6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTOP 40: Cupa Mondială în cifre şi recorduri

TOP 40: Cupa Mondială în cifre şi recorduri

Oamenii de fotbal au tras linie după Cupa Mondială, au făcut calcule şi se bucură de mai multe recorduri- cel mai vârstic şi cel mai tânăr jucător din istoria Cupei Mondiale au putut fi văzuţi în Brazilia, cel mai rapid gol a fost marcat tot pe tărâm sud-american, iar cel mai bun marcator din istoria turneului a luat Cupa Mondială, tot în Brazilia.

1. A fost ediţia de Cupă Mondială cu cele mai puţine cartonaşe roşii după cea din 1986 -8.

2. Germania a ajuns în finala Cupei Mondiale pentru a opta oară. Este echipa cu cele mai multe finale jucate. Germania a marcat 18 goluri la Cupa Mondială şi a egalat recordul  Braziliei din 2002. Mai mult, Germania este prima naţiune europeană care a câştigat un turneu final  pe tărâmul Americii Latine.

3. Brazilia a comis 31 de faulturi în sfertul de finală cu Columbia, cele mai multe faulturi pe care le-au făcut într-un singur meci de Cupă Mondială de la ediţia din 1966.

4. James Rodriguez a devenit primul fotbalist care a marcat în toate cele cinci meciuri jucate la turneul final de debut din cariera lui.

5. Miroslav Klose a devenit cel mai bun marcator al Cupei Mondiale din istoria turneului (16 reuşite) după golul înscris în poarta Brazilie, în semifinalele Cupei Mondiale.

6. Este pentru prima dată în istorie Cupei Mondiale când trei echipe din CONCAFAF se califică în optimile turneului- după introducerea acestui sistem competiţional, în 1986.

7. Costa Rica a învins Italia, Anglia, Grecia şi Uruguay, echipe clasate între primele 12 din lume- Uruguay- locul 7, Italia- 9, Anglia-10, Grecia -12.

8. Doar 6 echipe europene s-au calificat în optimi- este cel mai mic de la introducerea acestui sistem competitional, în 1986.

9. Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, câştigătoarele grupelor s-au calificat şi în sferturile de finală.

10. Anglia a scos un singur punct de la Cupa Mondială- o premieră pentru britanici, care nu au mai ieşit din faza grupelor de la ediţia din 1958.

11. Trei dintre ultimele patru câştigătoare ale Cupei Mondiale au fost eliminate din faza grupelor în turneul care a urmat-Franţa în 2002, Italia, în 2010 şi Spania- 2014.

12. Rezervele au marcat un număr record de goluri: 32.

13. Golul lui Silvestre Varela din meciul Portugalia- SUA a fost golul marcat cel mai târziu în timpul regulamentar de joc de la turneul din 1994- minutul 94 şi 33 secunde.

14. Tim Howard a apărat 15 şuturi pe poartă în meciul dintre Statele Unite ale Americii şi Belgia- este un record absolute pentru un portar într-un singur meci de la Cupa Mondială în perioada 1966-2014.

15. Este pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale când trei echipe dintr-o singură confederaţie- UEFA- câştigă turneul final la ediţii consecutive.

16. Victoria cu 7-1 repurtată de Germania în faţa Braziliei a fost cea mai importantă din istoria semifinalelor turneului final. Cu această diferenţă de scor, Germania devine cea mai bună marcatoare a Cupei Mondiale. Are 224 de goluri, cu trei mai multe decât Brazilia. Totodată, rezultatul a fost cel mai slab înregistrat vreodată de o gazdă a turneului final.

17. Luke Shaw a fost cel mai tânăr jucător care a participat la această ediţie a Cupei Mondiale- avea 18 ani şi 348 de zile la meciul dintre Anglia şi Costa Rica.

18. 13,3% dintre şuturile pe poartă de la această ediţie a Cupei Mondiale au fost goluri- este cel mai mare procent din istoria turneului final.

