21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodHaos la granițele din sudul țării. De ce așteaptă românii cu orele...

Haos la granițele din sudul țării. De ce așteaptă românii cu orele ca să treacă în Bulgaria

Vacanța începe prost pentru românii care au plecat cu autocarul pentru a petrece un sejur în stațiunile din Bulgaria sau Grecia. 

Din cauza obli­ga­tivității impuse de la Bruxelles de a scana cărțile de identitate sau pașapoartele, dar și ca urmare a personalului subdimensionat al Poliției de Frontieră, turiștii români așteaptă și câte patru ore în autocare pentru a putea trece în Bulgaria.

Fie că vorbim de punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu sau cel de la Ostrov, problemele sunt aceleași, iar atât turiștii, cât și patronii agențiilor de turism au ajuns la exasperare.

„Joia trecută, la întoarcerea din Bulgaria, am stat cu autocarul la Ostrov nu mai puțin de patru ore până să-mi pot continua călătoria spre București, pentru că scanarea documentelor era făcută de un singur polițist de frontieră. Acesta verifica și autoturisme, și TIR-uri, și autocare. Era bandă specială pentru TIR-uri, la care în mod normal verificările durează mai mult, dar dacă era un singur polițist, de­geaba”, a declarat pentru „România liberă“ patronul agenției de turism Alltur, Liviu Cîrstea.

Acesta a explicat că, dincolo de disconfortul evident al turiștilor, aceste așteptări parcă nesfârșite la ieșirea sau la intrarea în țară îi costă mult pe patronii de agenții de turism. În primul rând, autocarele stau cu motorul pornit pentru a funcționa instalația de climatizare. Apoi, șoferul poate depăși timpul legal de condus, iar dacă este depistat de autoritățile statului este obligat să tragă pe dreapta pentru a se odihni, plus amenda aferentă. „Mai apare și o altă problemă: dacă autocarul ajunge la Albena la ora 14.00 în loc de 12.30, tu­ristul a pierdut masa de prânz și îmi cere mie despăgubiri. În altă ordine de idei, am avut situații în care autocarul a ajuns cu întârziere la București, omul a pierdut trenul de Vaslui și mi-a cerut să-i plătesc o noapte de cazare în Capitală”, a arătat Liviu Cârstea.

El a mai arătat că atunci când un autocar ajunge cu întârziere la Sunny Beach, de exemplu, agenția trimite un alt mijloc de transport pentru a-i duce la Varna pe cei care se întorc în țară, de unde să fie preluați de un autocar. „Numai pe aceste transferuri cheltuiesc până la 200 de euro pe zi și turiștii sunt nemulțumiți de transbordare”, a concluzionat patronul agenției de turism Alltur.

Un alt patron de agenție de tu­rism, care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru a nu se pune rău cu Poliția de Frontieră, ne-a povestit că a avut autocare în care au fost mulți cetățeni străini, inclusiv francezi, ita­lieni, americani sau australieni, care nu pricepeau ce se întâmplă și și-au făcut o părere extrem de proastă față de România. „Însă adevăratele probleme apar dacă ai în autocar un tu­rist cu un nume mai arăbesc, să spunem. Din cauza verificărilor amănunțite la care este supus, acesta așteaptă toți ceilalți”, ne-a declarat agentul de tu­rism. Toate aceste probleme cu trecerea frontierei sunt amplificate la Giurgiu de faptul că podul peste Dunăre (Podul Prietenia) este în reparații.

Poliția de Frontieră, între ciocan și nicovală

Reprezentanții Poliției de Frontieră recunosc că în cazul cetățenilor extracomunitari verificările durează mai mult. „Dacă îmi vine un autocar cu cetățeni din Republica Moldova, care sunt considerați din țară terță, trebuie verificați amănunțit”, a declarat pentru „România liberă“ purtătorul de cuvânt al instituției, Fabian Bădilă. Acesta a explicat că Poliția de Frontieră se află între ciocan și nicovală: „Noi trebuie să asigurăm și siguranța cetățeanului, și fluența traficului. În perioada sezonului estival am suplimentat numărul de polițiști de frontieră, însă și traficul a crescut, în primele șase luni ale anului, cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Fabian Bădilă i-a sfătuit pe turiști să acceseze aplicația de pe site-ul Poliției de Frontieră care indică punctele aglomerate și, de asemenea, să semnaleze orice problemă constatată la numărul de telefon telverde 021.9590, 24 de ore din 24.

Statistici. Câți români își petrec vacanța în Bulgaria

Peste un milion de cetățeni români au vizitat anul trecut Bulgaria, potrivit datelor statistice ale autorităților de la Sofia. Potrivit Ambasadei Bulgariei la București, în anul 2015 românii au fost cei mai numeroși turiști care au vizitat țara vecină. Este deja al optulea an consecutiv când românii conduc clasamentul celor care au vizitat Bulgaria, pentru a-și petrece concediul de odihnă. În medie, turiștii români cheltuiesc aproximativ 600-800 de euro de persoană pe sejur. În schimb, numărul bulgarilor care aleg să-și petreacă vacanța la noi în țară depășește cu puțin 300.000. 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă