17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCum a renăscut din cenușă sudul litoralului

Cum a renăscut din cenușă sudul litoralului

Deși a fost considerat în ultimii ani o veritabilă Cenușăreasă, sudul litoralului crește încet, dar sigur.

Stațiunile din sudul litoralului sunt din ce în ce mai căutate de turiști. După o perioadă în care vacanța pe litoral era sinonimă cu Mamaia, acestea au reușit să își (re)câștige clienții pierduți și chiar să atragă unii noi. În mod tradițional, stațiunile din sud atrag familiști, oameni cu copii, care vor mai multă liniște și mai mult spațiu verde. Excepții de la acestă regulă sunt Costineștiul și Vama Veche. Mamaia s-a adresat în ultimii ani tinerilor cu bani, celor care preferă cluburile și care sunt dispuși să cheltuie sume impresionante în vacanță. A pierdut însă o bună parte din familiile care vroiau relaxare, iar despre spațiul verde nu se poate spune mare lucru pentru că, de fapt, nu prea mai există.

Vânzările cresc în medie cu 10% pe an

”Stațiunile din sudul litoralului cresc bine în vânzări, cu circa 10% în fiecare an”, spune Corina Martin, președinte al Asociației Litoral Delta Dunării. Culmea, recunoaște acest lucru în ciuda faptului că Primăria Mangalia, care administrează stațiunile din sud, au ales să se retragă din asociație și să le promoveze singură. Care este însă explicația succesului? Cea mai importantă explicație este faptul că în zonă s-a investit mult. ”Proprietarii de hoteluri din sud, mai ales în Venus și Eforie, investesc activ în unităţi şi în parcuri de distracţie pentru atragerea turiştilor. Au apărut multe atracții turistice pentru petrecerea timpului liber, altfel decât doar la plajă. De anul trecut deja, turiștii pot alege o zi de distracție la recentul deschis Aqua Parc din Eforie Nord (capacitate 3.300 locuri), iar din acest an la Parcul de aventură Paradis Land din Neptun. Sau pot încerca un zbor de agrement deasupra Litoralului, la aerodromul Tuzla”, spune Corina Martin.

Deliciu pentru gurmanzi

Zona de sud este una în care gurmanzii se vor simți cu siguranță bine. Aici sunt amplasate unele dintre cele mai bune restaurante de pe litoral, fie că vorbim despre celebrele cherhanale amplasate pe plaje, unde poți mânca pește proaspăt scos din Marea Neagră sau raci pescuiți din lacurile de aici, fie că vorbim despre restaurante cu specific. O cină romantică în vie, pregătită de o franțuzoaică îndrăgostită de Olimp, sau o cafea turcească la nisip, completată de o baklava tradițională sau de un șuberek așa cum numai turcii știu să îl facă sunt numai câteva dintre motivele pentru care turiștii aleg sudul litoralului.

Hoteluri noi și moderne

Investițiile în agrement și distracția au atras, la rândul lor, investiții în unitățile de cazare. Atât în modernizarea celor existente, cât și în construcția unora noi. ”A apărut o întreagă serie de hoteluri în «haine noi» în ultima perioadă în sud, iar stațiunea Venus deține prima poziție în acest sens”, spune Corina Martin.

Investiții în infrastructură

În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, Primăria Mangalia a atras în ultimii ani fonduri europene în valoare de peste 21 de milioane de euro. Cele mai noi proiecte sunt înfiinţarea Parcului Evergreen şi modernizarea vechii faleze a oraşului – Aleea Teilor. “Unele proiecte sunt deja finalizate, altele sunt în executare, cum este cazul proiectelor de reabilitare a falezelor, iar acum vom demara alte două noi proiecte, respectiv înfiinţarea unui parc la standarde UE, pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare şi modernizarea vechii faleze a oraşului“, a subliniat edilul. El a mai spus că Parcul Evergreen se va realiza pe locul unui foste staţii de betoane, care până acum câţiva ani era principalul factor de poluare a oraşului. “Proiectul de reabilitare a Aleii Teilor face parte dintr-un program complex de amenajare a unei faleze pietonale pe întreaga distanţă de 9 km dintre Mangalia şi Olimp“, a mai explicat primarul.

Mega-concerte

Stațiunile din sud nu sunt destinate numai familiștilor. Anual au loc o serie de evenimente adresate în special tinerilor. În vara aceasta au fost organizate trei astfel de mega-concerte, care au atras în total peste 100.000 de turiști. Este vorba despre Liberty Parade, Europa FM Live pe Plajă și Europa Fm Live Symphony – a Whole New World. Spațiile verzi, hotelurile noi, prețurile mai mici sunt numai câteva dintre atuurile stațiunilor din sudul litoralului. 

Venus, perla din Sud

Stațiunea Venus a atras investiții de zeci de milioane euro în ultimii ani. Mai multe hoteluri au fost modernizate și aduse la un standard de patru sau cinci stele, cu o investiție care se costă între 3 și 10 milioane euro pentru fiecare unitate. ”Investitorii privați construiesc hoteluri de patru stele în Venus. Vorbim de o investiție de circa 10-12 milioane de euro, după ce anul trecut au fost inaugurate două astfel de unități de cazare, tot în Venus”, a precizat Cristian Radu, primarul din Mangalia.

Cele mai citite

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...

FCU Craiova și FC Voluntari, în Liga a 2-a! Dinamo și FC Botoșani au prins barajul

FCU Craiova și FC Voluntari vor juca din sezonul viitor la matineu, în timp ce Dinamo și FC Botoșani au prins locurile de baraj,...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...
Ultima oră
Pe aceeași temă