19. Doar 3 lovituri libere directe s-au finalizat cu goluri – cel mai mic număr de la ediţia din 1986. În 2010, 5 astfel de lovituri libere au fost transformate, în timp ce la ediţiile din 2006 şi 2002- au fost câte nouă.

20. Tim Cahill a marcat la trei ediţii de Cupă Mondială pentru Australia, este singurul sportiv de la Antipozi care reuşeşte această performanţă.

21. Ghanezul Asamoah Gyan este cel mai bun marcator african din istoria Cupei Mondiale -6 goluri- şi l-a depăşit astfel de Roger Milla, din Camerun, cu 5 reuşite.

22. Algeria este prima echipă africană care marchează 4 goluri la un meci de Cupă Mondială- în victoria cu 4-2 în faţa Coreei de Sud.

23. Keisuke Honda este primul japonez care a marcat la două ediţii de Cupă Mondială.

24. Hherdan Shaqiri este primul fotbalist care reuşeşte cu hat-trick cu piciorul stâng, în ediţiile din perioada 1966-2014. Reuţita lui a fost al 50-lea hat-trick din istoria Cupei Mondiale.

25. Portugalia a încasat patru goluri într-un singur meci pentru prima dată în istorie. Călău i-a fost cea care avea să devină campioană mondială- Germania.

26. Golul americanului Clint Dempsey în poarta Ghanei a fost al cincilea cel mai rapid gol din istoria Cupei Mondiale.

27. Alex Song a încasat al optulea cartonaş roşu al Camerunului din istoria participării la CM. Vărul său, Rigobert Song este unul dintre cei doi jucători(celălalt este Zinedine Zidane) care sunt eliminaţi de două ori de la Cupa Mondială. Asta înseamnă că familia Song se poate lăuda că a încasat 3 dintre cele opt cartonaşe roşii.

28. Golul lui Olivier Giroud din meciul cu Elveţia a fost golul cu numărul 100 marcat de Franţa la Cupa Mondială.

29. Neymar a marcat al 100-lea gol al ediţiei din acest an a CM în al 100-lea meci al Braziliei disputat în fazele superioare ale turneului final.

30. Faryd Mondragon a devenit cel mai bătrân fotbalist care a jucat la Cupa Mondială după ce a intrat în poarta Columbiei în meciul cu Japonia la 43 de ani şi 3 zile.

31. Honduras este naţionala cu cele mai multe meciuri încheiate fără victorie- 9. Au depăşit astfel Noua Zeelandă, El Salvador şi Bolivia- toate cu câte 6.

32. Golul lui Angel Di Maria înscris în poarta Elveţiei-golul înscris cel mai târziu de Argentina în istoria CM- minutul 118.

33. Elveţia nu a reuşit să marcheze în meciul din faza eliminatorie a CM. Ultima dată când a reuşit să înscrie a fost în 1954.

34. Olanda s-a calificat în semifinale pentru a treia oară în ultimele patru ediţii de Cupă Mondială.

35. Contraperformanţă pentru starul Argentinei, Lionel Messi. Fotbalistul a reuşit mai puţine pase decât portarul Germaniei: 242 faţă de 244.

36. Portarul reprezentativei Costa Rica, Keylor Navas a obţinut un procentaj de 91% după ce a reţinut sau respins 21 dintre cele 23 de şuturi pe poartă.

37. Thomas Muller a marcat de 10 ori şi a dat 6 pase decisive în doar 13 meciuri de la CM.

38. Argentina- Olanda a fost prima semifinală de la Cupa Mondială încheiată 0-0, după cele două reprize de prelungiri. Lionel Messi nu a pus piciorul pe minge în careul advers în timpul celor 120 de minute de joc.

39. Nouă dintre cele 14 goluri încasate de Brazilia au venit în primele 30 de minute de joc.

40. Sami Khedira este al zecelea jucător care căştigă Liga Europei/ Liga Campionilor şi Cupa Mondială în acelaşi sezon.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă