21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCum petrec americanii când vine președintele țării în orășelul lor

Cum petrec americanii când vine președintele țării în orășelul lor

Agitația unui oraș de provincie care se pregătește să-l primească pe cel mai puternic om din lume se transmite și unui turist străin. Orășelul american Worcester, tocmai trăiește o zi specială. Pentru a doua oară în mandatul său, președintele Barack Obama vizitează urbea. Și pentru un turist din Romțnia poate fi o ocazie unică să asiste de aproape la un eveniment la care participă președintele SUA.

Măsurile de securitate, fără nici o fisură, forțele uriașe pe care poliția locală, statală și servicile secrete le trimit în teren, atitudinea americanilor față de președintele lor, oferă un spectacol unic, cu care un cetățean român se poate întâlni o dată în viață.

Surpriză prezidențială pentru absolvenții Colegiului Tehnic

Una dintre cele mai bune școli din statul Massachusetts este Worcester Tehnic High School. Recunoașterea valorii școlii din al doilea oraș ca mărime din regiunea New England a adus în acest an o vizită surpriză pentru absolvenții școlii. La evenimentul de înmânare a diplomelor de absolvire, moment festiv în școlile americane, a luat parte însuși președintele Barack Obama.

6 kilometri de sosele blocate

Măsurile de securitate impuse de serviciile serete și protocolul Casei Albe au adus restricții de circulație pe principalele străzi din Worcester. Sase kilometri de drum au fost blocati, în fiecare intersecție fiind postate echipaje de poliție. Cu toate astea, circulația în localitate s-a desfășurat fluent, find dirijata pe rute alternative.

„Între orele 14.30 și 18.00 vom avea închis traseul coloanei oficiale. Ne dăm seama că va fi un inconvenient pentru unii locuitori, dar sperăm că prin obținerea de informații din timp aceștia își pot planifica traseul alternativ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Poliție Worcester, sergent Kerry Hazelhurst. Managerul orașului Edward Augustus Jr. a dat asigurări că departamentul de urgenta al Spitalului St Vincent, care are o intrare vizavi de locul întâlnirii președintelui Obama cu absolvenții, va rămâne accesibil pentru serviciile de ambulanță.

Obama, primit cu entuziasm în provincie

Cu două ore înainte de aterizarea Air Force One pe aeroportul regional din Worcester, oamenii au început să se adune pe traseul pe care urma să treacă coloana prezidențială. Majoritatea caselor de pe marginea drumului au fost ornate cu steagul SUA, sau cu diverse figurine de carton în culorile naționale, alb, roșu și albastru.

Pe un trotuar, în fața propriei case, o familie a scos o replică din carton președintelui, în mărime naturală, în timp ce de pe terasa altui imobil impodobit cu steaguri ale Statelor Unite o femeie le cantă la vioară celor adunați pe trotuar. Cei mai mulți americani au venit ca la spectacol pe marginea drumului pe care urma să treacă în viteză coloana oficială.

S-au așezat în scaune pliante și în ciuda amenințării ploii au așteptat răbdători, conștienți fiind totuși că nu vor putea nici măcar să-l zărească pe Obama în mașina blindată cu care va trece în viteză. În tot acest timp, polițiști au păzit strașnic intersecțiile. Nici o mașină nu a avut acces, nici măcar parcată la o distanță ma mică de 50 de metri de șoseaua pe care a trecut coloana ofcială.

„Nu am văzut niciodată un președinte în viata mea, asa ca va fi interesant”, spune Trevez Rosario, un tânăr care s-a oprit pe traseu în timp ce venea de la școală cu colegii săi. "Vine pe strada mea, în orașul meu. Asta e interesant!", completeaza acesta.

De cealaltă parte a drumului un bărbat împinge un scaun cu rotile în care se află o femeie în vârstă. "Sunt foarte emoționat. El este cel mai faimos om din lume. Aș vedea mai degrabă presedintele decât orice altă persoană", spune si Megan Dickie prezent la trecerea coloanei împreună cu mama sa.

„Sunt încântat, el este presedintele Statelor Unite. E o onoare pentru oraș”, a declarat si Arthur Bilzerian. Un reprezentant al opoziției politice este Eddie Pineiro. Dar, spune acesta, indiferent de afilierea politică, pentru Worcester este un lucru bun vizita persoanei care deține funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

O investiție de peste 200.000 de dolari

Autoritățile din Worcester au băgat adânc mâna în visteria localității pentru a asigura toate condițiile necesare vizitei prezidențiale. Managerul orașului, Edward Augustus, a declarat pentru publicația „Mass Live” că departamentele din Worcester fac tot ce trebuie pentru a sprijini vizita președintelui în localitate. Acesta a apreciat costurile comunității locale între 200.000 și 225.000 dolari.

Augustus considera că orașul are ceva bani în fondul de urgență pentru situații neprevăzute și ca în anul fiscal care se apropie de sfârșit (30 iunie) nu a fost cheltuita toată suma, astfel că se pot face ajustari. Deși prețul vizitei ar putea părea mare, nu e mult în comparație cu ceea ce ar putea costa orașul să-și promoveze imaginea prin mijloace traditionale de publicitate. Aceste cheltuieli sunt necesare pentru ca localitatea să mențină nivelul de securitate pe întreg teritoriul, inclusiv de poliție și de foc.

„Facem o campanie agresivă pentru promovare localității Worcester ca o locație pentru convenții, conferințe și alte tipuri de evenimente care vor aduc oameni în hotelurile și restaurantele noastre. Încercăm să creăm activități în orașul nostru, deoarece există un beneficiu nu numai pentru afacerile noastre, dar și la impozitele noastre”, a declarat managerul orașului Edward Augustus.

Cu o mare convenție religioasă, care a avut deja loc la Centrul DCU la începutul acestei săptămâni, vizita de miercuri a șefului statului și convenția organizației statale a Partidul Democrat, care începe joi și va dura pe tot parcursul week-endului, impactul economic asupra orașului ar putea fi de milioane de dolari, conform oficialilor. Din suma alocată, peste 100.000 de dolari vor fi cheltuiți pentru suplimentarea forțelor de siguranță și poliție a declarat purtătorul de cuvânt al Worcester Police Department, Sgt. Kelly Hazelhurst.

Obama, așteptat cu ușile închise

Ceremonia de înmânare a diplomelor de absolvire a Colegiului Tehnic din Worcster a avut loc la o impresionantă sală polivalentă din localitate. Centrul DCU și-a închis porțile pentru absolvenți și invitați la orele 13 fix. Până în jurul orei 16, cînd a plecat de acolo președintele Barack Obama, nimeni nu a intrat sau nu a ieșit din sală. Participanții la ceremonie au fost nevoiți să treacă prin filtre de siguranță asemănătoare celor din aeroporturi. 

Cele mai citite

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă