20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFood#REZIST. Simbolul protestelor de la Cluj este o tânără flautistă. Alexandra Luca:...

#REZIST. Simbolul protestelor de la Cluj este o tânără flautistă. Alexandra Luca: Haideți să rezistăm! Să nu cedăm! Trăim un moment istoric | FOTO+VIDEO

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 38.0px Helvetica}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #272c36; min-height: 12.0px}p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 22.0px; font: 23.0px Helvetica}p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: right; line-height: 10.0px; font: 9.0px Helvetica; color: #b62fcb}span.s1 {font-kerning: none}span.s2 {font-kerning: none; color: #272c36}

Protestele de la Cluj din ultimele zile au adus în atenția publicului o serie de figuri inedite. Nu este vorba de politicieni sau de lideri civici, ci de artiști. Mai întâi, au fost percuționiștii de la formația Cercul Întreg, care au animat cu ritmurile lor protestele de la finalul săptămânii trecute. Apoi, figura emblematică a protestelor de la Cluj a devenit o tânără artistă, Alexandra Luca.

Povestea ei este simplă: cei prezenţi la manifestaţii au auzit-o în timp ce intona imnul „Deșteaptă-te, române!“. Au remarcat timbrul vocal deosebit și au rugat-o să urce pe platforma din zona ruinelor romane din Piața Unirii din centrul vechi al Clujului, pentru a cânta la microfon.

Tânăra artistă a avut ocazia ca mitingurile de la Cluj să îi aducă un public mult mai larg decât cel de care se bucură în general un interpret de muzică clasică. Fragilă, mică de statură, slăbuță, urcată pe platforma din centrul Clujului, Alexandra Luca a avut ocazia să cânte în fața unui public la fel de numeros ca și cel care se strânge la marile festivaluri gen Untold sau Electric Castle.

Cei 60.000 de oameni care au cântat împreună cu ea ”Deșteaptă-te, române!” au reprezentat un public mai numeros decât cel de la concertele Iron Maiden, Roxette, Deep Purple sau Scorpions de la Cluj. Sentimentul pe care l-a avut tânăra voce a Clujului a fost unul copleșitor. Alexandra Luca a fost impresionată de momentul în care Piața Unirii și străzile din centrul Clujului s-au umplut de lumina pornită din telefoanele mobile ale participanților la protest.

“Este minunat ceea ce se întâmplă. Cred că e o minune de sus, cred că trăim un moment istoric și cred că ceea ce facem noi, seară de seară și zi de zi, aici, va avea un efect extraordinar și va face ca viitorul copiilor noștri și al copiilor copiilor noștri să fie unul binecuvântat”, spune tânăra de la Cluj.

Artista Alexandra Luca îi îndeamnă pe protestatarii din toată țara să continue lupta împotriva corupției.

”Dragilor, haideți să rezistăm! Să nu cedăm! România va fi liberă cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul nostru!”, este mesajul Alexandrei Luca pentru cei care i-au devenit fani. 

Aceasta a devenit vocea simbolică a manifestaţiilor din oraş. Însă, chiar dacă are o voce remarcabilă, specialitatea ei nu este neapărat interpretarea vocală. Tânăra a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, la secția interpretare flaut, a evoluat ca muzician independent și a scos și un album propriu. 

De asemenea, face parte din echipa Școlii Biblice Cristos pentru România, o inițiativă născută în sânul comunității evanghelice din Cluj. Alexandra Luca spune că s-a alăturat protestatarilor care au ieșit în Cluj pentru a dez-aproba modificarea Codului Penal pentru că își iubește țara. ”Iubesc România și cred că, cu ajutorul lui Dumnezeu, acești oameni care vin seară de seară pot să facă în așa fel încât România să ajungă liberă”, a declarat Alexandra Luca, care nu a venit singură în Piața Unirii, ci împreună cu un grup de prieteni și de prietene. 

Tânăra a povestit pentru “România liberă” că a îndrăgit muzica de mulți ani, astfel că i s-a părut natural să îmbine civismul cu interpretarea muzicală.

”Îmi place muzica de mică. Am cântat și în corul de copii, am cântat și în corul de adulți… În clasa a V-a am decis să fac flaut, dar am făcut și pian în secundar, deci îmi place muzica în general, nu doar un instrument sau să cânt cu vocea”, a precizat Alexandra Luca. Ea a făcut parte și din celebrul cor de copii și de adolescenți Junior VIP.  

„Un sentiment extraordinar“

Alexandra Luca nu este singurul protestatar care crede că mitingurile de la Cluj au o dimensiune morală. Unii dintre politicienii din coaliția guvernamentală au vorbit de o asemănare cu situația din Ucraina, pentru a-i speria pe cei care cred că țara ar putea fi ruptă prin intervenția agenților ruși.

Însă la manifestaţiile de la Cluj au participat deopotrivă preoți greco-catolici, romano-catolici și ortodocși, precum și pastori protestanți și neoprotestanți, care spun că au ieșit în stradă pentru că acolo sunt și credincioșii lor. Mai mult, ei spun că nu se află în stradă pentru a protesta împotriva unui partid politic, ci pentru a apăra reperele morale ale societății.

“Porunca «Să nu furi!» vine direct de la Dumnezeu. Ea nu poate fi abrogată nici prin legi, nici prin ordonanțe de urgență. De aceea, eu mă aflu aici, nu pentru a striga «Jos cutare!», ci pentru a mă ruga ca Dumnezeu să ne dea tuturor gândul cel bun”, a declarat un preot greco-catolic care a venit la protest după vecernie.  

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă