pe care l-am rugat să fie de acord să reziliem contractul cu acordul ambelor părți, pentru a putea obține finanțarea. Nu au fost de acord. Mi-au spus că iau în calcul acel contract în planul de reorganizare a firmei. În aceste condiții, am luat legătura cu un avocat, pentru a cere în instanță rezilierea contractului, pentru că firma nu mai este activă. După aceea, voi căuta o altă posibilitate de obținere a finanțării”, ne-a spus primarul Laurențiu Gâdei. 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă