16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTOP 8: Cupa Mondială: Goluri marcate în finală

TOP 8: Cupa Mondială: Goluri marcate în finală

Cupa Mondială de fotbal este visul oricărui fotbalist. Cei mai buni ajung la turneele finale. Cei mai norocoşi însă ajung să joace în ultimul act al turneului, cu trofeul pe masă. Dacă mai şi înscriu, atunci se întorc acasă ca eroi. Dacă nu, oricum ţara lor va intra în istoria fotbalului pentru eternitate.

Şi cum miza e mare, şi tensiunea pluteşte în aer, iar finalele ajung să fie meciuri de care pe care dar fără prea multe goluri. Aşa se face că în cele 19 acte finale disputate până acum au fost marcate 78 de goluri.

  1. Finala cu cele mai multe goluri nu este una îndepărtată, cum poate se aşteaptă unii iubitori ai fotbalului rege. Ba din contră. Opt goluri au fost marcate în finala Cupei Mondiale din 2006. Atunci, Italia a învins Franţa cu 5-3- după executarea loviturilor de penalitate. Italia a câştigat cel de-al patrulea titlu mondial la capătul unui meci tensionat în care veteranul francezilor, Zinedine Zidane, a fost eliminat.
  2. Suprinzător sau nu, pe locul doi este finala din anul 1958. Brazilia a învins Suedia, la ea acasă cu 5-2. În total, au fost 7 goluri marcate, dintre care 2 de Pele. Tânărul de 17 ani care şi.a făcut debutul la naţionala Braziliei a marcat în total 6 goluri la turneul final găzduit de nordici.
  3. Şase goluri au fost marcate în trei finale de Cupă Mondială. Mai întâi, în 1930, Uruguay a învins Argentina cu 4-2, pe Estadio Centenario. Apoi, în 1938, Italia a învins Ungaria, tot cu 4-2, în Franţa, şi, în cele din urmă, Anglia învingea Germania de Vest cu acelaşi 4-2, în 1966, chiar la ea acasă. Geoff Hursta marcat atunci 3 goluri pentru Anglia, dar unul dintre ele este dintre cele mai controversate din istoria Cupei Mondiale. Şi tot în Anglia, o nouă stea răsărea la turneul final- Eusebio care a marcat 6 goluri.
  4. Au fost câte cinci goluri marcate la patru finale de turneu final. În 1954, Germania de Vest învingea Ungaria cu 3-2 în “Miracolul de la Berna”. Ungaria era neînvinsă de 31 de meciuri și marcase 25 de goluri până la finală, 8 dintre ele chiar în poarta Germaniei în faza grupelor în victoria cu 8-3. Brazilia a învins Italia cu 4-1, în finala Mondialului din 1970, desfăşurat în Mexic. A fost primul turneu final televizat în culori, iar galbenul de pe tricourile brazilienilort strălucea într-un mod care parcă prevestea succesul. Cu Pele din nou în formă și Jairzinho marcând în fiecare din cele 6 meciuri, băieții lui Mario Zagalo au fost de neoprit și au învins în finală pe Italia, câștigând trofeul pentru a treia oară. Deși a fost turneul Brazilei, neamțul Gerd Muller a contribuit și el la spectacol marcând 10 goluri, devenind astfel golgheterul competiției. 16 ani mai târziu, în1986, tot în Mexic, Argentina învingea Germania de Vest cu 3-2. A fost anul starului Argentinei, Diego Maradona care a fascinate cu driblingurile lui impecabile. A rămas în istorie şi meciul din sferturi, jucat de Argentina în compania Angliei. Maradona a punctat de două ori- o dată cu mâna şi o dată de la 60 de metri- unul dintre cele mai bune goluri din istoria competiţiei. În fine, în 1994, Brazilia învingea Italia cu 3-2 după executarea loviturilor de penalitate. Ediţia din 1994, găzduită de Statele Unite ale Americii, a reprezentat un succes fabulous datorită numărului mare de suporteri prezenţi la meciuri. Printre starurile acestui turneu s-au numărat brazilienii Romario și Bebeto, italianul Roberto Baggio – cel care a ratat penalty-ul decisiv în prima finală decisă la 11 metri – românul Gheorghe Hagi și columbianul Carlos Valderrama. România a ajuns până în sferturile de finală după ce a învins cu 3-2 pe Argentina, cea mai mare performanță din istoria naționalei României.
  5. Câte patru goluri au fost marcate la ediţiile din 1962, 1978 şi 1982.

În 1962, Brazilia învingea cu 3-1 Cehoslovacia, în finala turneului găzduit de Chile. Garrincha a jucat excepţional pentru Brazilia, suplinind absenţa lui Pele. El a fost desemnat atunci cel mai bun marcator al turneului.

În 1978, Argentina învingea Olanda cu 3-1 în finala unui turneu pe care alesese să îl găzduiască. Mario Kempes a asigurat victoria argentinienilor cu 2 reuşite în ultimul act. El a fost desemnat şi cel mai bun marcator al turneului. Patru ani mai târziu, în Spania, Italia învingea Germania de Vest cu 3-1.

  1. Finalele din 1934, 1974 şi 1998 au avut nevoie de câte trei goluri pentru a desemna campioanele mondiale. În 1934, Italia a învins Cehoslovacia cu 2-1 în prima finală de Campionat Mondial disputată pe pamânt european cu un gol marcat în prelungiri de Angelo Schiavio. A fost prima și singura ediție în care o echipă nu și-a apărat trofeul, Uruguay refuzând să participe. 40 de ani mai târziu, în 1974,  Germania de Vest avea să câştige titlul mondial la ea acasă după 2-1 în ultimul act cu Olanda. În 1998, Franţa învingea Brazilia cu 3-0 şi câştiga Cupa Mondială în faţa proprilor fani. Zinedine Zidane a marcat atunci două goluri. A fost prima ediție cu 32 de echipe participante. Printre debutante s-a numărat Croația, golurile marcate de Davor Suker ducând-o până pe locul 3.
  2. În 2002, Brazilia învingea Germania cu un sec 2-0 la ediţia găzduită de Coreea de Sud şi Japonia şi se încorona regină a lumii pentru a cincea oară. A fost prima ediție găzduită de Asia, ambele țări organizatoare, Japonia și Coreea de Sud, ajungând până în optimi respectiv semifinale. Un turneu al surprizelor, a început cu victoria Senegalului împotriva Franței și s-a terminat cu Turcia câștigând finala mică.
  3. În fine, finala cu cele mai puţine goluri a fost cea de acum patru ani. Spania a învins cu 1-0 Olanda, prin golul lui Iniesta, reuşit în prelungiri. Pentru olandezi a fost a treia finală pierdută din tot atâtea jucate.

 

Cele mai citite

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă