12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFostele colonii muncitoresti din Valea Jiului, demolate

Fostele colonii muncitoresti din Valea Jiului, demolate

O parte a fostelor colonii muncitoresti, adevarate focare de infectie, vor fi rase de pe fata pamantului, iar ocupantii acestora vor fi mutati la bloc. Baracile in care pe vremuri stateau minerii se afla intr-o avansata stare de degradare si nu mai pot fi reparate. In zonele respective nu exista canalizare, fose septice ecologice sau conditii minime de trai, astfel ca pentru administratiile locale solutia optima o reprezinta demolarea cocioabelor si ecologizarea terenurilor.
Chiar la intrarea in orasul Aninoasa, pe DN 66, se afla o colonie ocupata in special de rromi. Peste 130 de persoane se ingramadesc in cateva baraci insalubre, care se pot darama in orice moment. Fara energie electrica sau canalizare, oamenii traiesc aici ca in Evul Mediu, iar focurile aprinse intre baraci, la care se pregateste mancarea, fac parte din peisajul cotidian. Primarul orasului, Ilie Botgros, spune ca pentru aceasta zona exista un proiect care vizeaza demolarea coloniei, ecologizarea zonei, in timp ce localnicii urmeaza sa fie mutati la bloc, lucru cu care oamenii sunt de acord. "Totul este pregatit, dar asteptam sa primim fondurile necesare. Avem un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui bloc cu 60 de apartamente cu cate doua camere fiecare, unde oamenii sa locuiasca in conditii civilizate. Am avut o intalnire cu reprezentantii Partidei Rromilor, la care am discutat aceasta problema, si ei sunt de acord", a declarat Botgros.
In Petrosani exista, de asemenea, un proiect de demolare a Coloniei Bosnea, unde casele au o vechime de 80-100 de ani si nu mai pot fi locuite din cauza starii avansate de degradare. Fara canalizare, energie electrica si cu peretii fisurati, fostele baraci muncitoresti sunt departe de a oferi conditii decente de trai, insa totusi sunt locuite de persoane defavorizate. Denumita si "colonia condamnatilor", pentru ca aici si-au gasit adapost si persoane cu un trecut dubios, Bosnea este un real focar de infectie. Aproape nu exista locuinta unde sa nu existe macar un caz de boala incurabila, de la SIDA la TBC sau cancer, boli care exprima mizeria in care oamenii locuiesc. Oamenii sunt prea saraci sa-si repare locuintele, care apartin statului, iar prin acoperisurile sparte ploaia se infiltreaza in case nestingherita. In Bosnea speranta de viata nu depaseste 60 de ani, aici fiind inregistrate si cele mai multe cazuri de decesuri la copii. "Cine se naste aici este dat ca sigur bolnav de vreo maladie. Este aproape imposibil sa nu sufere de ceva, si asta din cauza conditiilor in care traim", spune Elena H., una dintre localnice, care are un copil infectat cu virusul HIV.

» Colonia Morisoara

Aceeasi situatie se inregistreaza la Vulcan, in Colonia Morisoara, unde cele 50 de familii urmeaza sa fie mutate in apartamente special amenajate in cartierul Dallas. Primarul Gheorghe Ile a anuntat ca saptamana aceasta zona va fi curatata cu buldozerele, iar localnicii vor fi mutati in apartamente amenajate pe banii Primariei. Cartierul Morisoara se afla situat chiar langa drumul care duce spre statiunea Pasul Valcan, iar peisajul oferit turistilor este deplorabil. Copii si caini se joaca impreuna langa groapa de gunoi, printre baracile cu pereti fisurati si acoperisuri daramate, iar seara, pentru a se incalzi si a ilumina zona, cu ajutorul unor cauciucuri sparte, se aprind focuri urat mirositoare. Desi conditiile din blocuri sunt infinit mai bune decat in baracile darapanate, nu toata lumea este de acord sa se mute. Decizia finala apartine insa administratiei, care este proprietarul fostei colonii muncitoresti.

» Bosnea

In Colonia Bosnea din Petrosani, casele au o vechime de 80-100 de ani si nu mai pot fi locuite din cauza starii avansate de degradare.
Fostele baraci muncitoresti nu au canalizare, energie electrica, iar peretii sunt fisurati.

» Baraci

Pe DN 66, la intrarea in orasul Aninoasa, se afla o colonie ocupata de rromi.
Peste 130 de persoane locuiesc in cateva baraci insalubre, fara energie electrica sau canalizare. Mancarea e gatita la focurile aprinse intre baraci.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă