8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCum își petrec românii Revelionul

Cum își petrec românii Revelionul

Românii sunt, anul acesta, mai conservatori și aleg să își petreacă Revelionul în țară. ”Se înregistrează un număr mai mare de turiști în stațiunile românești și un număr mai mic în cele din străinătate, față de anul trecut”, spune Dragoș Răducanu, vicepreședinte al Federației Patronale din Turismul Românesc. Agențiile au contractat un număr mai mic de locuri peste hotare, pentru a nu suferi pierderi ca în anii trecuți, explică acesta. ”Numărul de turiști este în scădere. Rezervările s-au făcut după alegerile prezidențiale din noiembrie, când majoritatea locurilor erau deja ocupate”, a declarat Alma Micu, proprietarul unei agenții de turism specializat în excursii în Bulgaria.

Un studiu realizat de Mednet Marketing Research Center a arătat că, în ceea ce priveşte Revelionul 2015, majoritatea orăşenilor intervievaţi aleg să petreacă în ţară (91%), în timp ce numai 3,5% vor pleca în străinătate. Dintre cei care vor sta de Revelion în ţară, 68,8% vor petrece alături de familie și prieteni în propriile locuinţe sau ale prietenilor, 13,3% vor merge la un restaurant/club, în timp ce 13,2% vor petrece într-o staţiune montană/balneară din România.

Prețurile, aproximativ egale

Prețurile au rămas aproximativ aceleași ca anul trecut. ”În general sunt aceleași prețuri, pentru că piața e săracă din punct de vedere al banilor alocați pentru Revelion”, a subliniat Dragoș Răducanu. Acesta a explicat că românii preferă să economisească banii alocați pentru Revelion pentru a putea pleca în vacanța de vară. Din cauza lipsei de bani a scăzut și durata medie a sejurului, de la 6-7 zile la 4-5. Studiul menționat mai sus spune că suma alocată excursiilor în perioada sărbătorilor a scăzut la 1.149 lei, de la 1.524 lei în 2013. Prețurile în țară variază în funcție de regiune. În Bucovina, de exemplu, acestea pornesc de la 655 de lei și ajung la 3.000 de lei la un hotel de patru stele. În pachete pot fi incluse masa de Revelion, accesul la SPA, foc de artificii, program artistic de 1 ianuarie.

În Valea Prahovei, prețurile încep de la 50 de lei de persoană, la hostelurile din Brașov. Vedetă este și în acest an Poiana Brașov, unde un sejur la o pensiune de patru margarete costă 900 de lei de persoană, iar pentru un hotel se plătesc și 1.200 de lei. În Predeal, preţul este cuprins între 350 şi 500 de lei pe noapte pentru o cameră, fără alte facilităţi.

Revelionul se poate petrece și la malul mării. Un pachet de patru nopți în Delta Dunării, la o pensiune din Sulina, cu trei mese pe zi, costă 800 de lei. În Mamaia, două nopţi de cazare, cu cină festivă şi muzică live, costă circa 1.200 de lei de persoană, dar prețurile cresc la hotelurile de lux. Bulgaria este mai ieftină. ”Un sejur de trei nopți, all inclusive, costă 190 de euro de persoană”, spune Alma Micu.

În Transilvania, prețul unui sejur de Revelion începe de la echivalentul a 70 de euro și poate să urce până la 350 de euro. În comuna maramureșană Oncești, autoritățile locale organizează cel mai mare Revelion în stil tradițional din țară. În stațiunile de schi, cum ar fi Muntele Băișorii, Arieșeni, Borsec, Mărișel. Straja sau Semenic, distracția este îmbinată cu pasiunea pentru sporturile de iarnă. Mulți turiști merg la munte pentru a schia, iar petrecerea de Revelion este un lucru mai puțin important. Totuși, proprietarii de pensiuni au pregătit focuri de tabără ”pentru a arde relele din vechiul an”, vin fiert cu scorțișoară și bucate tradiționale. Nu lipsesc sarmalele. În Transilvania, ele sunt pregătite în vase de lut, iar în Bucovina sunt pregătite în dovleci. De mare trecere se bucură și preparatele de vânat, pregătite în Harghita, Covasna, dar și în Cluj și Bihor. Unii proprietari de pensiuni mizează pe gulașul de mistreț. În ceaune pun și ciuperci uscate, pe lângă cartofi și alte legume. De asemenea, se bucură de mare trecere brânzeturile cu chimen sau frământate cu frunze de leuștean. Nu lipsesc brânza de burduf sau cea ținută în coajă de mesteacăn. Vinurile tradiționale, precum Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Feteasca Albă, Băbeasca, Șarba sau Cădarca sunt foarte mult apreciate.

În Munții Apuseni se prepară și vin de zmeură, dar și cidru de mere. În Transilvania și Maramureș este apreciată pălinca de prune, cireșe, mere, pere sau gutui, dar și cea de caise. În Banat, în județul Caraș-Severin, există și producători de răchie de smochine. ”În Mărișel, o băutură apreciată este secărica sau whisky-ul moțesc”, spune președintele Asociației Pelaghia, care promovează turismul montan, Viorel Pleșa. Rețeta este bazată pe cea a whisky-ului american, descoperit în secolul al XIX-lea de emigranții ardeleni din Imperiul Austro-Ungar care au traversat Oceanul Atlantic în căutare de lucru. Întorși acasă, ei au început să fabrice această băutură spirtoasă, care însă nu are același gust cu băutura fabricată în Statele Unite ale Americii, deoarece diferă apa și condițiile de producție.

Petreceri în stradă

Primăriile marilor orașe organizează petreceri în stradă. În București vor avea loc două spectacole, în Piața Constituției și în Parcul Titan. Loredana, Andra, Delia, Vama, Smiley și Alex Velea vor urca pe scenă la primul dintre ele, de la ora 21.00, în timp ce la al doilea vor cânta, printre alții, Guess Who, Voltaj, Sylvia, Elena Gheorghe, Mihai Mărgineanu, Bere Gratis şi DJ Rynno. În Timișoara petrecerea are loc în Piața Victoriei, unde cântă Vank și Flare. Brașovul mizează pe muzică populară, în Piața Sfatului, dar și pe un foc de artificii. În Galați, Revelionul este sărbătorit în parcarea unui mall. Cântă Ro-Mania, Claudiu Rusu, Spitalul de Urgenţă, Zdob şi Zdub şi Phoenix. Tot în parcarea unui mall se strâng și sucevenii. În Piața Mare din Sibiu se vor cânta rock, dance, dar și muzică populară. Tulcea nu are prea mulți bani și va miza numai pe un asrtist local. În Ploieşti, în piața centrală, cântă Ellie White, Anda Adam şi 3rei Sud Est. În Cluj-Napoca, orașul care este de la 1 ianuarie Capitala Europeană a Tineretului, Primăria oferă 700 de sticle de șampanie, în Piața Unirii. E programat și un concert-surpriză, care va fi precedat de recitaluri ale lui Costi Cămărășan, fondatorul trupei Compact, și The Astroids Galaxy Tour. Alături de clujeni se va afla și fostul premier Emil Boc. În Sibiu, Capitala Culturală Europeană din 2007, este așteptat și fostul primar, președintele României, Klaus Iohan­nis. ”Programul Revelionului 2015 din Piața Mare va începe la ora 22.00. Pe scenă vor urca, pe rând, cunoscutul cântăreţ de rap Nana, trupa dance Fun Factory, dar şi nume româneşti cunoscute publicului, precum solistul de muzică populară Sebastian Stan, trupa pop-rock The Black Star şi două trupe cu un stil original: Domino şi Arhaica. Prezentatorul evenimentului va fi Cătălin Măruţă.

Puțin înainte de miezul nopții, primarul interimar al Sibiului, doamna Astrid Fodor, va fi alături de sibieni, urcând pe scena din Piața Mare pentru a da bun venit noului an”, spun reprezentanții Primăriei.

Singura primărie mare care nu organizează Revelionul (ca și în anii trecuți, de altfel) este Constanța. Primarul a anunțat că refuză să plătească sumele cerute de artiști. „Nu pot și nu cred că e normal să dăm juma’ de milion de euro ca să organizăm un carnavalion pentru trei ore”, a spus Radu Mazăre. Asociația Civică pentru Constanța, înființată recent, se substituie însă primăriei și organizează singură o petrecere de Revelion în parc, care include concerte (Proconsul), concursuri și focuri de artificii. 

2014 vs 2013

Anul trecut, aproape 111.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creștere cu 15% față de anul trecut, și au cheltuit aproximativ 95 de milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu anul precedent. În străinătate au călătorit pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din 2014 peste 10.000 de turişti, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul 2013. Aceştia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, în creştere cu 70% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de FPTR.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă