17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMobilizare naţională pentru salvarea centrului de copii de la Buziaş

Mobilizare naţională pentru salvarea centrului de copii de la Buziaş

Una dintre cele mai nobile iniţiative din România a fost la un pas să fie distrusă de un incendiu. Este vorba despre Centrul medical pentru copiii cu diabet şi hemofilie din Buziaş, creaţie a medicilor Margit şi Viorel Şerban. Pentru repararea pagubelor au început să fie strânse fonduri din toată ţara.

 

Incendiul declanşat sâmbăta trecută la Centrul medical de evaluare şi recuperare pentru copii şi tineri “Cristian Şerban” din Buziaş a afectat o parte din aparatura medicală, dar cel mai grav e că a mistuit bucătăria şi sala de mese. Practic, o singură clădire s-a confruntat cu această nenorocire, la nivelul acoperişului. Pagubele se ridică la vreo 250.000 de euro, estimează doctorul Viorel Şerban. Cauza indicată ulterior de pompieri ar fi fost legată de instalaţia electrică. Un incendiu poate că n-ar trezi atât de mult interesul public, pentru că astfel de evenimente sunt aproape la ordinea zilei. Dar în cazul de la Buziaş e mai mult decât un simplu foc.

Unitate medicală de elită în România

Aici se află o unitate de elită a sistemului medical românesc, Centrul “Cristian Şerban” fiind desemnat în 2008 de Ministerul Sănătăţii ca model de aplicare a Programului Naţional de Diabet al Copilului. România liberă a publicat în urmă cu doi ani un material despre ceea ce s-a realizat la Buziaş, din munca a doi oameni – Margit şi Viorel Şerban. Doi medici de renume din ţara noastră – Viorel e diabetolog, iar Margit specializată în pediatrie şi hemofilie. Aceşti doi oameni au trecut printr-o tragedie fără seamăn, în 1991, când şi-au pierdut unicul copil, pe Cristian, care pe atunci avea doar nouă ani. Din acel moment, părinţii lui au decis să-şi aline suferinţa prin ajutorarea altor copii din toată ţara. Bazându-se pe propriile specializări, Margit şi Viorel au înfiinţat Centrul Medical din Buziaş, în care sunt trataţi copii şi tineri, cu vârsta de până în 35 de ani, bolnavi de diabet sau de hemofilie.

Un spital făcut din donaţii

Prin fundaţia pe care au înfiinţat-o şi care poartă numele copilului lor, soţii Margit şi Viorel Şerban au reuşit să strângă bani din donaţii, din ţară, dar mai ales din străinătate, cu ajutorul cărora s-a pus la punct un adevărat sistem medical în Buziaş, dat în folosinţă în 1997. Pentru aparatura de ultimă generaţie, dar şi pentru celelalte dotări, s-au investit peste patru milioane de euro, fără a se lua în calcul costul diverselor pavilioane care se întind pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi. Mai întâi s-a dat în folosinţă spitalul, apoi au apărut restul secţiilor – diabetologie, psihoterapie, hemofilie, un laborator pentru recuperare fizică şi balneologie, cabinetul de psihologie, cabinetul de nutriţie, de diabet, un compartiment de explorări funcţionale, o farmacie şi un laborator de analize medicale. Se adagă saloanele în care copiii şi însoţitorii lor sunt cazaţi în serii de până la 21 de zile. Copiii şi tinerii internaţi în acest loc nu plătesc nimic, nici pentru tratament, nici pentru cazare şi masă. Însoţitorii lor nu plătesc nici ei nimic pentru cazare şi masă, în cazul copiilor de până în zece ani. Toate cheltuielile pentru întreţinerea acestui centru medical au fost asigurate de soţii Şerban, de-a lungul anilor, din donaţiile asigurate din ţară şi din străinătate.

17.000 de internări

Ce diferenţiază însă în mod clar această unitate medicală, faţă de altele din România, e că aici se face, aşa cum ne-a explicat profesorul Şerban, educaţie despre boală. Este cu adevărat înfiorător pentru un copil să afle la un moment dat de boala pe care o are – diabet sau hemofilie. Copilul are de trecut un prag psihologic, pentru ca apoi să meargă mai departe în viaţă, şi să fie capabil să-şi înfrunte boala. Cel care are diabet învaţă, de pildă, cum să-şi facă singur injecţiile, cum să-şi măsoare glicemia, cum să-şi dozeze mâncarea. Mai mult, părinţii învaţă aceleaşi lucruri, pentru a putea mai apoi să-şi îngrijească eficient copiii. Trebuie spus că încă de la mijlocul anilor ’90 profesorul Şerban a pus la punct Registrul Naţional al copiilor diabetici, rezultând că în ţara noastră există cel puţin 4.000 de asemenea cazuri. În consecinţă, toate familiile din România care au copil diabetic au primit câte o scrisoare din partea Centrului medical din Buziaş, programaţi să vină aici, astfel încât să le fie evaluată starea de sănătate şi să înveţe să convieţuiască practic cu boala lor. Mulţi copii au venit, de-a lungul anilor, de mai multe ori. Se fac anual, la Buziaş, 1.500 de internări, 80% din pacienţi fiind diabetici.

Ajutor pentru repararea pagubelor

La momentul incendiului de sâmbăta trecută din clădirea afectată au fost evacuaţi, în mai puţin de două minute, 35 de oameni, atât copii, cât şi o parte din personalul de îngrijire de la faţa locului. “E bine că nu au fost afectaţi oamenii. Clădirea o vom repara”, ne-a spus medicul Viorel Şerban. Imediat după incendiu, din toată ţara au venit iniţiative de strângere de fonduri, în multe situaţii fiind chiar foştii pacienţi de la Buziaş. Prin reţelele de socializare circulă deja astfel de acţiuni caritabile, la care se adaugă semnale de la diverse firme, în timp ce profesorul Şerban ne-a spus că a făcut apel şi la Ministerul Sănătăţii pentru un posibil ajutor financiar. Faptul că nu mai există bucătăria şi sala de mese afectează în mod clar buna funcţionare a activităţii Centrului din Buziaş, având în vedere că aici sunt internaţi câte 50 de copii în fiecare serie, dintre care 35 sunt diabetici, zece bolnavi de hemofilie şi cinci afalţi în recuperare fizică medicală. Această situaţie obligă Centrul Medical să-şi reducă temporar activitatea. “Acum avem disponibile numai 40 de locuri pentru internare”, ne-a spus doctorul Şerban.

Susţinere financiară

Pentru cei care vor să doneze bani necesari refacerii Centrului de la Buziaş, Fundaţia “Cristian Şerban” a pus la dispoziţie două conturi – în lei : RO03BRDE360SV17690543600 şi în euro : RO56BRDE360SV45672043600, ambele deschise la sucursala din Buziaş a BRD.

 

 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă