9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCum redevine Oravița o destinație turistică

Cum redevine Oravița o destinație turistică

Unul dintre cele mai frumoase orașe din Banat, Oravița, are șansa de a deveni o destinație turistică regională. Din această toamnă, ca urmare a unei investiții private, în oraș funcționează un ștrand termal acoperit, care completează piscinele descoperite ce pot fi utilizate în sezonul cald.

Apa termală de la Oravița valorifică același filon pe care îl utilizează și Băile Herculane sau Băile Felix, dar și stațiunile termale din estul Ungariei. Apa din bazinele acoperite are o temperatură de 34 de grade Celsius, iar proprietățile curative au început să îi atragă pe turiștii din tot Banatul.

”Venim din Moldova Nouă pentru a ne bucura de aceste băi moderne. Din fericire, acum nu mai trebuie să mai mergem până la Seghedin sau până la Felix pentru a ne bucura de aceste ape termale binefăcătoare”, a spus o turistă care a mers cu întreaga sa ­familie la Oravița la noul ștrand termal.

”Noi suntem din Reșița și am venit în Oravița la niște rude. Nu știam de acest ștrand termal, însă ne bucurăm că s-a deschis. Ne place foarte mult și, probabil, vom reveni”, a spus unul dintre turiștii care s-au declarat uimiți de farmecul noului ștrand termal al Banatului. În fiecare zi, ștrandul ­termal este deschis în intervalul 9.00-24.00.

Perla Banatului Montan

Localitatea Oravița are aproximativ 11.000 de locuitori, însă poate fi socotită perla Banatului Montan. Specialiștii în turism spun că Oravița, care are o istorie extraordinară, poate deveni o destinație turistică de excelență. Orașul este situat în apropierea paralelei 45 și are o climă submediteraneană.

În parcul natural din centrul orașului și în Grădina de Tir cresc numeroase specii exotice de arbori, printre care smochinul, abanosul, alunul turcesc, arborele pagodelor, sequoia, dar și castani comestibili.

De asemenea, amatorii de canotaj pot să navigheze pe cele două lacuri de acumulare, Lacul Mare și Lacul Mic, amenajate după construirea barajelor care urmăreau să asigure o cantitate suficientă de apă pentru spălarea minereurilor de fier, aramă, argint și aur extrase din împrejurimi de către minerii austrieci colonizați în secolul al XVIII-lea. Din anul 1815, în Oravița a funcționat și o monetărie, care bătea bani cu însemne proprii, ceea ce sublinia rolul de centru economic de seamă al acestui oraș.

Tot în Oravița a fost construit, în anul 1817, cel mai vechi teatru de pe actualul teritoriu al României. Acest teatru a fost finanțat de bogata comunitate multiculturală din Oravița, care își întemeiase prosperitatea pe minerit. Teatrul a fost inaugurat chiar de împăratul Austriei, Francisc I, însoțit de împărăteasa Carolina Augusta. Majestățile Lor au vizitat Oravița în intervalul 7-10 octombrie 1817 și au locuit în Hotelul Imperial. Teatrul a fost amenajat în stil vienez. El a găzduit reprezentații în limbile germană, maghiară și română. Printre alții, pe scena acestui teatru au urcat și membrii trupei unde era angajat Mihai Eminescu. De altfel, în prezent teatrul din Oravița poartă numele marelui poet român.

Gara cu peronul la primul etaj

De asemenea, Oravița este importantă și pentru amatorii de turism feroviar. În oraș se află cea mai veche gară din România. Ca o curiozitate, clădirea a fost construită în așa fel încât are peronul la etajul 1. În anul 1854, aici a fost inaugurată cea mai veche linie ferată de pe actualul teritoriu al României, calea ferată Oravița-Baziaș, care mai este funcțională doar pe tronsonul Oravița – Iam. Baziașul este locul unde intră Dunărea pe teritoriul României.

Din anul 1863, a fost inaugurată și calea ferată Anina-Oravița, cea mai veche cale ferată montană din România de azi și, totodată, una dintre cele mai frumoase căi ferate montane din lume. Ea a fost botezată și Semeringul bănățean și este deosebit de apreciată de turiștii care ajung aici special pentru a se bucura de frumusețea zonei. Această cale ferată era folosită pentru a aduce cărbunele extras de la Anina, și care era utilizat pentru prelucrarea minereurilor extrase la Oravița sau era trimis mai departe spre vapoarele care circulau pe Dunăre. Tot în Oravița se mai află și cea mai veche farmacie montanistică din România, azi transformată ­într-un muzeu amenajat cu foarte mult bun-gust.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă