9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Cum au sărbătorit dobrogenii Ziua Marinei

FOTO. Cum au sărbătorit dobrogenii Ziua Marinei

Ediția 112 a Zilei Marinei Române nu a adus multe noutăți, spre nemulțumirea publicului care urmărește an de an acest eveniment. A fost însă un spectacol care nu poate fi urmărit decât o dată pe an, pe 15 august. În ciuda caniculei, peste 10.000 de persoane au asistat la desfășurarea de forțe pusă la cale de Forțele Navale Române.

Evenimentul a început la ora 10.00, cu tradiționalul ceremonial al arborării pavilionului, geacului și marelui pavoaz, urmat de defilarea tricolorului pe mare și în aer. Au urmat scene de luptă, la care au participat trupele de debarcare și desant, scafandri de luptă, detașamente de forțe speciale, infanteriști marini. Luptătorii au simulat asalturi la țărm, capturări de teroriști sau eliberarea navelor capturate de pirați, acțiuni de comando, salturi din elicopter, recuperarea camarazilor din mare, la bordul elicopterelor, apuntări pe fregate sau respingerea atacurilor inamice, lansări de rachete, trageri de artilerie de la bordul navelor, atacuri aeriene cu avioane Mig 21 Lancer și IAR 99 Șoim.

Deschiderea oficială a festi­vităților a fost marcată de șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrșu. „Prin calitatea și nivelul de instruire al purtătorilor de astăzi ai tradițiilor militare marinărești, Forțele Navale Române (FNR) se evidențiază ca o structură echilibrată de forțe, în măsură să-și îndeplinească misiunile specifice, fapt demonstrat atât pe timpul executării misiunilor internaționale în cadrul NATO sau egida UE, cât și în cadrul inițiativelor regionale și al exercițiilor naționale. Rezultatele obținute în ultimii ani și prestația impecabilă în plan internațional demonstrează dorința și capacitatea marinarilor militari de a se implica activ în menținerea unui climat de securitate și încredere în zona Mării Negre și nu numai. Ca și până acum, personalul FNR va fi preocupat în și mai departe de atingerea obiectivelor prioritare prin continuarea programelor de dotare cu noi mijloace de luptă, capabile să asigure, în condiții cât mai bune, interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri și îndeplinirea misiunilor primite”, a subliniat contraamiralul Mîrșu. Acesta a spus că de la anul festivitățile vor începe mai devreme, după ce mai mulți militari au leșinat din cauza căldurii. 

 La eveniment a participat și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, care a mulțumit militarilor. „Drumul parcurs de Armata Română până la atingerea standardelor NATO a fost unul greu, de continuă adaptare și redefinire. Vă mulțumesc celor care v-ați servit țara în cadrul Forțelor Navale Române în toți acești ani”, a spus ministrul Apărării Naționale.

Noutate: un distrugător american

Blocul de paradă și dispozitivul de staționare la ancoră au fost alcătuite din peste 20 nave de luptă și ambarcațiuni ale Flotei, vase comerciale, nave de patrulare și intervenție ale Gărzii de Coastă, ale Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) și ale Grup Servicii Petroliere (GSP) SA, aeronave al Forțelor Aeriene Române și Forțelor Navale Române. Noutatea acestui an a fost participarea la paradă a distrugătorului USS Vella Gulf, aparținând armatei Statelor Unite ale Amercii. Toate acestea au fost completate de peste 2.000 de militari activi, tehnicieni și specialiști, la bordul navelor, aeronavelor și pe țărm.

Ziua Marinei a continuat cu jocuri marinărești, spectacole ale ansamblurilor de dansuri populare turcești, grecești și tătărești, concerte susținute de Ileana Șipoteanu, Chris Oliver, Les Elephants Bizarres și Amadeus. Festivitățile s-au încheiat seara, cu ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, urmat de aprinderea pavoazului electric la bordul navelor din rada portului, lansarea de lampioane și retragerea cu torțe pe traseul Faleză-Bulevardul Marinarilor-Prefectura Constanța.

Evenimente în Tulcea

Mii de persoane au asistat, vineri, pe faleza municipiului Tulcea și pe cea din orașul Sulina la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, organizate de Garnizoana Tulcea. Activitățile au început la ora 10.00, cu un ceremonial militar și religios care a inclus ridicarea pavilionului și a marelui pavoaz, intonarea imnului național și discursuri ale autorităților tulcene. Ceremonialul militar și religios a fost urmat de aruncarea jerbei de flori în Dunăre, salutul aviației și de sosirea zeului Neptun, care a dat startul momentelor ludice.  Parada navelor militare, printre care s-a numărat și remorcherul fluvial 303, unul dintre cele mai vechi vase operaționale, exercițiile demonstrative ale militarilor, concursul de bărci cu vâsle și jocurile marinărești au încheiat în jurul orei 12.00 manifestările găzduite de faleza orașului Tulcea. Multe dintre persoanele care au asistat la acestea au continuat sărbătoarea la terasele amenajate pe faleză cu prilejul Zilelor Municipiului Tulcea, manifestare care include atât un târg al meșteșugarilor, cât și spectacole în aer liber susținute de Zona Zero, Voltaj, Antonia, Vunk, Proconsul și Elena Gheor­ghe. 

Concerte în Mangalia

Aproape zece mii de persoane, turişti şi localnici, au fost prezente vineri în Portul Turistic Mangalia la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române. Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Mangalia şi Primăria din localitate, cuprinzând mai multe activităţi, desfăşurate atât pe apă, cât şi pe uscat. La manifestări au luat parte oficiali din Armata Română, reprezentanţi ai instituţiilor publice de la nivel central şi local. După arborarea drapelului la catarg, pe cheu, precum şi a drapelului şi a marelui pavoaz la navele din dispozitiv, a avut loc un ceremonial religios, care a cuprins sfinţirea unei ancore de flori şi depunerea acesteia în mare.

„Este un moment de bucurie pentru noi toţi şi în acelaşi timp un prilej de omagiere a tuturor marinarilor şi militarilor români care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării. Mulţumesc tuturor pentru participarea la acest eveniment de tradiţie“, a mai spus edilul. Conform programului de activităţi, au urmat exerciţii de inserţie şi extracţie la şi de la obiectiv, salt liber din elicopter şi extracţie din apă, cu patru scafandri, exerciţiu de inspecţie la bordul unei nave suspecte, un exerciţiu de stingere a unui incendiu, precum şi concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, la care au luat parte bărci cu rame, schifuri, yole şi veliere, pe raza Portului Turistic. Au mai avut loc jocuri marinăreşti pe apă şi pe faleză, exerciţiu de atac/salut al aviaţiei militare, precum şi o paradă a ambarcaţiunilor. Au fost programate spectacole de muzică şi fanfară, spectacol artistic, precum şi o expoziţie de tehnică militară şi ateliere interactive. În seara zilei de vineri au avut loc retragerea cu torţe şi un foc de artificii. Ulterior, în Portul turistic a fost programat un concert.

UNDE

Sulina

Manifestări similare celei din orașul Tulcea au fost organizate și în orașul Sulina, începând cu ora 9.00, turiștii și localnicii putând vizita navele militare din port între orele 16.00 și 19.00, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale. „Pe faleza orașului Sulina au fost cred că aproape 2.000 de persoane, că nu puteai ajunge la Dunăre să vezi mai de aproape ce se întâmplă. Mulți marinari și-au amintit de vremurile de altădată și le-au depănat amintiri turiștilor care au poposit pe terase“, a declarat pentru Agerpres primarul orașului Sulina, Aurel Dimitriu. 

 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă