30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodPatru zile in Bucovina costa cat o saptamana in Cipru

Patru zile in Bucovina costa cat o saptamana in Cipru

»  Desi criza financiara s-a resimtit din plin in buzunarele multor romani, preturile pachetelor de vacanta pentru Craciun si Revelion au ramas la fel de ridicate, indiferent daca vorbim de Valea Prahovei, litoral sau Bucovina.

»  Spre comparatie, sejururile oferite in Bulgaria, la schi in Austria, Cipru si Tunisia rivalizeaza ca pret cu destinatiile romanesti, iar in multe cazuri sunt chiar mai ieftine.

Este riscant de aproximat gradul de ocupare al statiunilor din Romania in perioada sarbatorilor. Cert este ca, din discutiile avute cu proprietarii de pensiuni sau de hoteluri, am aflat ca fie "nu mai avem locuri", fie "ar trebui sa va grabiti, pentru ca mai sunt libere una sau doua camere". Chiar daca in cazul celei de-a doua variante poate fi vorba si de o strategie de marketing, nu trebuie neglijate comoditatea noastra proverbiala si o anumita doza de masochism in alegerea destinatiilor autohtone, mai scumpe si mai putin "prietenoase".

550 de euro la Sucevita

O destinatie scumpa pentru sfarsitul anului este Bucovina. La "Pensiunea Musatinilor" de langa Putna, unde mai era o singura camera libera, patru nopti de Craciun cu mic dejun si cina incluse costa 1.100 de lei, adica 260 de euro. In schimb, daca vreti sa schimbati traditia si sa simtiti ce inseamna sa petreci Craciunul la 20 de grade in Cipru, pentru sapte nopti de cazare, incepand cu 22 decembrie, veti plati mai putin de 350 de euro, prin intermediul portalului online de turism Expedia, unul dintre cele mai importante din intreaga Europa. O oferta atractiva pentru petrecerea Craciunului avea J’info Tours, care oferea un tur de opt zile prin diverse orase europene pentru 400 de euro, pret in care erau incluse transportul, cazarea si micul dejun.

"Ar fi bine daca v-ati decide pana pe 23, pentru ca mai avem o singura camera disponibila. Locul in camera dubla este de 2.000 lei pentru patru nopti, cu mic dejun si cina. Vilele B si C sunt mai ieftine pentru ca sunt facute din lemn, vilele D si E sunt mai scumpe cu cateva sute de lei pentru ca sunt mai spatioase si mai moderne", aflam de la receptia pensiunii "Casa Elena" din Voronet. Altfel spus, patru nopti cu ocazia Revelionului la 450 de euro. Daca optati sa vedeti Barcelona de Anul Nou, tur-operatorul online Thomascook are o oferta pentru patru nopti la 410 euro intr-un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. Agentia autohtona de turism Paralela 45 ofera o excursie de opt zile la Viena si Salzburg, cu mic dejun inclus, pentru 500 de euro.

La Hotelul Sofia, din apropierea Manastirii Sucevita, o camera dubla pentru cinci nopti cu pensiune completa costa 2.600 de persoana, adica 550 de euro.
La "Pensiunea Dornelor" este mai ieftin, o camera se inchiriaza cu 160 de lei, dar are baia pe hol.

De ce sa nu mergi in Bulgaria cu 100 euro mai ieftin?

La malul marii sunt asteptati sa isi petreaca sfarsitul de an aproximativ 5.000 de turisti in 30 de hoteluri, dupa estimarile Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. Bulgarii ar putea da aceste prognoze peste cap, dat fiind pretul mult mai atractiv al pachetelor turistice si al serviciilor incluse in pret. Pentru 340 euro de persoana, turistii beneficiaza de cinci nopti in sistem all inclusive la un hotel de patru stele din orasul bulgaresc Obzor. Singurul inconvenient ar putea fi transportul, care trebuie asigurat individual. In rest: acces nelimitat la bauturi, practicarea unor sporturi, animatie pentru copii, sauna, piscina, fitness, jacuzzii, SPA.

Spre comparatie, o unitate de cazare similara din Eforie Nord ofera un pachet de sase nopti cu 420 de euro pe persoana, in sistem demipensiune. Daca lasam deoparte magazinele din Constanta si centrele de recreere (SPA, fitness, piscina), disponibile numai in hotelurile cu circuit inchis, nu prea ai ce face pe litoral iarna.
Trei nopti intr-un hotel de trei stele la Mamaia costa 160 de euro, in timp ce la Balcic platesti 140 de euro. La bulgari insa, bautura pe timpul serii este gratuita, iar in timpul zilei beneficiezi de bufet suedez. Pana si formatiile romanesti de petrecere au ales litoralul vecinilor, numeroase trupe fiind angajate de patronii bulgari pentru a canta in hoteluri in noptile sfarsitului de an.

Oferta de cinci nopti pentru Antalya printr-o companie de turism autohtona este si mai imbietoare: 460 de euro in sistem all inclusive cu bilet de avion inclus. Expedia isi trimite clientii in Tunisia pentru sapte nopti de Revelion la pretul de 440 de euro, adica echivalentul a sase nopti petrecute la Eforie. Cu diferenta ca in Tunisia sunt cu 20 de grade mai mult, beneficiezi de piscina, excursii si alte servicii. Din pacate, pachetele de vacanta oferite de Expedia la care ne-am referit sunt disponibile doar daca se pleaca de pe aeroporturi din Marea Britanie. Un pic mai scumpa este oferta agentiei romanesti Paralela 45, care pentru 500 de euro acorda un sejur de cinci nopti la Sharm el-Sheikh, in Egipt.

Valea Prahovei, ignorata de europeni
Tot agentia de turism Expedia isi trimite conationalii in Bulgaria, in statiunea montana Pamporovo, pentru sase nopti, intr-un hotel de cinci stele, pentru 600 de euro. De altfel, Expedia mai are alte zece oferte de petrecere a Revelionului pentru statiunile montane din Bulgaria, insa nu are nici una pentru localitatile de pe Valea Prahovei sau din Romania, in general.

Cu toate acestea, din spusele hotelierilor, Valea Prahovei va fi plina de sarbatori. Iar preturile sunt adesea halucinante. O camera la Hotel Riviera din Sinaia costa 1.900 de lei, adica 450 de euro, in conditiile in care sejurul este de numai trei nopti. In acesti bani sunt incluse masa de Revelion si bonuri de masa in valoare de 180 de lei. "Mai avem doua apartamente si patru camere libere. Grabiti-va, pentru ca sunteti al cincilea care se intereseaza pe ziua de azi", ne-a indemnat un reprezentant al hotelului.

Spre comparatie, daca mai puneti 150 de euro, Expedia va ofera o saptamana de schi, e drept, nu la Sinaia, ci in Austria, in statiunea Salzkammergut, la un hotel de trei stele situat pe malul unui lac splendid. O oferta putin mai scumpa are si agentia autohtona Perfect Tour, care pentru 400 de euro inchiriaza un apartament, timp de o saptamana, in statiunea montana austriaca Bad Hofgastein. La Hotel Sinaia, locul in camera dubla costa 1.500 lei, adica 350 de euro pentru patru nopti de cazare, mic dejun si cina. O camera pentru patru nopti la Hotel Montana este 1.022 de euro, in timp ce "la Motel Boema nu mai sunt locuri". Pentru patru nopti de cazare, turistii au platit 300 de euro in camera dubla, cu mic dejun si cina incluse.

Dilema: de sarbatori la Lupeni sau in ianuarie la Innsbruck?

Departandu-ne de "destinatii de lux", preturile devin mai prietenoase. Cabanierii din Parang si Straja, judetul Hunedoara, au pastrat aproape nemodificate preturile pentru perioada sarbatorilor de iarna. Pentru un sejur de Revelion, tarifele sunt cuprinse intre 600 si 1.250 lei de persoana pentru patru sau cinci nopti de cazare cu pensiune completa, plus masa festiva de Revelion. Adica, intre 150 si 300 de euro. In statiunea Straja din municipiul Lupeni sunt aproximativ 200 de cabane si pensiuni si sapte partii de schi.

Preturile practicate de cabanieri sunt mai mici decat in statiunile montane din tara. "In perioada Craciunului, ne axam pe produse traditionale: carnati, sarmale, sloi de oaie, berbecuti. In plus, in premiera, la Straja se va desfasura Festivalul Crailor, care pana acum era organizat in Lupeni", ne-a declarat administratorul partiilor si al telescaunului din Straja, Emil Parau. Un minisejur la Semenic, in judetul Caras-Severin, din 30 decembrie pana pe 2 ianuarie, cu doua mese festive, costa intre 800 si 1.000 lei de persoana, cu servicii all inclusive.

In statiunea Marisel din judetul Cluj, un sejur de cinci zile costa intre 700 si 1.000 de lei, cu tot cu masa festiva de Revelion. In statiunea Borsa din Maramures, un sejur de patru zile de Revelion costa intre 750 si 1.500 de lei. Pretul variaza in functie de numarul de margarete al pensiunilor ori de numarul de mese incluse.
Thomascook, care a intrat anul trecut in Top 100 superbranduri din Marea Britanie, si-a epuizat aproape toate ofertele de Revelion in statiunile de schi. Daca insa va amanati un pic vacanta si plecati pe 2 ianuarie pentru o vacanta de o saptamana la Innsbruck, Austria, doua persoane vor plati 500 de euro.

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă