22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodVanatoare de mistreti la Balc

Vanatoare de mistreti la Balc

» La vanatoarea organizata sambata si duminica de omul de afaceri Ion Tiriac pe domeniul privat din localitatea bihoreana Balc au participat 25 de persoane. Cei mai multi dintre invitatii lui Ion Tiriac sunt oameni de afaceri care conduc adevarate imperii economice in domeniul auto si in cel alimentar.

Ninsoarea asterne un strat subtire de zapada peste un ciuline aflat pe marginea unui parau inghetat. In aerul rece si curat, zgomotul indepartat al impuscaturilor se amesteca cu vagile dangate ale clopotelor care vestesc slujbele oficiate in satele Almasu Mare si Balc. Un drum plin de gropi, acoperit de un strat subtire de zapada, peste care drumarii au asternut dungi transversale de nisip, se termina la o poarta mare, din lemn sculptat, care aminteste de stilul portilor din vestul Maramuresului.

Poarta are alaturi o decoratiune din lemn sculptat, in centrul careia troneaza capul unui mistret, deasupra inscriptiei Wild Boar. Este numele asociatiei patronate de omul de afaceri Ion Tiriac, care a concesionat fostul domeniu de vanatoare al lui Nicolae Ceausescu din localitatea situata la granita dintre judetele Bihor, Satu Mare si Salaj. Proprietatea este inconjurata cu un gard de sarma ghimpata, prin care trece, in mod obisnuit, curent electric, dupa cum informeaza placute de avertizare prinse din loc in loc de gard.

Domeniul de vanatoare are in mijloc un pavilion inconjurat de paduri seculare de fagi, carpeni, stejari, ulmi si artari. Din loc in loc se afla luminisuri. Proprietatea este brazdata de drumuri create pentru masinile de teren ale vanatorilor, dar si de linii de tragere. Acestea sunt fasii defrisate de padure, unde asteapta in foisoare vanatorii. Mistretii sunt goniti de haitasi in bataia pustilor. Cum la vanatorile din Balc vin puscasi experimentati, cu arme de mare precizie, iar porcii mistreti sunt inchisi in tarcul de sarma ghimpata, animalele nu au nici o sansa. Anul acesta, vanatoarea a inceput sambata dimineata. Pe un ger de crapau pietrele, iar zapada inghetata formase o crusta dura, ce se spargea sub greutatea barbatilor, aproximativ 70 de haitasi s-au adunat pe platoul din fata portii de la ora 7.00. Dupa ce au intrat pe domeniu, ei au primit veste reflectorizante, apoi au avut parte de un scurt instructaj. Haitasii locuiesc in sate apropiate din judetele Salaj si Satu Mare.

 

Organizatorii vanatorii s-au suparat pe localnicii din Balc si din Almasu Mare care, anii trecuti, au relatat jurnalistilor cele intamplate in timpul vanatorii, asa ca Ion Tiriac a apelat la serviciile haitasilor din alte sate. Cum intreaga zona este cunoscuta pentru traditiile ei vanatoresti, nu i-a fost greu sa gaseasca oameni disponibili. si asta, cu atat mai mult cu cat pentru munca de o zi si jumatate haitasii au primit cate un milion de lei, precum si bucati din carnea mistretilor rapusi.
In cele doua dimineti, pe cand lumina tulbure se amesteca cu negura noptii, cetele de haitasi, insotiti de vanatori, cu armele incarcate pentru protectia gonacilor, precum si de caini mesteri in a da de urma vanatului, au fost primite de domeniu. Insirati in linie dreapta, haitasii au inceput sa hauleasca, pentru a speria mistretii, astfel incat acestia sa iasa din salasurile lor. Asa au inceput cele trei goane, organizate sambata si duminica, pe un timp in care zapada scartaia sub bocancii gonacilor, iar crengile trosneau sub apasarea picioarelor in alergare.

Anul acesta, Ion Tiriac a invitat la vanatoarea de la Balc 25 de VIP-uri din tara si din strainatate, printre care Wolfgang Porsche, mostenitorul firmei auto cu acelasi nume, Klaus Mangold, fostul manager al firmei Daimler Chrysler, Franz Rauch, proprietarul unei importante firme de sucuri, dar si tenismanii Goran Ivanisevici si Boris Becker. Un alt invitat a fost omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care a sosit cu avionul, impreuna cu fiul lui Ion Tiriac. O parte a celor adunati la Balc au fost cazati la o pensiune din localitatea salajeana Ip, care apartine unui intreprinzator cu care Ion Tiriac are relatii de afaceri. Restul participantilor la vanatoare au fost cazati la pensiunea Boema M din Marghita.

Potrivit proprietarului pensiunii, pretul unei camere la Boema este de 180 lei pe noapte. In prima seara oaspetii au ales mancarea din meniu: omleta cu ciuperci sau cascaval, pizza, ciorba de burta, de legume sau taraneasca si deserturi la alegere. In seara in care au ajuns invitatii la eveniment, au avut ocazia sa-l asculte pe manelistul Costi Ionita.
Sambata, in drum spre Balc, unul dintre invitatii lui Tiriac a avut un accident rutier soldat doar cu tamponarea bolidului. Accidentul a fost cauzat de drumul care era acoperit de gheata. Drept urmare, prietenul lui Ion Tiriac din Ip, patronul firmei Trans Bitum, a trimis o masina ca sa deszapezeasca drumul de acces.
Sambata partida de vanatoare a fost impartita in doua reprize, una dimineata si cealalta dupa-amiaza, intercalate de un pranz copios organizat in aer liber. Invitatii lui Ion Tiriac s-au infruptat din ciorba de fasole cu afumatura sau din tochitura, dar si cu placinte cu mere, si s-au incalzit cu tuica si vin fiert.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca sambata au fost impuscati 45 de mistreti. In seara primei zile, invitatii au chefuit la castelul de pe domeniul din Balc. La putin timp dupa miezul noptii, ei au fost transportati cu masinile la locurile de cazare, iar duminica dimineata, ei au luat de la capat vanatoarea.
Vanatoarea de la Balc s-a incheiat duminica, in jurul pranzului. Dupa o gustare, a fost ales cel mai frumos trofeu dintre mistreti. La final, a avut loc traditionala fotografie de grup, impreuna cu rodul vanatorii. Invitatii de la Balc s-au intors cu masinile si cu elicopterul spre aeroportul din Cluj-Napoca, unde au fost directionate aeronavele. Participantii la vanatoare nu s-au intors spre case prin Oradea deoarece aeroportul din localitate a fost inchis din cauza incidentului de vineri seara, cand aeronava in care se aflau Ion Ion Tiriac si Elan Schwartzenberg, alaturi de ceilati opt invitati, a iesit de pe pista.

» CONTRACT
Domeniul din Balc, de aproape 400 de hectare, apartine Ministerului Agriculturii. In anul 2002, el a fost scos la licitatie. Asociatia Wild Boar a castigat licitatia pentru o taxa anuala de 900 milioane lei vechi. Contractul de concesiune este valabil pana in anul 2015. Ion Tiriac a inceput organizarea celebrelor vanatori in anul 2005. O parte a domeniului este revendicata de mostenitorii familiei princiare Sturdza.

» ECHILIBRU
Reprezentantii Asociatiei Vanatorilor din Bihor spun ca in fiecare an pe domeniul din Balc trebuie impuscati 300 de porci mistreti. Altfel, domeniul devine suprapopulat, animalele nu mai gasesc hrana si incep sa distruga recoltele satenilor. Anul acesta, mai putin de 200 de porci au cazut sub gloantele vanatorilor.

» Bocanci incalziti electric
Echipamentul vanatoresc a fost ales cu grija. Organizatorii evenimentului au avut grija ca vanatorii sa nu sufere de frig, astfel ca in picioare au avut bocanci incalziti electric.

» TRADITIE
Domeniul de vanatoare dateaza de pe vremea imparatesei austriece Maria Tereza, dupa cum glasuiesc hrisoavele. Nobilii practicau mai ales vanatul calare, iar haitasii strabateau padurea pe jos. In perioada comunista, aici veneau la vanatoare Ion Gheorghe Maurer si Nicolae Ceausescu. Cel din urma venea cu avionul pana la Oradea. Acolo, Nicolae si Elena Ceausescu se urcau intr-un tren special, cu care veneau pana la Balc. Aici era o gara foarte frumoasa, care, intre timp, a cazut in paragina. Elena Ceausescu ramanea in tren acolo si dormea, si numai Nicolae Ceausescu mergea la vanatoare, insotit de securisti.

» ACCIDENT
Aeronava de tip Gulfstream, care apartine companiei Tiriac Air, a aterizat la Oradea la ora 15.00, vineri. Aceasta a depasit capatul pistei si a trecut prin gardul de protectie. "Pilotul a scos avionul de pe pista in dreapta acesteia, pe spatiul inierbat, depasind zona de siguranta, a alunecat pe burta aproximativ 300 de metri si a iesit prin gardul care imprejmuieste perimetrul aeroportului si s-a oprit pe o proprietate privata", a declarat pentru "Romania libera" comandantul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc. Din fericire, nici un pasager si nici unul dintre piloti nu a fost ranit.

Aeronava a suferit avarii grave. Partea din fata a fost rupta in partea inferioara a fuselajului. Pasc a declarat ca, potrivit planului de zbor, la Oradea trebuiau sa soseasca vineri seara cinci avioane de tip Galaxy si Cesna. Avionul magnatului Tiriac a aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca, iar celelalte patru – pe aeroportul din Arad. Aeroportul de la Oradea a fost inchis pentru investigatiile pe care Ministerul Transporturilor le face in acest sens.

» REACTIE
Comandantul Pasc a declarat ca pista aeroportului din Oradea era pregatita pentru aterizare. Dovada, spune Pasc, ca in cursul aceleiasi zile pe pista de la Oradea au aterizat si alte avioane. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru "Romania libera" ca avionul a intrat pe pista de aterizare cu o viteza prea mare. Inspectori de la Aviatia Civila au ajuns sambata la Oradea pentru a stabili exact cauzele pentru care a avut loc nefericitul incident. Acestia au verificat cutia neagra, care va fi trimisa pentru decriptare in strainatate in acest sens.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă