16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Povestea adolescentului român care a descoperit o stea: Am simțit ca...

FOTO. Povestea adolescentului român care a descoperit o stea: Am simțit ca numele comunei mele să apară pe cer | REPORTAJ

Andrei, un elev dintr-o comună de lângă Galaţi, a dat stelei din Constelația „Auriga“ numele „Schela V1“, după numele localităţii natale.

O nouă performanță confirmă povestea de succes a pasionaților de astronomie de la Astroclubul „Călin Popovici“, care funcționează pe lângă Observatorul Astronomic de la Galați. Andrei Marian Stoian, un adolescent în vârstă de 16 ani din comuna Schela, membru al astroclubului gălățean, a descoperit o stea variabilă, căreia i-a dat numele „Schela V1“, după numele localității în care locuiește.

Performanța sa vine după ce în luna octombrie a colaborat cu Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galați, la descoperirea altor două stele variabile, „Galați V8“ și „Galați V9“. Dar marea performanță a lui Andrei este că a descoperit steaua variabilă „Schela V1“ la observatorul astronomic pe care l-a amenajat cu ajutorul părinților și al Primăriei Schela chiar în comună.

Codul IAU-MPC L23

Andrei este elev la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați și și-a descoperit pasiunea pentru astronomie în 2010, când a devenit membru al Astroclubului „Călin Popovici“, care funcționează în cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii (CMSN) Galați. Pasiunea sa pentru astronomie este atât de mare, încât și-a dorit să fie înființat un observator astronomic și în comuna în care locuiește, Schela, situată la 20 de kilometri de Galați.

Și a reușit să fie suficient de convingător, pentru că trei ani mai târziu, în 2013, a pus bazele Observatorului Astronomic din Schela, fiind îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu și susținut de părinți și de Primăria Schela. În noiembrie 2013, acest observator a intrat oficial în rețeaua observatoarelor astronomice din lume, atunci obținând codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observațiilor științifice la asteroizi și comete, inclusiv asteroizi apropiați Pământului. Unii dintre aceștia sunt incluși în categoria asteroizilor potențial periculoși pentru Terra.

Obținerea codului MPC a fost posibilă ca urmare a dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional achiziționat în cadrul unui proiect dezvoltat de către administrația locală prin Asociația „Centrul de Resurse al Comunității“ – CERC Schela. Observatorul Astronomic din Schela e dotat cu un telescop principal de tip Newton, cu diametrul oglinzii principale de 130 mm f/5 și camera CCD Atik 314L+.   

"M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa. Având privilegiul de a numi steaua așa cum am dorit eu, am preferat să o numesc «Schela» pentru că așa am simțit, ca numele comunei mele să apară pe cer.“

Prima performanță a lui Andrei

Andrei Marian Stoian și-a continuat activitatea și la Observatorul Astronomic din Galați și în octombrie 2016 obținea o primă performanță, împreună cu coordonatorul observatorului, Ovidiu Tercu, descoperind două noi stele variabile în Constelația „Cassiopeia“. Datele au fost raportate către American Association of Variable Stars Observers (Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile), care le-a inclus în baza de date internaţională a stelelor variabile, cele două stele fiind denumite oficial „Galaţi V8“ şi „Galaţi V9“. După trei luni, Andrei a obținut o nouă performanță, de această dată la Observatorul Astronomic din Schela.

Pe 3 ianuarie, a descoperit o nouă stea, căreia i-a dat numele „Schela V1“. Descoperirea era de fapt rezultatul unei serii de observații astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale lui 2016. „Schela V1“ este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din Constelația „Auriga“, a cărei variație este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate datele au fost raportate către American Association of Variable Stars Observers, care a inclus „Schela V1“ în baza de date internațională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Este o performanță de care adolescentul de 16 ani este mândru: „M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa. Având privilegiul de a numi steaua așa cum am dorit eu, am preferat să o numesc “Schela“ pentru că așa am simțit, ca numele comunei mele să apară pe cer“, a declarat Andrei-Marian Stoian. Câți oameni s-ar putea lăuda că la 16 ani au descoperit o stea?!

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă