14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ FOTO. Prima ediție a Festivalului Luminii la București. Cum s-a transformat...

REPORTAJ FOTO. Prima ediție a Festivalului Luminii la București. Cum s-a transformat centrul orașului

Peste 12.000 de bucureșteni au împânzit, joi seara, Calea Victoriei cu ocazia primei ediții a Festivalului Internațional al Luminii, Spotlight, care se desfășoară în Capitală, în perioada 23-25 aprilie.

După ora 20:00, oamenii curioși au început să se adune în zona Centrului Vechi, unde a avut loc deschiderea oficială a festivalului. Trupele Romarta, Robin and the Backstabbers și Omul cu Șobolani au susținut un concert pe strada Franceză. Mulți trecători, atrași de sunet, s-au înghesuit pentru a testa atmosfera acordurilor de chitară. Treptat însă ei au părăsit spațiul pentru a admira îndeaproape instalațiile create prin cele mai noi tehnologii.

Primăria Municipiului București, în colaborare cu Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) au organizat un spectacol inedit de lumini pe o suprafață de 6000 m2.

Așadar, peste 20 de instalații de artă și proiecții ce au la bază tehnologia luminii au fost amplasate începând de la Biblioteca Centrală Universitară, până la Piața Națiunile Unite. Multe persoane și-au început plimbarea de pe strada Lipscani, unde se afla Urban Neon Forest, o instalație formată din 80 de stâlpi de neon, dispusă sub forma unei alei. Cupluri, grupuri de prieteni sau familii însoțite de copii au pășit încântați prin culoarul iluminat în culori deschise precum roșu, verde sau galben aprins. Un tată destul de tânăr își fotografia fetița nu mai mare de patru ani, care se așezase pe mijlocul aleii, între cei doi pereți de lumină. Câțiva bicicliști care erau în trecere, s-au oprit și ei în capătul instalației și se uitau cum un număr tot mai mare de oameni plecau, dându-și sfaturi despre ce urmează în traseul festivalului. Turiștii, ceva mai conștiincioși, au urmărit cu strictețe hărțile mari pe care le țineau în mână puțin nedumeriți. Se auzeau conversații în franceză, germană și binecunoscuta engleză.

Clădirile emblematice ale orasului, Biblioteca Centrală Universitară, Teatrul Odeon, Cercul Militar, Muzeul Național de Istorie a României și Palatul CEC, au fost prezentate într-o perspectivă nouă datorită video-mapping-urilor (la fiecare 30 de minute) și iluminatului arhitectural, încântând publicul de toate vârstele. ”Video-mapping-ul este un spectacol de lumini realizat pe calculator de artiști profesioniști care au proiectat diverse forme în funcție de structura clădirilor”, a explicat Delia Teșileanu, specialist PR al ARCUB. Proiecțiile pe clăridiri au luat forma unor galerii 3D gigantice. Zeci de persoane au privit video-mapping-ul de pe Teatrul Odeon, unde lucrul atent se observa în detalii. Centimetru cu centimetru, formele proiectate se încadrau perfect pe zidurile clădirii.

După ce au admirat luminile care colorau clădiri istorice din centrul orașului, oamenii au asistat la o demonstrație spectaculoasă de tehnică modernă. Este vorba despre o hidro-hologramă care a construit deasupra Dâmboviței conturul fin al unei corăbii. Vasul Fantomă (Ghost Ship) va călători în jurul lumii în 2015 și 2016, iar Bucureștiul a reprezentat prima destinație. Oamenii s-au pregătit cu aparate foto și mult entuziasm înainte ca vasul să fie proiectat pe apă. Rezemați de balustradă, ei au schițat zâmbete largi când Ghost Ship a început să prindă contur. Imaginea corabiei devenea din ce în ce mai clară, motiv pentru care pentru unii fotografi amatori a devenit greu să pozeze cât mai de aproape și din unghiul potrivit forma din aer. Mai mulți adulți au recunoscut că se aflau acolo exclusiv pentru a le face copiilor lor o bucurie, dar la sfârșit s-au declarat complet fascinați de imaginea tridimensională a vasului fantomă. Numărul oamenilor adunați să admire holograma a devenit atât de mare, încât circulația a fost oprită în jurul orei 22:00.

Noapte fiind, oamenii s-au îndreptat spre Chill_Voxel#4 și Cloud. Prima creație este o matrice de sfere luminoase formată din 256 de baloane umflate cu heliu și dotate cu leduri. Baloanele se aprindeau și se stingeau în sincron cu muzica ce răsuna în Parcul Crețulescu. Ceva mai departe, aproape de statuia lui Carol I, se afla Cloud, o instalație interactivă construită din 6000 de surse de iluminat, sub forma unui nor. Becurile din care era format norul puteau fi stinse și aprinse pur și simplu trăgând de niște fire metalice. Jocul acesta a atras, contrar așteptărilor, predominant adulți și, mai apoi, grupuri de adolescenți. ”Metafora este că printr-un efort colectiv vom putea să economisim energie”, a spus Delia Teșileanu, specialist PR al ARCUB. La ora 23:00, câțiva oameni se încăpățânau să aprindă norul, în ciuda întunericului care încheia prima zi a festivalului Spotlight. Unul câte unul, miile de becuri nu vor mai funcționa. Încă din prima seară a festivalului s-au ars primele becuri, iar, treptat, instalația se va opri complet. Sâmbătă, oamenii vor asista la clipa când se va stinge ultimul bec.

Alte două zile de festival, 24 și 25 aprilie, vor oferi bucureștenilor aceeași atmosferă plină de lumină și culoare. Tot vineri se va desfășura în Capitală ”Noaptea albă a galeriilor”, un eveniment dedicat galeriilor de artă. De data aceasta, bucureștenii se vor bucura de festival inclusiv după miezul nopții.

Cele mai citite

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Bode cere liberalilor să fie combativi cu social-democrații la alegerile locale

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Lucian Bode, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că faptul că liberalii au o alianţă pentru europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă