10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO Topul golgheterilor din istoria Cupei Mondiale. Cel mai eficient, din Ungaria!

FOTO Topul golgheterilor din istoria Cupei Mondiale. Cel mai eficient, din Ungaria!

Cupa Mondială din Brazilia, desfășurată între 12 iunie – 13 iulie, este ediția cu numărul 20 al celui mai râvnit trofeu fotbalistic din lume. Cele douăzeci de ediții pot fi rezumate prin fotbalul, jucat la cel mai înalt nivel sau prin numeroasele recorduri stabilite de jucători, cum ar fi cel mai bun golgheter din istoria competiției.

De-a lungul timpului la Cupa Mondială au evoluat jucători care au rămas adevărate legende în istoria reprezentativelor lor, însă cel mai bun marcator din istoria Mondialului de fotbal este un produs al perioadei contemporane a fotbalului, desigur din Brazilia. Pe numele său real Ronaldo Luís Nazário de Lima, cunoscut drept Ronaldo, mai nou suporterii numindu-l "adevăratul Ronaldo", brazilianul este jucătorul cu celele mai multe goluri înscrise din istoria CM, având în total 15 reușite, în cele 3 ediții la care a participat.

În vârstă de 37 de ani, Ronaldo a jucat până în 2011 pentru naționala Braziliei, el remarcându-se la cluburile de top ale Europei (PSV 1994-1996, Barcelona 1996-1997, Inter Milan 1997-2002, Real Madrid 2002-2007, AC Milan 2007-2008). 

Atunci când vine vorba de eficiență pe primul loc nu se află nici măcar Pele, cunoscut probabil cel mai bun fotbalist din istorie. Un fost internațional ungur, Sandor Kocsis, care a trăit între 1929 – 1979, are cea mai bună medie de goluri pe meci din topul marcatorilor all-time de la Cupa Mondială. Kocsis a marcat într-un singur turneu, Mondialul din 1954, 11 goluri, în doar 5 meciuri jucate, ceea ce face ca procentul său să fie de 2,2 goluri pe meci. Pele, care a înscris 12 goluri în cele 14 meciuri jucate, în patru ediții de CM, dintre care a câștigat trei, are un procentaj de doar 0,86.

Just Fontaine, un fost internațional francez, în vârstă de 80 de ani, este singurul care se apropie de media scoasă de jucătorul maghiar, cu 2,17 goluri pe meci, grație celor 13 goluri înscrise la singurul Mondial la care a luat parte, cel din 1958. De altfel Fontaine este jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise la un turneu final de Cupă Mondială.

Deși Brazilia este cunoscută drept țara fotbalului, dând lumii legende la fiecare generație a naționalei, țara cu cei mai mulți marcatori all-time la Cupa Mondială este Germania, cu 4 jucători. Gerd Muller, Klose, Kilnsmann sau Rahn au înscris împreună 49 de goluri.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă