16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTineri, dar cu potenţial

Tineri, dar cu potenţial

Messi, Cristiano Ronaldo sau Neymar nu mai au nevoie de prezentări. Toată lumea ştie că sunt poate cei mai titraţi jucători ai momentului şi numai ghinionul îi poate face să piardă turneul final din Brazilia. Pe lângă ei, la Rio de Janeiro şi-ar putea încerca norocul şi jucători mai tineri, dornici de afirmare. Iar stadioanele din Brazilia sunt locul ideal pentru a face o bună impresie. Iată care sunt jucătorii pe care aţi face bine să nu îi scăpaţi din ochi! Asta dacă exuberanţa lor îi convinge pe antrenori să le dea credit.

Începem aşadar cu francezul Paul Pogba. La numai 21 de ani, mijlocaşul nu se teme să facă alegeri, fie ele pe teren, fie in afara lui. Mulţi s-au întrebat dacă nu a sărit din lac în puţ când a ales să plece de la Manchester United pentru a se înrola la Juventus în căutarea aventurii. Mutarea a fost făcută în 2012 şi forma bună arătată în meciurile din Seria A i-au adus un loc călduţ la naţionala Cocoşului Galic, pentru prima dată în martie 2013, într-un meci jucat în compania Georgiei. În acelaşi an, Pogba a fost decisiv în jocul naţionalei U20 a Franţei căreia i-a adus titlul mondial. Aşa că nimeni nu se gândea că tânărul fotbalist ar putea rămâne fără biletul de Rio de Janeiro. Forţa şi personalitatea lui Pogba l-a făcut de neînlocuit în lotul Franţei unde va avea libertate totală. Mai mult, prezenţa lui Yohan Cabaye şi Blaise Matuidi la mijlocul terenului îi vor permite lui Pogba să împingă jocul francezilor cât mai sus. Despre el, managerul academiei de fotbal care l-a crescut, Frederic Lipka, a spus că “are calităţi tehnice mai bune” decât Patrick Vieira la aceeaşi vârstă.

Mergem o tură în Olanda pentru a-l întâlni pe Joel Veltman. La 22 de ani, Veltman a intrat în graţiile lui Van Gaal. Velman a debutat în remiza cu Columbia. Veltman face parte din generaţia tânără de la Ajax dar lasă impresia că ar fi unul dintre jucătorii cu experienţă. Şi asta pentru că are un simţ al mingii foarte bun, şi o adevărată măiestrie a paselor, indifferent că sunt scurte sau lungi. Cei mai neavizaţi ar putea jura ca Veltman e acolo de ani buni. Şi totuşi nu este chiar aşa. El şi-a făcut debutul la prima echipă sezonul trecut şi în acest an a dovedit că poate fi în topul listei pentru Brazilia. Veltman are ocazia sa ii arate lui Van Gaal că nu s-a înşelat când a decis să meargă pe mâna lui. Şi asta în condiţiile în care schema tactică a lui Van Gaal implică o mare mobilitate a fundaşilor. Adică exact la ce se pricepe Veltman foarte bine.

Mergem mai departe, în ţara care a dat lumii sportul rege. Bernard are 21 de ani şi nimeni nu îl poate considera vreun chilipir. Şahtior a dat 25 de milioane de euro pe el ca să îl poată aduce în Ucraina pentru cinci ani. Ucrainenii cred acum că au făcut o afacere bună cu fostul club al lui Bernard, Atletico Mineiro, chiar dacă sportivul nu se adaptează foarte uşor la viaţa din Europa. Jocul lui Bernard este unul la pas şi plin de inventivitate, cu deschidere pe dreapta sau pasă în poziţia a 10-a. În ciuda faptului că este un jucător foarte tânăr, ar putea prinde lotului lui Scolari, fiind un jucător foarte puternic.  

Revenim în Europa pentru a-l cunoalte pe Mattia Destro, de 23 de ani. Italianul pare lipsit de noroc. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, Destro ar ajuns déjà la masa bogaţilor din fotbal în era Jose Mourinho. Chiar dacă era unul dintre marcatorii de bază ai lui Inter şi a fost pe foaia de joc în Liga Campionilor, Destro nu a prins nici măcar un joc în Ligă. După plecarea lui Mourinho, a ajuns la Genoa şi după aceea, la Siena, în 2011. N-a stat mult acolo, a ajuns la Roma un an mai târziu pentru o sumă mare. Însă în cariera lui nu s-a văzut nicio îmbunătăţire. Abia după venirea lui Rudi Garcia pe banca Romei, Destro a ajuns să fie cunoscut la nivel continental. Destro s-a dovedit a fi omul perfect pentru Garcia care spunea despre el că este “atacantul complet”. Şi nu s-a înşelat. Până la jumătatea lui aprilie, Destro marcase 13 goluri în Serie A, cu o medie de un gol la fiecare 85 de minute. Nimeni nu are o rată mai bună în Europa. Destro mai are o calitate- poate marca orice fel de gol- un şut spectaculos care să îl ia prin surprindere pe portarul advers sau o torpilă de la mare distanţă. NU se ştie încă dacă va prinde biletul spre Rio de Janeiro pe ultima sută de metri şi, se pare că şansele lui sunt mici, însă este o reală ameninţare pentru Pablo Daniel Osvaldo.

Rămânem în Europa dar mergem în ţara lui Cristiano Ronaldo. De acolo vine William Carvalho. La 21 de ani, Carvalho este un mijlocaş defensive impunător şi a revenit spectaculos la Lisabona după ce fusese împrumutat la Cercle Brugge. Nimeni nu poate uita momentele de debut ale fotbalistului la naţionala Portugaliei. Brugge l-a înlocuit pe Raul Meireles în retur play-off-ului Cupei Mondiale, la meciul pe care Portugalia l-a disputant cu Suedia pe tărâm nordic. Brugge a dovedit mult sânge rece şi tărie de character în intâlnirea cu mulţimea galben-albastră. Carvalho a mai jucat pentru Portugalia în meciul cu Camerun, din luna martie. Manchester United l-a urmărit pe Carvalho şi a fost pe punctual de a-l vâna pe fotbalist, iar calităţile lui moştenite sunt atât de valoroase încât  onorariul de 30 de milioane de lire pus în discuţie la orice tranzacţie pare unul mai de bun simţ decât orice pretenţie venită de la Sporting. Sunt şanse mari ca tânărul fotbalist să treacă oceanul pentru experienţa unică pe care o propune o ediţie de Cupă Mondială.

Un neamţ intră şi el în topul tinerelor speranţe care ar putea face pasul cel mare la Mondialul din Brazilia. Mario Gotze are 21 de ani şi s-a mutat de la Borussia Dortmund la fosta campioană a Europei, Bayern Munchen. Mutarea a fost una de neînţeles pentru mulţi dintre fanii fotbalului din Germania. Gotze are inteligenţă, intuiţie şi un talent native. Mai mult decât atât, este foarte controlat şi calm pe terenul de joc. Adică genul de jucător care se pliază perfect pe cerinţele de la Bayern.  Pe Gotze nu l-a impresionat prea tare nici faptul că este cel mai bine plătit fotbalist german din istorie, cu un venit de 37 de milioane de euro, la numai 21 de ani, şi nici dezaprobarea fanilor lui Dortmund care au criticat decizia lui de a pleca la Bayern. Gotze nu pare afectat de absolute nimic, nici pe teren şi nici în afara acestuia. Germania speră să obţină cu Gotze rezultate mai bune la turneele finale şi speră ca el să aducă agresivitate în jocul lor. Tânărul fotbalist are déjà şapte goluri marcate pentru naţională lui, ultimul venind în meciul cu Chile, din preliminariile Cupei Mondiale. Se pare că nemţilor se surâde norocul la acest turneu final, iar numele şansei este…Mario Gotze.

Fotbalul din Rusia are un nou lider.  Aleksandr Kokorin are 23 de ani, e bun prieten cu reprezentanţii mass-media, accesibil, jovial şi foarte, foarte talentat.  Iar Anzhi ştia foarte bine asta când l-a dat înapoi la Dinamo Moscova contra unei clause de reziliere de 19 milioane de euro. Şi asta înainte ca Alexandr să joace măcar un joc pentru ei. Kokorin este rapid, intelligent şi foarte ager. El a jucat déjà la naţionala Rusiei pentru care a marcat mai multe goluri în Campania de calificări. Se pare că tânărul atacant al lui Dinamo va face pereche cu mult mai experimentatul Alexksandr Kerzhakov în atacul ruşilor. Mulţi fani mizează pe Kokorin să aducă acea scânteie şi inspiraţie care să ajute ruşii să treacă de faza grupelor.

Mateo Kovacic are o misiune imposibilă în Croaţia. Mai întâi, gtrebuie să ducă mai departe tradiţia unor mijlocaşi foarte talentaţi cum sunt Luka Modric, Robert Prosinecki sau Zvonimir Boban. Mai apoi, la numai 19 ani, toată lumea speră că tânărul fotbalist va reusşi să clădească o echipă în jurul lui care să dureze cât mai mulţi ani. Dacă cineva pune la îndoială calităţile lui, mai bine s-ar mai gândi o dată. Chiar Boban spune despre el că “are potenţialul de a deveni mai bun ca mine”. Inter A dat pe el 15 milioane de euro lui Dinamo Zagreb la începutul anului trecut. Kovacic a preluat tricoul cu numărul zece al lui Wesley Sneijder. A fost o dovadă de preţuire din partea oficialilor de la Inter, dar şi de încredere. Kovavic a jucat déjà pentru naţionala Croaţiei în meciul de play-off împotriva Islandei, când a reuşit şi un gol. Aşa că drumul lui spre Rio de Janeiro pare aproape sigur.

Surprinzător sau nu, în topul tinerilor fotbalişti care ar putea face senzaţie în Brazilia a intrat şi un belgian. Eden Hazard are 23 de ani şi joacă dumnezeieşte la Chelsea, aşa că are şi fani şi oameni care susţin că prezenţa lui în Brazilia ar fi una inspirată. Hazard a parcurs un drum lung şi anevoios. Au trecut trei ani de la debutul său la echipa naţională şi meciul cu numărul 23. În anii lui de debut, jucătorul părea că a moştenit stilul de joc francez al academiei de fotbal din ţara Cocoşului Galic. Talentul lui a fost privit cu suspiciune de antrenorii lotului naţional, în frunte cu Georges Leekens, care nu ştia ce să facă cu acest jucător. Acum toată lumea ştie careb e menirea lui. Să creeze jocul de pe flancul stâng şi centru. Hazard este la mâna destinul când vine vorba despre Mondialul din Brazilia.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă