19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMemorialul Sighet, reper intre opresiune si martiraj

Memorialul Sighet, reper intre opresiune si martiraj

La Sighetu Marmatiei a fost una dintre cele mai cumplite inchisori comuniste, unde au fost ucisi sau au murit din pricina conditiilor ori pur si simplu de inima rea unii dintre cei mai ilustri exponenti ai Romaniei interbelice.
Printre acestia s-au aflat Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, care au fost aruncati in Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului. Se incearca identificarea osemintelor celor doi si ale altora, dar deocamdata rezultatele nu sunt sigure. Oricum, acest cimitir este de mult un loc de reculegere pentru cei ce trec pe acolo, unii dintre ei fiind foarte tineri.
In anul 1993, Ana Blandiana a prezentat Consiliului Europei (CE) un proiect prin care se solicita ca pe locul cumplitei inchisori sa fie creat Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei, ceea ce s-a si intamplat in 1994, cand CE l-a luat sub egida sa.
Memorialul a fost declarat “ansamblu de interes national”, printr-o lege speciala. In octombrie 1998, Memorialul de la Sighet a fost nominalizat de CE printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Normandia.
De catava vreme, in acest memorial au loc cursurile Scolii de Vara de la Sighet, unde liceenii, selectionati, isi prezinta lucrarile cu privire la perioada comunista si se intalnesc cu fosti detinuti politici, disidenti si cercetatori, romani si straini, asadar, documentandu-se din sursele cele mai de incredere. Cursurile acestei Scoli de Vara sunt organizate de Fundatia “Konrad Adenauer” si de Fundatia Academia Civica.

Cele mai citite

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă