14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ FOTO. Marea delăsare de pe litoral

REPORTAJ FOTO. Marea delăsare de pe litoral

Deşi sezonul estival a început oficial pe 1 mai, litoralul nu este nici în acest moment pregătit să primească turişti. Cine vrea să meargă la mare trebuie să facă plajă printre utilaje şi lucrări neterminate.

Pentru a vedea care este realitatea la fața locului, dincolo de declarațiile optimiste ale unora dintre reprezentanții turismului, am luat la pas stațiunile de pe litoral. Am început din Jupiter, Venus și Cap Aurora. Ne-am început turul dimineață, când turiștii ar fi trebuit să fie la masă sau pe plajă. Am întâlnit însă rar oameni pe străzi, iar în ceea ce privește plajele, acestea erau pustii. Câțiva muncitori care stăteau la terase, angajații unor hoteluri care aveau grijă de gazonul din fața clădirii și câinii fără stăpân erau singurele semne de viață în stațiuni. Pentru cine dorește liniște deplină și senzația de a fi aproape singur pe pământ, sudul litoralului nu trebuie ocolit.

Ruinele din Neptun-Olimp

Vremurile în care Neptun și Olimp erau cele mai căutate stațiuni de pe litoral au apus demult. Acum, pe strada principală din Neptun, altădată plină-ochi, nu mai trece decât rar câte un biciclist. Ambele stațiuni se confruntă cu problema hotelurilor părăsite de ani de zile și a ruinelor pentru care nicio administrație locală nu a găsit soluții. Complexul Panoramic-Amfiteatru-Belvedere, unde românii nu aveau loc de străini, în anii ’70, este și acum închis.

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, spune că a început de circa doi ani proiecte de investiții pentru a relansa sudul litoralului. „Toate stațiunile de aici s-au construit în anii ’60-’70 și de atunci nu s-a mai făcut nimic, iar numărul turiștilor a scăzut constant“, a afirmat edilul. Acesta subliniază însă că turiștii vin în Mangalia și în stațiuni din mai până în noiembrie și la mare căutare sunt hotelurile care oferă pachete de tratament balnear. Sanatoriul din Mangalia este ocupat acum în proporție de 80%. Primăria vrea să modernizeze din fonduri europene faleza pietonală care leagă Mangalia de Olimp, în lungime de nouă kilometri. Lucrările au început pe unele porțiuni. Săptămâna viitoare se semnează proiectul și pentru Aleea Teilor, din municipiul Mangalia. Totul se face pe fonduri europene, afirmă Cristian Radu. În paralel, investitorii privați construiesc hoteluri de patru stele în Venus (o investițe de 10-12 milioane de euro), după ce anul trecut au fost inaugurate două astfel de unități de cazare, tot în Venus. La granița dintre Olimp și 23 August se construiește de către un investitor turc un complex turistic de mari dimensiuni, care va oferi și posibilitatea de achiziție prin “time-sharing“ a apartamentelor.  Mangalia și stațiunile arondate rămân cu problema hotelurilor lăsate în paragină de proprietari, problemă care, spun reprezentanții primăriei, nu poate fi rezolvată decât printr-o lege la nivel național.

În Eforie, șantier pe nervii turiștilor

Mai animată este Eforie. Am văzut însă aici mai mulți muncitori decât turiști. Se lucrează pe două fronturi: la consolidarea falezei și la reabilitarea promenadei. Buldozerele, praful, zgomotul te fac să te întrebi de ce ar dori cineva să-și petreacă o zi pe acest șantier. Se lucrează și pe plajă, iar puținii turiști pe care i-am văzut se bronzau printre tractoare și excavatoare.

Lucrările la promenadă au fost anunțate și semnate de primarul Ovidiu Brăiloiu încă din decembrie 2013.  „Proiectul se referă la refacerea aleii de promenadă dintre hotelurile Acapulco şi Belona, dar şi Aleea Belona din Eforie Nord. Lucrările au ca scop extinderea aleii de promenadă, realizarea unor puncte de observaţie şi supralărgirea promenadei cu 1,70 metri, realizarea pavimentului din dale sau pavele, montarea de bănci şi de mobilier urban, realizarea unui sistem supraveghere video şi înlocuirea sistemului de iluminat ornamental“, spunea atunci edilul. Este vorba despre o lungime de circa 800 de metri. Durata de execuție trebuia să fie de 12 luni. La modul cum se lucrează, este greu de crezut că lucrările vor fi gata curând. La ora 10.00, într-o zi de lucru, am găsit o echipă de muncitori care se odihnea deja. E drept, în zonă lucrează mai multe echipe.

Faleza se reabilitează din 2007

Reabilitarea și consolidarea falezei din Eforie Nord constituie un alt proiect care le dă bătăi de cap turiștilor. Și la acesta se lucra, spre nemulțumirea comercianților din zonă. “Olandezii au construit trei diguri în mare, le-au terminat de trei luni, noi nu putem să terminăm o lucrare pe uscat“, a spus unul dintre proprietarii de afaceri din zonă. Frustrarea lui vine din faptul că la consolidarea falezei se lucrează din… 2007. Lucrurile s-au complicat în această primăvară, când a plouat destul de mult și pământul a început să o ia la vale. “Sunt lucrări începute de Apele Române în 2007, în partea inferioară a falezei, care nu au fost finalizate nici până acum“, a afirmat primarul din Ovidiu, care a subliniat că este nevoie de circa 600.000 de lei pentru finalizarea proiectului. Cert este că nici în cele mai optimiste variante faleza nu va fi reabilitată complet până la sfârșitul anului.

Ce puteți face în afară de plajă

Sudul litoralului pare părăsit doar de autorităţi, nu şi de investitori. Anul acesta s-a deschis un parc de aventură în Olimp. Deși prețurile nu sunt deloc mici, în weekend își găsește clienți. La mijlocul lunii iunie se va deschide și unicul aqua park din sudul litoralului, în Eforie Nord. În Mangalia puteți petrece câteva ore la herghelie, alături de cai pursânge arabi și de ponei pe care îi puteți călări. Cele mai importante evenimente vor avea loc însă în lunile iulie și august, singurele în care putem vorbi cu adevărat despre turism pe litoralul românesc. Consilierii locali din Mangalia au decis ca anul acesta să se organizeze, printre altele, Liberty Parade, Zilele Orașului, Ziua Marinei, Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă și un triatlon. La Liberty Parade, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, sunt așteptați circa 40.000 de turiști.

Ce spun autoritățile

Autoritatea Națională pentru Turism nu poate interveni în dezvoltarea turismului pe litoral. “Rolul ANT-ului este acela de reglementare a activității turistice din punct de vedere legislativ și de promovare a brandului de țară“, a precizat președintele ANT, Mirela Matichescu. Aceasta a precizat că măsurile fiscale din ultima perioadă vin în sprijinul turiștilor.

Soluția pentru hotelurile aflate în paragină

Mirela Matichescu a declarat că există un proiect de lege de sancționare a proprietarilor de imobile din stațiunile turistice care nu corespund din punct de vedere urbanistic.

„Proiectul de lege a ajuns la Comisia de industrie și servicii. Ieri am avut o dezbatere pe el și probabil că marți va fi aprobat în comisie, după care va pleca în plen“, a spus șefa ANT. Amenzile vor fi date direct de către ANT. În ceea ce privește lucrările din stațiuni, Mirela Matichescu a precizat că “nimic nu se face fără eforturi, nici măcar o zugrăveală în casă“. „Multe din proiectele care se derulează acum sunt pe fonduri europene. Puțini înțeleg procedura. Trebuie finalizată o etapă, apoi vine comisia să verifice, se dau spre aprobare, abia apoi poți să te apuci de următoarea etapă. Lucrările sunt în grafic. Ar fi fost de dorit să nu ne confruntăm în plin sezon estival cu astfel de lucrări, dar gândiți-vă că sunt lucrări care se fac pentru mulți ani de acum înainte“, a precizat Mirela Matichescu.   

Mamaia, cât jumătate de litoral

Mamaia va fi și anul acesta cea mai căutată stațiune. Tour-operatorul Mareea a publicat un studiu care arată că aceasta va atrage 56% din toți turiștii de pe litoralul românesc (Eforie Nord este pe locul al doilea, cu 12%, și Jupiter pe al treilea, cu 8%). De câțiva ani, turismul în Mamaia este unul de weekend, preferat de tineri, datorită cluburilor din stațiune.

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă