13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodRaport despre abuzurile din Coreea de Nord

Raport despre abuzurile din Coreea de Nord

Capitala a găzduit întâlnirea unei coaliții internaționale pentru refugiații nord-coreeni, în contextul publicării de către ONU a unui raport care aduce noi dovezi de tortură, execuții și înfometare deliberată în statul totalitarist.

Douăzeci de parlamentari din 15 țări au participat la Adunarea Generală a Coaliției Parlamentare Inter­naționale pentru Refugiații Nord-Coreeni și Drepturile Omului (IPCNKR), organizată la București între 21 și 23 august. Coaliția s-a înființat în 2003, inițial din membri ai Parlamentelor din Coreea de Sud, Statele Unite, Marea Britanie și Mongolia.

Ulterior, și alte țări au aderat la reuniunea care trage semnale de alarmă asupra numeroaselor cazuri de încălcări ale drepturile omului în Coreea de Nord.

La București au sosit pentru acest eveniment membri ai Parlamentului din țări precum Afganistan, Austria, Canada, Germania, Japonia, Maroc, Marea Britanie, precum și reprezentanți ai ONG-urilor care apără drepturile omului. „Comisia de anchetă (COI) Asupra Drepturilor Omului în Coreea de Nord, care a fost înființată în martie 2013, în unanimitate de către Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, a adunat dovezi timp de aproape un an și a produs un dosar conținând un set de 400 de pagini de rapoarte relevante și de documente care vin în sprijinul lor, pe baza mărturiei directe de la victime și martori“, transmite un comunicat de presă al organizatorilor.

Evenimentul dedicat luptei împotriva abuzurilor din Coreea de Nord s-a organizat anul acesta la București pentru că România este membru al coaliției.

Româncă răpită în Coreea de Nord, în 1978

Comisia ONU a găsit dovezi de tortură, execuții și întemnițare arbitrară, înfometare deliberată și o lipsă aproape totală a libertății de gândire și a credinței. Despre un astfel de caz a scris și „România liberă“, care a publicat la începutul lui 2014 un interviu cu fratele unei românce răpite în Coreea de Nord în 1978.

După ce a scăpat din România lui Ceauşescu, plecând în 1970 în Italia, Doina Bumbea a ajuns, opt ani mai târziu, prizoniera celui mai oribil lagăr comunist din zilele noastre – Coreea de Nord. A rămas acolo pentru următorii 19 ani, adică până în ziua în care a şi închis ochii, răpusă de un cancer pulmonar. În România îi rămăseseră părinții şi doi frați, care, în lipsa oricărei veşti despre soarta tinerei, i-au organizat la mijlocul anilor ’80 un ritual dureros de înmormântare. În primul deceniu al anilor 2000 urmau, însă, să afle adevărul despre Doina: fusese răpită în 1978 de spionii lui Kim Yr Sen, căzând astfel victimă unei operațiuni diabolice a regimului de la Phenian: timp de aproape două decenii, nord-coreenii au răpit sute de persoane din Asia şi Europa pentru a le folosi la instruirea spionilor trimişi peste hotare şi, cum s-a întâmplat cu Doina, pentru a da naştere unor copii pe care Phenianul să-i folosească la maturitate în cele mai diverse moduri.

Gabriel Bumbea, fratele mai mic al Doinei, s-a plâns în interviul acordat RL de lașitatea autorităților române: „(Este un caz) recunoscut interna­țional. Mai puțin de către București, care, după cum știm că procedează de decenii, preferă să tacă. Nu infirmă, nu confirmă“. Bărbatul speră că își va întâlni la un moment dat nepoții.

Gabriel Bumbea a vorbit la reuniune despre cazul surorii sale, inclusiv despre faptul că nu a reușit să ia legătura cu nepoții săi. Acesta le reproșează autorităților române că nu mișcă un deget pentru a-l ajuta.

„Nici măcar nu pot să mă apropii de Ambasada Coreii de Nord, mi s-a transmis că mi s-ar putea întâmpla oricând un accident, de genul să cad pe scări. Mesajul l-am primit de la cineva care vorbea românește“, spune Bumbea, președintele unui ONG care poartă numele surorii sale.

Raportul ONU a concluzionat că autoritățile din Coreea de Nord comit abuzuri sistematice și îngrozitoare împotriva propriilor cetățeni, la o scară incomparabilă în lumea modernă, care ar constitui o gamă largă de crime împotriva umanității. Comisia a solicitat luarea unor măsuri urgente de către comunitatea internațională pentru a aborda situația drepturilor omului în Coreea de Nord.

În acest context, a 11-a Adunare Generală a IPCNKR a preluat ca temă „Rolul organizațiilor internaționale în soluționarea problemei Drepturilor Omului în Coreea de Nord“.   

Cele mai citite

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă