3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCastelul Corvinilor va avea un nou muzeu

Castelul Corvinilor va avea un nou muzeu

Unul dintre cele mai frumoase complexe muzeale din România își va îmbogăți oferta pentru vizitatori, cu ajutorul unei finanțări norvegiene în valoare de 980.000 de euro. Castelul Corvinilor din Hunedoara va avea în incinta sa un nou muzeu, Casa Breslelor, care va începe să funcționeze din vara acestui an.

Noul muzeu va funcționa în clădirea cunoscută în prezent sub numele de Casa Administratorului, a declarat directorul complexului muzeal, Costin Tinca. ”Lucrările de rea­bi­litare vor începe în aceste zile. Vor fi amenajate spații expoziționale și birouri pentru digitalizarea obiectelor cu valoare istorică și arheologică”, a spus Costin Tinca. Noul muzeu va pune în valoare contribuția breslelor din Transilvania la dezvoltarea civilizației din perioada lui Iancu de Hunedoara, ultimul conducător de cruciadă, guvernator al Ungariei și voievod al Transilvaniei, și din perioada domniei fiului său, Matia Corvin, rege al Ungariei, Croației și Boe­miei și arhiduce al Austriei.

De asemenea, conducerea mu­ze­ului care gestionează Caste­lul Corvinilor va încerca să atragă fonduri europene pentru fina­lizarea lucrărilor de reabilitare a acestui monument gotic. Banii ar urma să fie folosiți atât pentru reabilitarea clădirii propriu-zise, cât și pentru amenajarea spațiului din jurul castelului, inclusiv a aleilor.

Un castel de basm

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România. De asemenea, a fost inclus în top 10 destinații de basm din Europa. Frumusețea și faima sa istorică au atras anul trecut 290.000 de vizitatori, potrivit directorului complexului muzeal, Costin Tinca. Cifra este în creștere semnificativă față de anul 2014, când Castelul Corvinilor a atras 240.000 de turiști. Costin Tinca speră că, în acest an, castelul hunedorean va depăși pragul de 300.000 de vizitatori. Castelul a fost ridicat de cel mai mare lider militar al românilor din Evul Mediu, Iancu de Hunedoara. El a fost vlăstarul unei familii de cnezi români și a fost educat în Milano. Iancu de Hunedoara a fost remarcat pentru inteligența și calitățile sale militare de către împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, care era și rege al Ungariei. Iancu de Hunedoara a fost numit comite al Timișoarei, apoi a devenit ban al Banatului. S-a remarcat în timpul luptelor cu turcii, apoi a devenit voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei.

Iancu de Hunedoara a folosit veniturile domeniului feudal al Hunedoarei, care îi fusese dăruit de Sigismund de Luxemburg, pentru a înzestra armata sa cu cele mai moderne arme și pentru a ridica fortificații precum Castelul Corvinilor. De asemenea, Iancu de Hunedoara a comandat ultimele cruciade care aveau ca scop alungarea otomanilor din Europa. El a eșuat în atingerea acestui scop, însă a reușit să stăvilească avansul otomanilor spre Europa Centrală. Pentru a strânge la un loc forțele creștinilor, Iancu de Hunedoara a fost unul dintre cei mai fervenți susținători ai unirii bisericilor de la Ferrara – Florența, și, de ase­menea, i-a susținut pe patriarhii unioniști ai Constantinopolelui, Gregorios Mammas și cardinalul Besarion, care au murit în exil la Roma, după ce capitala Imperiului Bizantin fusese ocupată de musulmani. Una dintre cele mai strălucite victorii ale lui Iancu de Hunedoara a fost cea de la Belgrad, din 1456, când l-a înfrânt pe Mahomed Cuceritorul Constan­tinopolelui. Imensa victorie a lui Iancu de Hunedoara a fost uimi­toare și, practic, a salvat Crești­nătatea. În cinstea ei, de atunci, în fiecare zi, la ora 12.00, sunt trase clopotele tuturor bisericilor catolice din lume. Iancu de Hunedoara s-a îmbolnăvit de ciumă și a murit la scurt timp după victoria de la Belgrad. El este înmormântat în catedrala romano-catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia. În urma lui a rămas o faimă nepieritoare, dar și adevărate bijuterii ale arhitecturii, cum ar fi casa soției sale, Elisabeta de Hunedoara, ridicată în Baia Mare, ori Castelul Corvinilor.

Vizitatorii pot să admire donjonul și galeria, Turnul Nu te teme sau Turnul Capistrano, care au rămas neschimbate din perioada lui Iancu de Hunedoara. În ultimul turn a locuit Sfântul Ioan de Capistrano, un călugăr franciscan de origine dalmată, care a fost unul dintre cei mai fideli prieteni ai lui Iancu de Hunedoara și care a predicat Cruciada.   

Legendă

Fântâna celor trei turci

Un element spectaculos este fântâna adâncă de 30 de metri. Legenda spune că ea ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, care au muncit 15 ani, în schimbul promisiunii că vor fi eliberați dacă vor reuși să dea de apa necesară garnizoanei castelului. Vechea fortăreață a fost lăsată în paragină, însă, după căderea comunismului, a început un amplu și costisitor proces de restaurare.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă