19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTraditiile se predau, dar nu mor.

Traditiile se predau, dar nu mor.


Valea Opincilor, locul unde moda nu s-a schimbat de 300 de ani

Runcu Salvei, din Tara Nasaudului, moda nu s-a schimbat de sute de ani. In ciuda invaziei de tenisi chinezesti si pantofi de carton in culorile curcubeului, localnicii nu au renuntat la traditionalele opinci, confectionate odinioara din piele netabacita.

Antiderapantele, anticele incaltari, nu lipsesc din piata Nasaudului, locul in care oamenii vin sa intalneasca opincarii si sa se aprovizioneze cu incaltamintea “trendy” in zona.

“Nu dau pingelele pe sireturi”

Piata Nasaudului. O vanzatoare de opinci suna din clopotei, sa atraga atentia potentialilor clienti. Taranii se apropie, se targuiesc, lelea Floricica din Runcu Salvei isi lauda marfa si povesteste: “De cand m-am casatorit cu sotul meu, de atunci am invatat meseria, cu el laolalta. Se mai vand, pe la Zagra, pe la Suplai, Somes si Nasaud. Nu-s scumpe. 100.000 de lei vechi barbatesti, 50.000 femeiesti si la baieti 20.000-30.000 de lei vechi”.
Lelea Floricica este nevasta unui opincar cunoscut si foarte cautat din Runcu Salvei, badea Dumitru Cosmi, de fapt ultimul opincar de pe vale. Clientii, dar mai ales clientele, se inghesuie sa-si cumpere incaltari noi. “Noi nu umblam cu moda, cu de-alea. Noi cu opinci am crescut, cu alea murim. Asa ne-am obisnuit. Is bune opincile, cu obiele din lana, din piele de oaie”, chicoteste sfatoasa o lelita.
Si cum sa renunte localnicii la mestesugitele incaltari cand nici primarul din comuna opincarilor, Anchidim Pavelea, nu se rusineaza sa mearga la serviciu incaltat astfel? Edilul nu renunta usor nici la portul popular. “Comuna noastra este renumita datorita faptului ca aici se prelucreaza opincile. Oamenii, majoritatea consatenilor mei, poarta opinci. Se zice ca e mai sanatoasa la picior decat adidasu' sau tenisii sau alte incaltari, intrucat nu transpiri. Din mosi-stramosi am purtat opinci, se pastreaza obiceiul, iar noi, administratia locala, ii sprijinim cat putem pe acesti oameni”, explica Pavelea.

Opinca, meserie de aur

Badea Dumitru Cosmi, ultimul opincar de pe Valea Nasaudului, spune ca a facut si a vandut la viata lui un tren de opinci. Omul, trecut de 68 de ani, a ramas singur in bransa care in urma cu doua decenii numara in zona peste 60 de mesteri. De loc din Runcu Salvei, batranul n-a furat meseria, ci a descoperit-o din curiozitate.
In timp ce “ciopleste” o incaltare, se destainuie. “Parintii mei au infiintat prima opincarie din toate judetele tarii. Parintii mi-au spus sa invat meserie si asta fac de la 17 ani. Aici se ciopleste opinca prima data. La ochi, fara metru, natural. Dupa aia se indreapta frumos. De aici se trage forma, fara presa, ca sa nu lunece pe zapada”, spune opincarul.
Atelierul batranului pare desprins din alta lume. Scule felurite si necunoscute neavizatilor stau cuminti in cui. Se aude doar bocanitul ciocanului de lemn si frecusul daltitei de metal pe cauciucul incins. In mai putin de 20 de minute, opinca e gata. Si daca inainte vreme materia prima era pielea de porc netabacita, trecerea vremii a revolutionat meseria, la moda fiind azi cauciucul.
Impermeabilitatea si maleabilitatea acestuia fac materialul perfect pentru crearea unui produs extrem de apreciat pe Valea Nasaudului.

Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă