9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCine este turcul care a vândut României 200 de milioane de flori

Cine este turcul care a vândut României 200 de milioane de flori

A fost isteţ şi s-a îmbogăţit din florile oferite româncelor. Numele lui e Mehmet Songur, locuieşte în Antalya şi a ştiut să profite de faptul că România importă anual cel puţin 175 de milioane de flori, bună parte dintre acestea provenind din Turcia, în timp ce producţia internă reprezintă mai puţin de un sfert din consumul total.

În urmă cu două săptămâni, RL a făcut o incursiune în agricultura turcă, cea care reprezintă în acest moment principalul furnizor de produse horticole al României. Cu această ocazie l-am întâlnit pe Mehmet, un om de afaceri care exportă flori doar pentru pieţele din România.

Ne-am întâlnit cu Mehmet undeva la periferia oraşului Antalya, într-o zonă cu puternic iz rural: drumuri desfundate, case modeste şi oameni îmbrăcaţi ponosit, solarii moderne alternând cu sere ruginite. Pe turc l-am găsit între florile multicolore, verificând firele ce urmau să fie tăiate, ambalate şi îmbarcate în camionul cu destinaţia România. Ferma lui exploatează pământul, utilizând ultimele tehnologii în domeniu şi cele mai performante tipuri de seminţe produse de olandezi.

Am stat de vorbă cu florarul turc în româneşte, limbă pe care o stăpâneşte foarte bine: „Aaa! Bambina, Tanţa, Gina, Cristina, Doina cu Nicuşor, a doua Doină,(n.r. – capii familiilor de florari din Bucureşti), păi ei sunt oamenii cu care lucrez. Din ‘95 îi ştiu. Limba voastră am învăţat s-o vorbesc numai din contactele de negoţ cu românii”, se laudă Mehmet.

Afacerea cu flori a familiei Songur a început în 1988 când tatăl lui Mehmet a construit un mic solar de 1.500 mp: „Tata a văzut că e o treabă mai curată, nu ca legumele. Pe atunci puţină lume creştea flori. Eu aveam doar 19 ani şi munceam ca salahor: plantam, tăiam şi împachetam firele, încărcam camioanele. Doi ani mai târziu ne-a venit ideea să exportăm flori”.

În ‘90, familia Songur şi-a făcut o firmă de export către Anglia, ajungând ca în 1995 să trimită săptămânal câte 4-5 tiruri de garofiţe atât din producţie proprie, cât şi cumpărate de la alţi florari. Apoi au început să-i caute florarii de la Piaţa Coşbuc din Bucureşti şi Mehmet a renunţat la contractele cu britanicii:

„Transportul nu s-a făcut direct în România, pentru că pe atunci graniţele erau mult mai restrictive. Noi duceam florile la graniţa cu Bulgaria. Acolo ne aşteptau camioane din România şi schimbam florile dintr-un vehicul în altul. Din 2000 am început să trimitem noi florile, cu tirul nostru, la Piaţa de Flori”, povesteşte Songur.

Timp de 14 ani, Mehmet a făcut săptămânal naveta Antalya-Piaţa Coşbuc, iar de un an şi jumătate şi-a făcut firmă de import şi depozit în Prahova şi şi-a închiriat o casă în Filipeştii de Pădure, într-o zonă de case de turci. În mare viaţa lui s-a mutat aici, în timp ce fraţii săi coordonează producţia de flori din Antalya: „Am chiar şi maşină cu număr de Prahova. Peste vară o să-mi aduc şi soţia şi copiii, că în Antalya vara e prea cald. Eu merg lunar în Turcia ca să verific producţia”.

 Citeşte şi articolul “Cum a ajuns Turcia aprozarul României” dând click pe link-ul de mai jos:

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-a-ajuns-turcia-aprozarul-romaniei-224858.html

 

Criza românească i-a micşorat afacerea de 4,5 ori

Deşi economia turcă duduie, având al doilea ritm de creştere la nivel mondial după China, dependenţa afacerii de exporturile către România a făcut ca familia lui Mehmet să respire în ritmul economiei româneşti: „În prezent, mai deţin doar 2,4 hectare de flori şi am 10 angajaţi. În urmă cu un an aveam la fermă 12 hectare cu flori, de 4,5 ori mai mult. Înainte de criza economică, cel mai bine în România mergea garoafa. Peste tot, la evenimente, se foloseau garoafele. Acum sunt folosite mai mult la sărbătorile de la cimitir, pentru coroane. Nu mai e ca-n timpurile bune, când săptămânal trimiteam câte 2-3 tiruri”, spune omul de afaceri.

Fiindcă lui Mehmet i-au explodat foarte mult cheltuielile, în timp ce preţul florilor s-a prăbuşit, acum se ocupă mai mult de comerţ: „Avem şi produs de-al nostru, dar este mai puţin. Încărcăm jumătate de tir cu garoafe şi gerbere de la ferma noastră, iar restul îl completăm la bursa de flori din Izmir. Noi producem numai culorile de flori care se găsesc mai greu, iar culorile comune nu ne mai chinuim să le producem, ci le achiziţionăm prin bursă de la agricultorii din Izmir. Acolo e licitaţie de flori ca în Olanda, doar că e la o scară mai mică”.

Turcul ne-a explicat că în zona Izmir fermele de flori sunt de mici dimensiuni, de maximum 2000 metri pătraţi, motiv pentru care proprietarii îşi muncesc singuri pământul, neavând nevoie de angajaţi. De aceea, micii producători au cheltuieli mai reduse cu 40% decât fermierii antalezi. În felul acesta îşi permit să vândă florile mai ieftin cu 15% decât concurenţa lor din Anta¬lya, permiţând astfel exportatorilor ca Mehmet să-şi păstreze marja de profit, chiar dacă nu-şi vând producţia proprie.

Cum îşi ajută statul turc producătorii de flori

Politica Turciei e una de încurajare a exporturilor de produse agricole: „La noi, firmele exportatoare primesc bani la tonaj. Pentru fiecare 10 tone primim de la guvern 500 de dolari. Nu îi primim bani cash, ci intră în conturile noastre şi rămân acolo pentru ce cheltuieli avem la stat: impozite, TVA, cărţi de muncă ale muncitorilor, totul se scade de acolo. Curentul pe care îl folosim în fermă îl plătim cu 50% din preţ. Mai mult, când vreau să fac un solar nou, fac un proiect şi mă duc la banca agricolă de la noi care-mi dă 70% din suma pentru investiţie. Am luat 1 milion de euro şi dau înapoi doar 300.000. Plus că la noi dobânda e mai mică, la voi e ceva mai mare”, explică Mehmet.

Un alt avantaj major pentru florarii din Antalya este dat de iernile blânde care sporesc productivitatea solariilor: „Atuul nostru este vremea. Clima cea mai bună e în Antalya. Vine şi la noi iarna, dar sunt numai o săptămână-două de frig, când temperaturile coboară la 2 grade. În rest sunt 9-11 grade. De aceea numai la gerbera trebuie să facem încălzirea, că la garoafă nu e nevoie. Problemele noastre sunt vara, din cauza căldurilor mari. Dar nici vara nu întrerupem exportul, că începem să achiziţionăm fire de la florarii de la munte, situaţi cam la 120 km de Anta¬lya, în jurul oraşului Sparta, unde clima e mai răcoroasă”. Nu-i de mirare că în Antalya sunt peste 150 de hectare de solarii cu flori. Până şi olandezii, cunoscuţi ca cei mai mari florari din Europa, importă anumite specii de flori tot din Turcia, pentru a le reexporta către ţări ca România, cu 20% mai scump.

Există însă şi dezavantaje: „Nu la toate speciile suntem competitivi. De exemplu, nu putem face producţie de trandafiri la fel de ieftin precum Columbia sau Ecuador, unde sunt 32 de grade tot anul. Acolo floarea creşte singură, dar aici, dacă vrem trandafiri iarna, trebuie să facem căldură cu cărbuni”, a mai declarat omul de afaceri turc.

Mehmet consideră că, în ciuda agriculturii rudimentare, România are ceva de invidiat: „Aveţi pământ extraordinar. Noi nu avem aşa pământ. Avem piatră. Dacă aveam aşa terenuri ca în România, aş fi dublat producţia. În Antalya clima o fi ea bună pentru agricultură, dar pământul e rău. Plus că eu plătesc pentru fiecare hectar de teren o chirie anuală de 1000 euro. Un hectar aici e foarte mult, aproape 1 milion de dolari. Înainte era mai ieftin dar acum vine zona turistică peste noi, terenul a fost băgat în intravilan şi deja au fost ridicate câteva rânduri de vile lângă solariile mele. Nu mai putem continua aici. În afară de anul ăsta mai facem producţie un an şi gata cu agricultura”.

Ca să-şi poată continua activitatea de floricultură, Mehmet a achiziţionat un teren la 25 km de oraşul Antalya şi de litoral, într-o zonă în care terenurile sunt mai accesibile ca preţ. De asemenea, florarul turc vrea să investească 300.000 euro ca să construiască un hectar de solarii la Filipeştii de Pădure, parte din bani urmând să fie accesaţi din fonduri europene.


Cum e să fii soţie şi mamă de florar turc

Florarul Mehmet îşi iubeşte soţia, care e casnică, ocupându-se de creşterea celor doi copii. Ultima oară i-a oferit o floare acum 7 ani: „De două ori i-am dus flori soţiei, ultima oară când avea 26 de ani. Atunci i-am luat un buchet de trandafiri roşii. I-a plăcut, că era ziua ei. Dar a stat atâţia ani de zile între flori că s-a săturat de ele. Îmi zice cică: «Să aduci altceva mie». Atunci i-am luat un Mitsubishi. Oricum, toate florile sunt pentru ei”, spune turcul.

Florarul nu-şi aminteşte să-şi fi răsfăţat vreodată mama cu un buchet de flori, însă cu profitul din florărit i-a făcut alt cadou: „Pe mama am trimis-o cu tata la Mecca, a fost plăcerea lor şi şi-au dorit foarte mult să meargă. Pelerinajul a costat 7.000 de euro”. Ce cadouri mai pregăteşte familiei pe viitor? „Când o să mai aibă timp îi mai trimit o dată la Mecca”.

Piaţă

România importă de 3 ori mai multe flori decât produce

Producţia internă de flori a României în 2010: 53.289.000 fire, aproximativ 2.130 tone

Cantitatea de flori importată de România în 2010: 6.966,15 tone în valoare de 21,8 milioane euro

Mehmet Songur este unul dintre furnizorii principali ai celei mai mari pieţe de flori din România. De 15 ani, Bambina, celebra florăreasă din Piaţa Coşbuc din Capitală, se aprovizionează de la el.

Citeşte şi articolul “Cum a ajuns Turcia aprozarul României” dând click pe link-ul de mai jos:

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-a-ajuns-turcia-aprozarul-romaniei-224858.html

Cele mai citite

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă